22 ноември 2020 г.

СТРОМБОЛИ



В тази публикация ще ви дам една идея за стромболи.
Харесвам по принцип теста с бавно втасване
и фаворит ми е тестото на Мария.
В този случай използвах половин доза и държах в хладилник 24 ч.

Извадих предварително около два часа, за да се отпусне тестото.
За плънка изполвах пеперони и някакво свинско филе, бяла скаморца и гауда.
Вместо доматен сос намазах тестото със смес от домашна майонеза, мед и горчица и се получи чудесно.

Ами разстилате тестото, намазвате със сместа, настъргвате скаморца, слагате саламите, отгоре гауда.
Аз слагам и една паста от печени чушки и домати, които си затваряме лятото в бурканчета.


Завивате на руло, правите няколко разреза, намазвате с жълтък, разреден с малко прясно мляко и изпичате на 200 градуса до готовност.
Много ни хареса, а ако и на вас ви харесва, опитайте.

Да ви е сладко :)



21 ноември 2020 г.

ВЕНЕЦИАНСКИ ШОКОЛАДОВ КЕЙК



Предлагам ви един бърз, лесен и много вкусен шоколадов сладкиш.
Хубавото още е, че се използват останали белтъци, които аз имам
редовно във фризера.

ПРОДУКТИ

200 г орехи
170 г захар
100 г черен шоколад, нарязан
60 г брашно
6 белтъка
есенция ром

лимонова кора, настъргана
щипка сол
какао за поръсване


ПРИГОТВЯНЕ

Орехите се смилат на два пъти с половината захар.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и останалата захар.
Всички продукти се смесват с шпатула до хомогенизиране.

Сместа се изсипва във форма 26 см, с падащо дъно, покрита
с хартия.
Пече се в предварително загрята до 180 градуса, фурна с вентилатор
Около 20-25 минути.

Получи се един ефирен и ароматен шоколадов сладкиш.

Да ви е сладко!

Източник Бон Апети