5 март 2018 г.

БУХТИ СЪС СЛАДКО





Проста рецепта за едни пухкави бухти.
За да използвам сладкото, което правихме това лято.
В случая е от боровинки :)

ПРОДУКТИ

500 г брашно
220 мл прясно мляко
20 г прясна мая, или 7 г суха
100 г захар
1 ч.л. сол
1 яйце
2 жълтъка


кората на един лимон
1 ч.л. лимонов сок

Сладко по избор

80 г масло*


В хладкото прясно мляко се разтваря захарта и маята.
Оставя се да втаса.

Омесва се тесто  с посочените продукти и се оставя да втаса около час.

Втасалото тесто се изсипва на набрашнена повърхност, поръсва се и отгоре с малко брашно, ако лепне и се разточва на  квадрат с дебелина около 1 см.
Нарязва се на 16 парчета.
В средата на всяко се слага малко сладко, събират се краищата и се прищипват добре, за да не изтича сладкото.
Така се получават малки топчета :)

Тук е показана добре техниката.

Маслото се стопява и всяка тока се потапя в него.
Нареждат се в тава с диаметър около 26-28 см.
Оставят се да втасат отново.
Пекат се при 180 градуса до готовност.

След охлаждане поне 10 минути се поръсват по желание с пудра захар.

Да ви е сладко!

* това масло на мен ми дойде повече

9 коментара:

  1. Нежна красавица ...
    пухкава и ефирна, и с ароматно боровинково сладко.
    Разкошно предложение, Дани - благодаря и хубави мартенски дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Напълно се придържам към написаното от Дианка. Страхотна пухкавелка. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудни са, Дани! Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  4. Изкусително пухкави!
    Поздравления, Дани!

    ОтговорИзтриване
  5. Изкушаващи са, Дани! Гледам и преглъщам, май ще ги направя :)! Поздрави!

    ОтговорИзтриване