22 ноември 2020 г.

СТРОМБОЛИ



В тази публикация ще ви дам една идея за стромболи.
Харесвам по принцип теста с бавно втасване
и фаворит ми е тестото на Мария.
В този случай използвах половин доза и държах в хладилник 24 ч.

Извадих предварително около два часа, за да се отпусне тестото.
За плънка изполвах пеперони и някакво свинско филе, бяла скаморца и гауда.
Вместо доматен сос намазах тестото със смес от домашна майонеза, мед и горчица и се получи чудесно.

Ами разстилате тестото, намазвате със сместа, настъргвате скаморца, слагате саламите, отгоре гауда.
Аз слагам и една паста от печени чушки и домати, които си затваряме лятото в бурканчета.


Завивате на руло, правите няколко разреза, намазвате с жълтък, разреден с малко прясно мляко и изпичате на 200 градуса до готовност.
Много ни хареса, а ако и на вас ви харесва, опитайте.

Да ви е сладко :)



21 ноември 2020 г.

ВЕНЕЦИАНСКИ ШОКОЛАДОВ КЕЙК



Предлагам ви един бърз, лесен и много вкусен шоколадов сладкиш.
Хубавото още е, че се използват останали белтъци, които аз имам
редовно във фризера.

ПРОДУКТИ

200 г орехи
170 г захар
100 г черен шоколад, нарязан
60 г брашно
6 белтъка
есенция ром

лимонова кора, настъргана
щипка сол
какао за поръсване


ПРИГОТВЯНЕ

Орехите се смилат на два пъти с половината захар.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и останалата захар.
Всички продукти се смесват с шпатула до хомогенизиране.

Сместа се изсипва във форма 26 см, с падащо дъно, покрита
с хартия.
Пече се в предварително загрята до 180 градуса, фурна с вентилатор
Около 20-25 минути.

Получи се един ефирен и ароматен шоколадов сладкиш.

Да ви е сладко!

Източник Бон Апети


29 юли 2020 г.

ЗА ЕДИН ПРЕКРАСЕН ТЕРИН


Снимките са от гладен човек с телефон :)
Теринът беше готов по обед, но отидох на работа и цял следобед
преглъщах....

Затова набързо щракване, отваряне на една студена бира и...ммм...

За да изпитате и вие това удоволствие ви пиша рецептата, която е много проста, но пък удоволствието е точно там

ПРОДУКТИ

2 патладжана, нарязани, посолени и отцедени
4 печени червени чушки
1 връзка магданоз
300 г сирене, пресносолно


ЗА СОСА

3-4 настъргани домата
3-4 скилидки чесън, ситно нарязани
зехтин
сол
ч.пипер



ПРИГОТВЯНЕ

Патладжанът се изпържва/по рецепта се грилова/
Сиренето се нарязва на слайсове.
Чушките се изпичат.

Форма за терин се застила с полиетиленово фолио

Започват да се нареждат продуктите:

2 реда патладжан
1 ред чушки
обилно поръсване с магданоз
сирене



Завършва се с патладжан.
Покрива се с фолиото, притиска се леко и се оставя в хладилник

За соса всичко се смесва :)

Изчаквате търпеливо, обръщате терина в чиния, бирата е охладена....

Да ви е сладко!

24 май 2020 г.

КАДАИФ С КАЙМА




Видях в магазина суров кадаиф и не се поколебах.
Разгледах много рецепти за сладкиш и сигурно ще направя някой ден.
Но нещо ми подсказваше, че на този етап не искам десерт.
И търсейки нещо по-различно попаднах на тази рецепта в групата "Турски вкусотии"


Разбрах, че засега това е моята рецепта и voila :)

Ако се припознавате в нея, направете я.


ПРОДУКТИ

500 г суров кадаиф
3-4 суп. лъжици олио



за каймата :

500 г кайма смес
2 глави лук, настъргани
4-5 скилидки чесън
1 -2 сул. лъжици паста с печени чушки и домати*
2 нарязани на кубчета пресни домати, или от консерва
3 суп. л олио
сол, червен пипер, ч.пипер и лют пипер по желание



за заливката


5 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. сусамов тахан /в рецептата е с 3/
200 г настърган кашкавал




ПРИГОТВЯНЕ



Нарежете кадаифа /аз си играх да го разделя на конци/ и го разбъркайте с олиото

Задушете лука, чесъна, добавете пастата, каймата и доматите.
Разрохкайте добре, овкусете и оставете да се охлади.

Поставете половината от кадаифа в намазнена тава.
Сложете отгоре плънката.
Покрийте с останалата половина и залейте със заливката.

Печете в нагрята до 175 градуса фурна около 30-35 мин.


Получи се много вкусно ястие.
С охладена бира е чудесно!
Да ви е сладко!


* тази паста си я правим лятото от смлени печени червени чушки и смлени домати.
Изваряваме на котлона, пълним буркани, затваряме и сваряваме  5 мин. за капачка.
Ползваме я почти на всяко ястие и ни е много вкусна :)


Имам идея с какво бих допълнила плънката, но затова - друг път!

22 май 2020 г.

КИФЛИЧКИ С ДЪЛГО ВТАСВАНЕ




Бих добавила и с вкусен пълнеж.

Вече съм писала, че харесвам тесто с нощно втасване и напоследък
много го използвам.
Така е и с тези кифлички, които престояха около 20 ч в хладилник.


ПРОДУКТИ

60 мл.вода
60 мл прясно мляко
10 г прясна мая, или 3.5 г суха
3 суп. л захар
1 яйце
40 г заквасена сметана
300 г брашно
60 г масло на стайна температура.



