13 декември 2015 г.

КАНЕЛЕНИ КИФЛИЧКИ

Много рецепти има в нета за тези ароматни кифлички.
Това, което  ми хареса е,че тестото втасва в хладилника
през нощта.
След като станеш от сън ги оформяш и изпичаш.
И в кухнята ти ухае на канела, което е едно от основните ухания по Коледа.

ПРОДУКТИ

4 1/2 ч.ч. брашно, или 675 г
2 с.л. суха мая
1/3 ч.ч. захар
1 1/2 ч.л. сол
4 големи яйца /около 210 г/
1 1/2 ч.ч. гореща вода
120 г разтопено масло


ПЛЪНКА

60 г стопено масло
1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.л. канела


Брашното се пресява в голяма купа.
Добавят се маята, захарта и солта.
В средата се прави кладенче и се изсипват леко разбитите яйца.
Около тях се изсипва горещата вода.
Добавя се маслото и с дървена лъжица, или обикновен миксер
с бъркалки за тесто се хомогенизират всички продукти.
Тестото е лепкаво, но това не трябва да ви притеснява.
Оставя се, покрито с полиетиленово фолио, в хладилника.

На другия ден се изважда, а на плота се изсипва около 1/4-1/2 ч.ч. брашно.
Тестото се изсипва от купата, овалва се в брашното и се разточва на правоъгълник-
60/20 см.
Покрива се с плънката, която предварително сте приготвили и го сгъвате наполовина.
Нарязва  се на ленти с широчина около 2,5 см.
Завиват се на охлювче и се поставят в тава, покрита с хартия за печене.

Оставят се да втасат, а след това изпичате до готовност при 180 градуса.








Тук е показано много подробно оформянето :)

След като леко се поохладят ги нападате :)

Сигурна съм, че ще се размечтаете за Коледа :)

Да ви е сладко!

29 коментара:

  1. Ех, де да имаше една утре за закуска :) много обичам канелени кифлички :)
    Хубава нова седмица, Дани :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, изпращам ти веднага :)
      За утрещното кафе ще е до теб :*
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Дани замириса ми на Коледа мила. Разкошни кифли!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен канелен аромат и вкус!
    Поздравления, Дани! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми допадат такива теста,които се приготвят вечерта!
    Записва се за проба!
    Успешна седмица, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, и аз съм им фен на тези теста :)
      Поздрави от мен!

      Изтриване
  5. Чак тук ми замириса на любимата канела! Определено е предимство това, че тестото втасва през нощта, защото на сутринта времето за приготвянето на закуска ще е малко.
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, радвам се, че ти харесват :)
      Усмихната седмица за теб!

      Изтриване
  6. Дани, това тесто е точно като за мен - замесваш вечерта и лягаш да спиш :)
    Кифличките ти изглеждат страхотно, а съм сигурна, че са още по-вкусни :)
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, с теб сме от една порода :)
      Прегръдки и усмихната седмица!

      Изтриване
  7. Супер кифлички, представям си прекрасния им аромат сутрин рано! :)
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Ухае си на Коледа вече, няма как:) Поздрави, Дани!

    ОтговорИзтриване
  9. Вълшебни - сякаш усещам аромата и вкуса им.
    Страхотна рецепта, Дани, много ми допада и технологията.
    Благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, скъпа!
      Радвам се, че ти харесва!
      Прегръдки!

      Изтриване
  10. Ех, да имаше и тази сутрин за закуска... Разкошни са! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. ... и след като станеш от сън и ги оформиш, докато се пекат обикаляш ли, обикаляш около фурната и се молиш да се изпекат по-бързо... Познато ми е сякаш, Дани! :)
    Канелените кифлички винаги са номер едно по коледно време. Да ти е сладко! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Чудни,ароматни,пухкави и много вкусни кифлички,Дани,много ми харесват!Какво би била Коледа без аромата на канела :) ?
    Щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Честита Коледа,Дани..Пак продължават да не ми излизат новите ти публикации и вече не знам.....!Лошото е че не видях на време тези уханни кифлички,но нищо записвам си рецептата за след някой ден!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Коледа, Миленка и весело посрещане на Новата Година!
      Бъдете здрави!
      Съжалявам, че не получаваш публикациите ми.
      Може би е от браузъра, който ползваш.
      Ще се радвам да ги приготвиш!
      Прегръдки!

      Изтриване