25 февруари 2016 г.

КОЗУНАК С ПЛЪНКА ОТ КРЕМА СИРЕНЕ И ЛИМОНОВ КРЕМ




Козунаци у дома се правят през цялата година :)
По различни рецепти, разбира се.
И сега ви предлагам една нова рецепта.

Тестото става чудесно, с ухание на масло.
Разделих го на две части, като едната след втасване сложих
във фризер.
От първата направих малки, индивидуални сладурчета :)






От другата половина направих козунаци с различна форма и
чудесна плънка.

ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО :


1 кг. брашно

6 яйца (единия жълтък се отделя за намазване от горе)
200 гр. масло
250 мл. прясно мляко
1 кубче мая(или 14гр. суха мая)
200 гр. захар
ситно настъргана кора от един лимон
щипка сол





ПРИГОТВЯНЕ:

Брашното  се пресява в дълбокa купа.
В друга купа се разбиват много добре с миксер яйцата със захарта и към тях се добавя ванилията и кората от лимона.
В леко затопленото  млякото се прибавя  натрошената мая  и щипка сол.
Добавя се 1 супена лъжица захар, 1 супена лъжица брашно.Оставя се за 10-15мин да се разтвори маята.
В пресятото брашно се оформя кладенче и се изсипва сместа от яйцата и млякото. Омесва се гладко хомогенно тесто.
Възможно е, ако яйцата са много големи, да не ви достигне брашно или пък, ако са по-малки, може да ви остане от брашното.
Трябва да получите меко и лесно за оформяне тесто, което да не залепва много за пръстите ви. Ако е много лепкаво тестото, добавете още брашно.

Маслото се разтапя(на водна баня).
Тестото се разстила  върху набрашнен плот, намазва се с с масло  и се меси от краищата навътре,пак се разстила /разтегля/ и се намазва с масло.
Това се повтаря докато се усвои цялото масло и накрая се меси до гладко тесто.

Целта на всичко това е да станат няколко пласта в тестото, за да се получи накрая така желания класически козунак на конци.

Готовото тесто се оставя на топло да удвои обема си.
После по ваше желание можете да оформите козунаците.

Ще ви дам идея за плънка, която у нас много се хареса.
Всъщност плънките са две, като се слагат една върху друга.












ПЛЪНКА С КРЕМ СИРЕНЕ:

2/3 ч.ч. крем сирене
1/4 ч.ч. захар, която може да се пропусне
1/4 ч.ч. заквасена сметана
1/4 ч.ч. брашно

2 с.л. лимонов сок, прясно изцеден

ПЛЪНКА ОТ ЛИМОНОВ КРЕМ:


2 яйца
2 жълтъка
160 г пудра захар
80 г масло
сокът и кората на един лимон.


За първата плънка всички продукти се смесват добре.
Може да се пропусне захарта, защото лимоновия крем също има захар
и за мен стана доста сладко.
Въпрос на вкус.






За лимоновия крем:

На ниска температура на котлона се разбиват яйцата, жълтъците и захарта.
Добавят се маслото и лимона.
Бърка се до сгъстяване.
След това се прецежда, за да се отстрани кората на лимона.

Половината тесто оформих по следния начин:
Разточих на правоъгълник и мислено го разделих на 3 части.
На двете странични части се правят разрези леко под ъгъл, като ресни.
1/2 от плънката от крем сиренето се слага в средната част.
Върху нея се слага 1/2 от лимоновия крем.
Нарязаните ленти се кръстосват последователно, сплитат се върху плънката.

От другата половина на тестото направих руло.


Оставят се отново да втасат, намазват се с жълтък и малко прясно мляко.

Пекат се първо на 200 градуса за 10 минути,
а после на 180 градуса до готовност.

Тестото е чудесно с добавянето на много масло, а с плънките е неустоимо вкусно!

Да ви е сладко!


P.C Замразеното тесто оставих да се размрази добре.

26 коментара:

  1. Прекрасно, с този лимонов крем и с крем сиренето, просто смущаващо изкушаващо! Ох, Дани, защо се отказах от глутена!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче!
      Проблеми ли имаш с глутен, или така реши?

      Изтриване
  2. И аз си мисля тези дни за козунаци :) записвам го :)

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, от рано започваш провокациите с този козунак! Такава ароматна плънка и у дома ще се хареса! :)
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили!
      Да ти кажа, че по Великден не ми
      се правят козунаци, защото нета прелива от тях!
      Със сигурност ще ви хареса!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Почна се козунакоправенето:) разкошен е , дани! Как само се е разтопил кремът, не е истина:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче!
      Аз не репетирам, но на който му хареса, няма да сгреши.
      В рулото плънката дойде повечко и се разтече....
      Хубав уикенд!

      Изтриване
  5. Thanks..
    Is it Lemon curd twist bread" :
    http://www.gritsandchopsticks.com/the-gravy-train/2016/01/lemon-curd-twist-bread.html

    ОтговорИзтриване
  6. Не знам как ще я карам, докато не го приготвя..., добре че наближават почивни дни :) Ще ти се похваля какви съм ги замесила, Дани :) Благодаря ти за рецептата!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани,откриваш сезона много успешно,макар че ти както казваш не го закриваш целогодишно,просто ние вече започваме да се настройваме на тази вълнА.
    Много ми харесват и оформленията,и плънката от крем сирене и лимоново сладко-разкошно съчетание!Щастлив месец март!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси!
      Радвам се, че ти харесва!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Много интересен козунак и много вкусен! Честита баба Марта, Дани! Бъдете здрави и засмени!:)

    ОтговорИзтриване
  9. Аз пък у дома правя козунаци само за Великден, не знам защо - така ми е по-празнично, дет се вика - всеки ден не е Великден:))
    Обаче непременно ще си запазя твоята рацепта, Дани и ще приготвя, много обичам, освен класически да приготвям винаги и някакъв по-различен козунак. Чудесно звучи, мммм!

    ОтговорИзтриване
  10. И аз искам да правя козунаци.... ма кой ме пита. Записвам си всичко и като се пенсионирам, обещавам да ти кажа какво е станало;) Дотогава ще сънувам

    ОтговорИзтриване
  11. Марте, не ти ли е по-лесно да ми дойдеш на гости?
    Иначе си сънувай нещо друго :)

    ОтговорИзтриване
  12. Явно е време за козунаци! Дани, много интересно звучи тази плънка, а ако е силен лимоновия вкус тъкмо сама ще си изям козунака! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги е време за козунаци, Ети :)
      А за киселината преценяваш сама ;)
      Да ти е сладко!

      Изтриване
  13. Това е едно приказно великденско /и не само/, изкушение, Дани -
    звучи, изглежда и изкушава невероятно...
    Благодаря за чудесната рецепта, поздрави за теб и усмихната пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, скъпа Дианка!
      Цветна и усмихната пролет и за теб!

      Изтриване
  14. Толкова вкусно звучи! Само от лимоновия вкус в заглавието ми се прииска вече да е готов. Мисля за наближаващия Великден да доставя на небцето си това удоволствие и ще споделя резултат!

    ОтговорИзтриване