27 септември 2009 г.

Шоколадова тарта с круши

Тази рецепта имам отдавна,но когато реших да я направя,влязох в нет-а и потърсих нещо сходно:http://www.nibbledish.com/people/ramya6981/recipes/chocolate-pear-tart.намерих го в този сайт и комбинирайки с още една рецепта ,която е с ябълки направих тази тарта.

За нея са необходими:
за тестото :

125 г масло
250г брашно
2-3 суп.л ледено студена вода
1 жълтък 
70г п.захар.
Така направеното маслено тесто поставяме в хладилник за 30 мин.след като го извадим и разточим поставяме в кръгла форма ,така ,че да покрие стените.Настъргваме отгоре
100 г натурален шоколад.

Отделно обелваме и нарязваме по дължина
4 круши
нареждаме ветрилообразно.
Отделно се разбъркват:

3 яйца
300мл сметана
70-80 г захар.


Заливат се плодовете.
Пече се в загрята до 180градуса фурна до появата на коричка .

Стана превъзходно.

Едно уточнение :понеже крушите бяха много сочни, за да не ми навлажнят тестото смелих няколко бисквити и ги поставих върху шоколада.Да ви е вкусно!

Хумус от тиквички

Миналата седмица направих класически хумус с нахут и страшно ми хареса.Ровейки в нет-а намерих тази рецепта в един сайт за суровоядство:http://www.recipemagician.com/category/recepti/dipove-i-pasteti/В този сайт има много интересни неща/поне за мен/,които смятам да опитам.За хумуса са необходими:5 чаени чаши тиквички,1/2 ч.ч.сусамов тахан,1/2 ч.ч.лимонов сок ,4 скилидки чесън ,1/4/ч.ч.зехтин ,сол ,кайенов пипер /при мен малко орехови ядки/Всички съставки се смилат в кухненски блендер и се овкусява.Получи се нещо много вкусно.Аз понеже бързах и не съобразих не изцедих тиквичките .Имах крекер ,който смлях и добавих ,за да поеме водата на тиквичките.Орехите допълнително го сгъстиха.Така,че ао ви се види интересно-опитайте-няма да съжалявате.

24 септември 2009 г.

Солен кейк със спанак и ориз


  • .Идеята е от http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/600734 
  • Аз малко го видоизмених ,но се получи страхотно.
  •  
  • Необходимите продукти: 
  • 600г спанак
  • 200 г ориз /при мен бланширан
  • 1 връзка пресен лук
  • 4-5 скилидки чесън
  • 1/2 пак.масло+за намазване на формата,
    3 яйца
  • 150 г меко сирене/при мен пушено-топено/
  • сол, черен пипер, индийско орехче/при мен "мадраско къри" 
  •  
  • Приготовление: бланшираме спанака за 4-5 минути и оставяме да се изцеди.
  • През това време разтапям маслото, прибавям кърито, нарязаните лук и чесън,   добавям ориза /да стане "стъклен"/и  топла вода .
  • Вари се до омекване .
  • В голяма купа се смесва готовата смес, нарязания спанак, предварителното разбитите яйца и нарязаното на парчета сирене.Разбърква се добре и се изсипва в намазана с масло форма/при мен кръгла стъклена тавичка./
  • Запича се до златисто в предварително загрята до 200 градуса фурна.
  •  
  • Получава се много приятно ястие -нещо като суфле /заради яйцата,но не съвсем ,заради ориза/
  • Надявам се да ви хареса. 

18 септември 2009 г.

Кекс със сладко от боровинки


За мен все още е лято и все още използвам пресни плодове за десерт.Но днес се изкуших да направя този лесен кекс със сладко от боровинки/да опитам моето "откриване на Америка"-за тези ,които са чели блога ми/Необходимите продукти са :4 яйца,125 г захар,125 г масло,220 г брашно с 1/2 бакпулвер,едно малко бурканче /от бебешките /сладко.Изброените продукти се разбъркват ,изсипва се в кексова форма и се пече около40 мин ,в предварително загрята фурна.И понеже преди малко с Йоли говорихме за морето направих снимка в една седефена мида .И така със спомен за морето и лек повей на есента ви казвам: да ви е сладко.