Ако използвате прясна мая я оставете да се активира.
От посочените продукти се омесва тесто, като в зависимост от брашното и размера на яйцето може да използвате различно от посоченото количество.
Последно с добавя на порции маслото.
Готовото тесто се оставя на стайна температура до удвояване на обема и се поставя в хладилник за през нощта.
На другия ден / при мен чак по обед/ тестото се изважда от хладилника.
Аз малко сбърках, като реших да го оставя около час да се постопли и отпусне.
По-лесно е да работите със студено тесто.
Разточва се тестото на правоъгълник с приблизителни размери 50/20 или 15 см.
Моето стана по-широко и доста "навивах" кифлите.
Тестото се нарязва на триъгълници, в основата се поставя плънка и се навиват.
Поставят се върху хартия в тава и се оставят да удвоят обема.
Преди да се поставят във фурната се намазват с яйце и по желание се поръсват със смлени ядки.


ПЛЪНКА

2 с.л захар Мусковадо
2 с.л. кафява захар
45 мл прясно мляко, или сметана
1 с.л. масло
60 г смлени ядки



Продуктите, без ядките се поставя на слаб огън, за да се разтвори захарта.
Свалят се от огъня и се добавят ядките.
След като сместа се охлади се поставя в хладилник най-малко за 4 часа.
Може да я приготвите заедно с тестото и да я приберете за по-дълъг период в хладилник.


Кифлите се пекат в предварително нагрята фурна на 175 градуса - 15 мин. с вентилатор, 20 минути без вентилатор.
Наблюдавайте ги, защото при мен след 10-12 мин. бяха готови.


Да ви е сладко!

20 май 2020 г.

КИФЛИ С РАЗКОШНО ТЕСТО






Всяко тесто става разкошно, а изделията - вкусни :)
Така си мислим винаги, когато започваме да месим.

Това тесто е със заквасена сметана и повечето от нас сме я използвали, особено за козунаци.
Заложих на тази рецепта, защото обичам разнообразието в еднообразието.

Ще ви напиша продуктите и моите изменения и впечатления*.








ПРОДУКТИ



375- 450г брашно
1 ч.л.сол
7 г суха мая
250 г заквасена сметана
65 мл.газирана вода
2 яйца /отделям 2 с.л. за намазване/
30 г меко масло

150 г крема сирене



ПРИГОТВЯНЕ
В купа се смесват сухите съставки, а в друга купа - останалите.
Омесва се тесто, меко и еластично и се оставя да втаса.

След втасване се разделя на еднакви части - тук станаха 12
Всяка част се разточва на елипса и в горния край се правят вертикални разрези, без да стигат края на тестото.
В основата се поставя сирене и се завиват на кифлички.
Оставят се в тава, покрита с хартия за печене и се оставят да втасат.
Преди да се поставят във фурната се намазват с отделените яйца, с добавено малко прясно мляко и се поръсват със сусам.

Пекат се в предварително нагрята до 175 градуса, фурна около 20 минути.

Оставят се да се поохладят и се..нападат!
Да ви е сладко.

*При мен се наложи да добавя повечко брашно, така че слагайте постепенно.
Нямах газирана вода и сложих прясно мляко.
Крема сиренето го смесих с малко намачкано краве сирене,
но по принцип харесвам сирене намачкано с малко заквасена сметана.

14 февруари 2020 г.

ШОКОЛАДОВО ОТМЪЩЕНИЕ CHOCOLATE NEMESIS CAKE




Странно заглавие за шоколадов сладкиш :)
Немезида е богиня на отмъщението, но може би отмъщение от любов, 

или отмъщение за диетата, която спазвате....или...

Това няма никакво значение, защото кейкът е един от най-вкусните

шоколадови изкушения без брашно, които съм правила.
Нямаше да го споделя, ако в рецептата нямаше нещо доста различно като технология.
Тези любими мои изкушения са много лесни за изпълнение, защото са обикновено от 4-5 съставки, които се смесват заедно и пекат.


Рецептата, която ви предлагам е в двойно количество, но понякога като прочета - 450 г масло и 500 г шоколад ми идва в повече :)
Затова ви давам линк към оригинала, но ще ви напиша моите продукти.


За да се насладите вземете :

Форма 26 см с падащо дъно, намажете с масло и поръсете с какао.
С въртеливи движения разнесете какаото и по стените.
Загрейте фурната на 130* градуса и си пригответе по-голяма тава, в която ще сложите формата.


ПРОДУКТИ

5 големи яйца

290 г захар **
340 г черен шоколад по възможност с по-висок % какао - поне 70 %
225 г масло



ПРИГОТОВЛЕНИЕ


Разбийте добре яйцата с 1/3 от захарта.
На водна баня разтопете маслото с шоколада.
С останалата захар и 150 мл вода направете сироп /бъркайте до
стопяване на захарта/
Добавете сиропа към шоколадовата смес и с непрекъснато разбъркване
я добавете към разбитите яйца.
Изсипете готовата смес във формата.
От външна страна  покрийте формата с алуминиево фолио, сгънато няколко пъти.
Така при изпичане външната страна на кейка ще остане влажна, а няма да се изпече повече от вътрешността.
Сложете я в по-голямата тава и налейте топла вода до 1/3 от височината на формата.
Печете 1 1/2 часа.***
Не трябва да чакате при изпичане да се отдели кейка от стените.
Извадете формата и освободете ринга.

Получава се един кейк с копринена, кремообразна вътрешност и с леко хрупкава коричка.
Страничната част на кейка е влажна и сочна, а не суха :)


Удоволствието при консумация е гарантирано!

Да ви е сладко!

Следващия път със сигурност ще сложа малини :)
И без това за днес втория вариант ми беше брауни с малини!


* Аз пекох при 150 градуса около 1 час
**Тази захар на мен ми е повече, защото единият шоколад беше с 60 % какао
***Заради по-високите градуси пекох по-малко.