31 октомври 2015 г.

ЗА ЕДИН ИЗМИСЛЕН ТАРТ



Да, всички имаме в хладилника продукти, които
сме купували, за да използваме в дадена рецепта.

Но сме видели друга и те са останали.

Така стана и при мен и не за първи път.

Та на тези копчета им  трябваше балтон, за да ги  пришия.
Стана чудесен тарт.

Ще ви напиша използваните продукти, а вие ще решите
какво ще сложите, или добавите и по колко.




ПРОДУКТИ

прясно многолистно тесто от Лидл
замразен спанак, кремообразен от Лидл, размразен и отцеден

1 опаковка рикота
3 яйца
течна сметана, около 200 мл
лук
чесън
бекон, нарязан на ситно
синьо сирене
кашкавал за поръсване

Не обичам да слагам съвсем сурови продукти и затова нарязаните лук, чесън и спанак
"завъртях' в малко масло.
Поставих върху хартия, ако има течност да се попие.
В останалата мазнина поставих бекона, за да си промени цвета.
Отцедих и него от мазнината.
Яйцата се разбиват, добавят се рикотата, сметаната, спаначната смес, синьото сирене,
сол, къри и черен пипер.
Добавя се и бекона.

Тестото се поставя във форма, намазана с масло, като краищата се оставят
навън.
Изсипва се сместа и краищата се загръщат отгоре.




Пече се в загрята до 220 градуса фурна.
Малко преди да се извади се поръсва с настъргания кашкавал.

Изчаква се малко,колкото и да е трудно, и се сервира.

Чаша бяло вино, или бира са задължителни :)

Да ви е сладко!
И омитайте хладилника :)

27 октомври 2015 г.

ШОКОЛАДОВ КЕЙК С ПОШИРАНИ КРУШИ




Е, този път има наистина шоколад.
Не само в рецептата, но и използван като продукт :)
Онзи, същия, който забравих да използвам :)

Има и поширани круши в червено вино с добавени подправки.

Тези съставки са достатъчни, за да усетите за какво става въпрос
в днешната рецепта.


ПРОДУКТИ:

за пошираните круши

3 круши, обелени, изчистени от семената и нарязани на половинки
1 бутилка червено вино
1ч.ч. захар*/аз сложих по-малко/
1 пръчка канела, или малко прахообразна



за шоколадовия кейк :

120 г меко масло
1/2 ч.ч. захар
4 яйца на стайна температура
120 г тъмен шоколад, разтопен и леко охладен
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. лешниково брашно, или фино смлени лешници
4 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер

1/8 ч.л. сол

Крушите се поставят на огъня с останалите продукти и се оставят ,
докато омекнат.
Оставят се да се охладят с течността и после се отцеждат.

В купа се смесват брашното, лешниците, какаото, солта и бакпулвера.

В друга купа се разбиват до побеляване маслото и захарта.
Добавят се яйцата едно по едно, след като предното е усвоено.
Добавя се разтопения шоколад и се рабива на ниска температура.
Към получената смес се добавят сухите продукти от другата купа.

Фурната се загрява на 160-170 градуса.
Намазва се дъното на форма с падащ борд, 22-24 см.
Поставя се отгоре хартия за печене и тя се намазва.

Готовата кексова смес се изсипва и отгоре се нареждат отцедените
половинки круши.

Пече се около 30-40 минути до готовност / суха клечка/

Изчаква се да се охлади и се сервира с крем муселин, който е смес
между сладкарски крем и крем шантили :)

СЛАДКАРСКИ КРЕМ

1 шушулка ванилия
250 мл прясно мляко
75 г захар
2 жълтъка
1 с.л. царевично нишесте
малка бучка масло


Приготвя се основен сладкарски крем.
Оставя се покрит плътно с фолио да се охлади.

200 мл течна сметана се разбива добре с малко захар на вкус.

Добавя се към охладения крем.

Следва най-прекрасната част, за която всички се досещате.

Да ви е сладко!

18 октомври 2015 г.

ШОКОЛАДОВ КЕЙК БЕЗ БРАШНО



Знаете, че съм любител на шоколад и имам показани доста
рецепти с него.
Както и такива с много малко брашно.

Днес искам да ви покажа една такава рецепта, в която има и
доста белтъци, а всички ние се отзоваваме в един момент с
излишни.
Аз моите ги държа дълго време във фризер и нямам никакъв проблем.

В моето изпълнение има и един сериозен гаф, който разкрих малко преди
да сервирам.
Добре, че само сестра ми ни беше на гости, но аз си мисля, че и английската
кралица би го хапнала ;)

ПРОДУКТИ:

180 г масло, меко
80 г пудра захар
15 г какао
125 г разтопен шоколад
1 яйце
5 жълтъка
9 белтъка  /аз имах във фризера точно 4 белтъка/
120 г пудра захар
щипка сол

Маслото се разбива до побеляване със смесените пудра захар и какао.
Добавят се разтопения шоколад, яйцето и жълтъците и се хомогенизира
добре.

В отделна купа се разбиват белтъците със захарта и щипка сол, докато се образуват
меки върхове и сместа стане лъскава.
Внимателно и на порции се хомогенизират двете смеси.

Изсипва се във форма с падащо дъно,28 см,  която е намазана с масло и поръсена с какао.

Пече се на 180 градуса,около час.*

При изпичането кекса се надига и естествено  спада в средата след изваждане.
Така страничните стени остават по-високи.

Отгоре разбих течна млечна сметана с пудра захар, но на мен редовно не ми се сгъстява
и добавих една кофичка заквасена.
Предварително от течната бях отделила да направя ганаш, ако не се сгъсти останалата.

Така върху сметаната сложих и ганаша и леко ги разбръках, за да стане някаква шарка :)

Снимката е само тази, но исках да ви покажа кекса, защото си струва като съдържание и вкус.

Преди да сервирам основното, отворих МВ и видях купичката си с разтопения шоколад :)

Моето "произведение' имаше много ефирен вкус, заради белтъците.
Но с шоколада щеше да е по-плътно и различно.

Опитайте го и ще останете доволни :)

* При мен след 30 минути беше готово, със суха клечка.
Но може би заради липсата на шоколад.
Така че вие си вижте според печката колко време ще го печете.