21 март 2016 г.

ЛИМОНОВ ЧИЙЗКЕЙК БЕЗ ПЕЧЕНЕ





Това, което ви предлагам днес не е нещо ново като рецепта.

Да си призная честно предпочитам чийз с крема сирене :)
Но използвах маскарпоне, което имах.

И друг път съм писала, че не обичам много комбинацията от бисквити и масло.
И понеже редовно имам останали във фризера белтъци си правя основата с тях.

Днес към чийз крема освен лимони добавих и сок от нар.
Бях  го взела, за да направя вкусните кюфтенца на Ани, с таханов сос, който често правя.
Горещо ви ги препоръчвам, защото са чудесни.

И така стигаме до :

ПРОДУКТИ ЗА ОСНОВАТА:

3 белтъка
2 с.л. пудра захар
120 г смлени орехи / лешници, бадеми/

Разбиваме добре белтъците със захарта и добавяме ядките.
Основата се изпича върху хартия, с която покривам основата на форма с падащ ринг
при 180  градуса за около 5 минути.

ПРОДУКТИ ЗА ЧИЙЗ СЛОЯ:

500 г маскарпоне
1 кутия подсладено кондензирано мляко
сокът на един лимон*
сокът от 1/2 нар / зърната на нара ги смилам в чопър и прецеждам сока/

прясна мента,опция

Имах клонки прясна мента и загрях в тенджерка соковете от лимон и нар.
Добавих ментата и оставих леко да заври.
Отстраних от котлона и оставих да се охлади.
Така имах и лек аромат на мента.
В други рецепти този трик го правя, ако има прясно мляко :)


Всички продукти се хомогенизират добре.
Кремът е достатъчно гъст и няма нужда от желатин.
Нанася се върху охладената основа.

Ами другото го знаете :)
Хапвате го с удоволствие :)

* По ваш вкус можете да добавите още лимонов сок