16 септември 2009 г.

Пиле с червени чушки,бадеми и сусам


Само като чета заглавието и изпитвам приятно усещане при тази комбинация.

Харесвам я и я предлагам и на вас.
Необходимите
продукти:

1 кг домати
1 пиле, нарязано на части
6 червени печени чушки
100г лук
1 лимон/в зависимост от предпочитанията за кисело/
50 г мед
75 г бадеми /бланширани и белени/
необелени скилидки чесън/може и 1 глава по желание/
олио
сол
пипер
кимион /кориандър и пресен джинджифил според рецептата.


В тенджера се сипва олиото и се запичат обелените бадеми,след което се изваждат.
В същото олио се запържват парчетата пиле /аз винаги предварително го сварявам почти до готовност/
Изважда се и в съда се слагат лука и подправките /кориандър и джинджифила /
Посолявате и слагате черния пипер.
След около 5 мин се добавят доматите, настъргани или нарязани на ситно.
След още 5 мин се добавят чушките и чесъна.
Добавят се порциите пиле и медения сос, приготвен от сока и кората на лимона и меда.
Държи се на огъня, докато соса се сгъсти и пилето е готово.
Накрая се добавят бадемите и се наръсва със сусама непосредствено преди сервиране Става страхотно ,за което ще се убедите сами.
Опа, забравих хубавото бяло вино, а вие гледайте да не го забравяте.

Наздраве:)

13 септември 2009 г.

Мъфини с праскови

И днешният ми десерт е от сайта на Кеми :http://kemikemikemi.blogspot.com/2009/09/blog-post_10.html -мъфини с праскови .Направих го с нектарини и мусковадо като захар.За това на снимката са кафяви.Стават много мекички и вкусни.Опитайте...

Пиле с лимон и бира

Днешните ми рецепти са от блога на Кеми::http://vkusnoikrasivo.com/

Първата беше с пиле, зеленчуци и бира, за което са необходими:

8 парти бутчета
1/2 лимон
500 г картофи
4 малки главички лук
2 червени чушки /при мен морков/
200 мл бира
растителна мазнина
сол
 ч. пипер
магданоз.

 На дъното на намазнена тавичка се нареждат парти бутчетата, на които са направени напречни разрези и са поставени малки парченца лимон.
Главите лук се нарязват на 4 или повечко парчета ,картофите ,нарязани на кубчета се поставят около бутчетата ,както и моркова.
Залива се с малко растителна мазнина и бирата, прибавят се солта и пипера.
Пече се около час под фолио.
След това се запича само отгоре и се добавя нарязания магданоз.

Получава се много вкусно ястие, което ви препоръчвам.
Аз добавих няколко скилидки необелен чесън, който става много вкусен задушен и отгоре наръсих наръсих със сусам преди запичането.
Вкусът е много добър от комбинацията на лимона ,бирата и задушения лук.
А скилидките чесън-те са като "мозък".

Добър апетит.
Благодаря ,Кеми.

Бърз тутманик

  • Вчера за следобедна закуска спретнах набързо един тутманик.
    За целта ми бяха необходими следните продукти:
    4 яйца
    1 кофичка кисело мляко+ 1 ч. л сода
     0.500 г брашно + 1/2 бакпулвер
    3/4 ч.ч. олио
    щипка сол
    300 г сирене и масло.
    Всички посочени продукти се смесват Сместа се изсипва в тавичка намазана с мазнина и поръсена с брашно.
    Отгоре се поставят малки бучки масло и се изпича в предварително загрята фурна.
    Изяде се доста бързо ,защото тавичката е малка.
    Това, което искам да споделя допълнително е, че този път киселото мляко, което ползвах беше започнало малко да вкисва/нещо което много рядко се случва напоследък/
    И тутманика стана много пухкав.
    Да ви е сладко /и малко солено разбира се /-нали е тутманик.