30 март 2018 г.

БАГЕТИ



Знаете, че обичам да правя хляб и опитвам различно тесто.
Скоро си купих формичка за багети, защото обичам хляб с хрупкава коричка,
а и с мисълта, че филийките са малки...
Няма да изпадам в подробности на едно сядане колко хляб отива :)

От много четене в нета, реших че ще правя багети с предварителен стартер, бавно втасване, за по-големи ''дупки" .
Опитах доста рецепти, багетите се изядоха, разбира се, но все нещо още исках
да се получи.
Днес реших да направя багетите по рецептата, която е написана към опаковката на формичката.
Видях, че като за хляб е по-различна, с добавяне на прясно мляко и малко масло, но
реших, че ще я опитам.
Получиха се вълшебни хлебчета, с хрупкава коричка и не издържах на изкушението.
Още топли отрязах крайчето , намазах го  с масло и поръсих с шарена сол.
Е, няма такава вкусотия :)






ПРОДУКТИ

600 г брашно*
250 мл хладка вода
150 мл топло мляко
1 ч.л. сол
1 с.л. масло
30 г мая


ПРИГОТОВЛЕНИЕ

Смесват се водата, млякото, солта, маслото и маята.
По рецепта искат да е на слаб огън, до пълното разтваряне на продуктите.
Аз сложих по-топло мляко, за да се стопи маслото и разтвори маята.
Добавя се брашното на порции до получаване на меко, но не лепнещо тесто.
При мен се наложи да добавя още малко от написаното количество.
Оставя се да увеличи два пъти обема си.

След това се слага на набрашнен плот, премесва се, за да се "махне" въздуха.
Оформят се две багети : разтегля се тестото на правоъгълник, прегъва се горния край до половината и се притиска добре, загръща се още веднъж, за да се получи форма на багета и се притиска много добре ръба, за да не се отваря при печенето.
Леко се разточва с ръце да се удължи хлебчето и се поставя във формата.
Така се прави и с другото парче.
Втасват 30 минути.

Правят се разрези с остър нож, при мен моделажен, като острието се слага под 45 градуса спрямо повърхността на хляба.

Пекат се около 30 минути при 180 градуса.

После се изчаква....и се напада :)

Да ви е сладко!

* В рецептата 300 г е твърдо, strоng, брашно, но моето беше за баница с висок протеин.

Формичките са купени онлайн от магазина "пазарувай лесно" на "Бон Апети"

23 март 2018 г.

СПАНАК С ЮФКА


Вече съм споменала, че обичам зелении :)
А, сега още повече ми се искаше да сложа нещо цветно на масата
при този сняг на първа пролет :)

Харесах си тази рецепта, защото имах купена юфка, печена.
Е, някой хора измърмориха, че хабя материала, защото я обичат за закуска.
Ама то това зодия Овен си е опасна работа, така че подминах забележката и си продължих по набелязания план ;)

Продуктите ще ги пиша ориентировъчно, защото в рецептата ми се видяха много,
а аз нямах толкова спанак.

ПРОДУКТИ





500 г измит и нарязан спанак
1 глава лук, или 1 връзка пресен лук, нарязан
4-5 скилидки чесън, нарязани, или връзка пресен
400 г юфка, сварена почти до готовност
200 г настъргано сирене
100 - 150 г настърган кашкавал
3 яйца
200 мл прясно мляко
60 - 80 г масло
сол, черен пипер, кимион


ПРИГОТВЯНЕ

В част от маслото се задушават лука, чесъна и спанака до омекване.
Добавя се сиренето и се оставя настрани.
Овкусява се със сол черен пипер, кимион, ако сте любители.
Юфката се сварява почти до готовност и се добавя масло.
Тавичката, в която ще печете, се намазва с масло.
Слага се един пласт от сварената юфка, отгоре се слага един пласт т спаначната смес със сиренето, отгоре се слага отново юфка и над нея, спанак.
Разбиват се яйцата с прясното мляко, добавя се настъргания кашкавал и се изсипват
отгоре.
Пече се при предварително загрята фурна до 180 градуса с вентилатор.
И без вентилатор ще се получи с тези продукти :)

След като опитаха и похапнаха показаното на снимката парче, ми простиха за юфката ;)

Да ви е сладко!



16 март 2018 г.

ВКУСНО И КРАСИВО СЪС СПАНАК





Красива пролетна гледка, макар че спанак вече има почти целогодишно.
Повече обичам лапад, но в случая използвах пресен спанак.
Хубавото на рецептата е, че освен кратката термична обработка на спанака,
всички останали продукти се смесват на ръка и след това изчаквате самото изпичане.





ПРОДУКТИ:
200 г пресен спанак
3 яйца
120 мл прясно мляко
180 г брашно
1 пакетче бакпулвер
80 г настърган кашкавал / при мен е гауда/
100 г сирене, натрошено на едро
100 мл олио



ПРИГОТОВЛЕНИЕ

Спанакът се задушава в малко олио за 5-6 минути, до омекване.
Оставя се да се охлади.

Яйцата се разбиват, добавят се прясното мляко, пресятото брашно, разбъркано с бакпулвера.
Добавят се и останалите продукти - сирената, олиото и охладения спанак.
Получената смес се изсипва в кексова форма, намазана с масло.
Пече се в предварително загрята фурна до 180 градуса около 40 минути.

Чудесна закуска, или лека вечеря...

Да ви е сладко!

5 март 2018 г.

БУХТИ СЪС СЛАДКО





Проста рецепта за едни пухкави бухти.
За да използвам сладкото, което правихме това лято.
В случая е от боровинки :)

ПРОДУКТИ

500 г брашно
220 мл прясно мляко
20 г прясна мая, или 7 г суха
100 г захар
1 ч.л. сол
1 яйце
2 жълтъка


кората на един лимон
1 ч.л. лимонов сок

Сладко по избор

80 г масло*


В хладкото прясно мляко се разтваря захарта и маята.
Оставя се да втаса.

Омесва се тесто  с посочените продукти и се оставя да втаса около час.

Втасалото тесто се изсипва на набрашнена повърхност, поръсва се и отгоре с малко брашно, ако лепне и се разточва на  квадрат с дебелина около 1 см.
Нарязва се на 16 парчета.
В средата на всяко се слага малко сладко, събират се краищата и се прищипват добре, за да не изтича сладкото.
Така се получават малки топчета :)

Тук е показана добре техниката.

Маслото се стопява и всяка тока се потапя в него.
Нареждат се в тава с диаметър около 26-28 см.
Оставят се да втасат отново.
Пекат се при 180 градуса до готовност.

След охлаждане поне 10 минути се поръсват по желание с пудра захар.

Да ви е сладко!

* това масло на мен ми дойде повече