21 март 2016 г.

ЛИМОНОВ ЧИЙЗКЕЙК БЕЗ ПЕЧЕНЕ





Това, което ви предлагам днес не е нещо ново като рецепта.

Да си призная честно предпочитам чийз с крема сирене :)
Но използвах маскарпоне, което имах.

И друг път съм писала, че не обичам много комбинацията от бисквити и масло.
И понеже редовно имам останали във фризера белтъци си правя основата с тях.

Днес към чийз крема освен лимони добавих и сок от нар.
Бях  го взела, за да направя вкусните кюфтенца на Ани, с таханов сос, който често правя.
Горещо ви ги препоръчвам, защото са чудесни.

И така стигаме до :

ПРОДУКТИ ЗА ОСНОВАТА:

3 белтъка
2 с.л. пудра захар
120 г смлени орехи / лешници, бадеми/

Разбиваме добре белтъците със захарта и добавяме ядките.
Основата се изпича върху хартия, с която покривам основата на форма с падащ ринг
при 180  градуса за около 5 минути.

ПРОДУКТИ ЗА ЧИЙЗ СЛОЯ:

500 г маскарпоне
1 кутия подсладено кондензирано мляко
сокът на един лимон*
сокът от 1/2 нар / зърната на нара ги смилам в чопър и прецеждам сока/

прясна мента,опция

Имах клонки прясна мента и загрях в тенджерка соковете от лимон и нар.
Добавих ментата и оставих леко да заври.
Отстраних от котлона и оставих да се охлади.
Така имах и лек аромат на мента.
В други рецепти този трик го правя, ако има прясно мляко :)


Всички продукти се хомогенизират добре.
Кремът е достатъчно гъст и няма нужда от желатин.
Нанася се върху охладената основа.

Ами другото го знаете :)
Хапвате го с удоволствие :)

* По ваш вкус можете да добавите още лимонов сок

21 коментара:

  1. Дани, от вчера ме подмамваш с този чийзкейк :) Обожавам го! Под всякаква форма - печен, или не и със всякакво сирене. Скоро ще правя на девойчетата за РД и ще пробвам лимонов, че такъв не съм правила.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, нали това е целта :)
      Ще чакам да го покажеш!
      Хубава седмица!

      Изтриване
  2. Чийзкейк, вкусен и любим сладкиш. Този вариант е неустоим! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, ако не бях се захванала да постя, още утре щях да го спретна и аз, Дани! :)
    Страхотен е на вид, пък за вкусът му нямам никакви съмнения! Записвам си го за по-нататък.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Практична идея за използване на белтъците за вкусна основа на чийзкейка!
    Страхотен е!
    Лека вечер, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче!
      Освен, че е практична, но за мен е и по-вкусна :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. Прекрасна комбинация, Дани!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда страхотно, Дани! Аз пък обожавам масло с бисквити, така че давай смело с такива рецепти:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче!
      Аз мога да ям намазана с масло бисквита,
      но на чийз не ми е толкова вкусна!

      Изтриване
  7. Нарът прилича на диаманти! Страхотно!

    ОтговорИзтриване
  8. Аз пък много го харесвам с маскарпоне и каква да е подложка,изобщо няма да откажа,само чийз да е,печен,не печен...ех,Дани,трогна ми сърцето с това парченце,страхотно е!Щастливи пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Потекоха ми лигитееее!!! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  10. Вълшебна комбинация от фини аромати, нежна консистенция и обща хармония,
    прекрасен сладкиш, Дани и неустоимо представяне.
    Благодаря за чудесната рецепта, поздрави и усмихната пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прекрасен коментар, Дианка!
      Благодаря!
      Прегръдки!

      Изтриване