12 август 2015 г.

КАРТОФЕНИ ПИТКИ / POTATO FLATBREAD




Направих ги преди повече от две седмици
и ги сложих във фризера :)

Нямах намерение да  качвам  рецепта,
но  тези дни извадих едно хлебче, оставих го да се размрази
на стайна температура и установих, че това е най-вкусното
и пухкаво хлебче на света.

Затова и ви казвам рецептата,ако искате да ги опитате :


  ПРОДУКТИ

4 1/2 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. захар

1 1/2 ч.л. суха мая
2 1/4 ч.л. сол

1 ч.ч. сварени и намачкани картофи
1 яйце, леко разбито

65  г меко масло
270  мл. вода от картофите*
брашно за поръсване


ПРИГОТВЯНЕ
Картофите се сваряват до омекване, отцеждат се и водата се запазва.
В купа се смесват брашното, захарта, солта и маята.
Картофите се пюрират добре и се добавят към брашното, заедно с маслото.
Водата се разбива с яйцето и се добавя към тестото.
Омесва се тесто, което е лепкаво.
Поставя се в купа, намазана с мазнина, покрива се с фолио
и се оставя за една нощ в хладилник.

На другия ден продължавате :)

Тестото се изсипва върху набрашнена повърхност и се
разделя на 12 части.
С пръстите на ръцете се разтегля всяка топка на кръг около 12 см.
Поставят се върху намазана с мазнина хартия в тава, покриват се с кърпа
и се оставят за 2 часа.

Фурната се загрява до 220 градуса.
Пекат се за 13-15 минути.

За съжаление се изчаква да се охладят!

После взимате хубаво сирене  и един розов домат и....

Да ви е сладко!

*Това количество вода ми дойде повече.
Така, че водата я сложете на порции :)

19 коментара:

  1. Много пухкави изглеждат на снимката, Дани! Супер са!
    Ти замръзяваш хляб ли? Не съм чувала за подобен начин на съхранение.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Габи!
    От години си правя хляб под форма на питки
    и го замразявам във фризер, заедно с кифли, солени, или сладки :)
    Нямам проблем с престоя и качеството на изделието.
    Преди хвърляхме много хляб, защото ядем малко и той мухлясваше!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Интересен ми е вкуса! Определено ще пробвам да замразя и аз нещичко :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Ей, Дани, веднага си представих че ги мажа и с някакъв чеснов сос. Изкусителка такава! :))
    Ако ги изпържиш, ще имаш едни прекрасни лангоши, но пък това не е за сега, а за едно по-мъгливо време. ;)
    Прегръдки и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, чудесни ще са със соса :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  4. И аз като Ирма си преедставих чесново мазило отгоре....Чудни са, Дани!

    ОтговорИзтриване
  5. Ааааааа! Много ми харесват! Много. Правим ги, край!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудно пухкави иглеждат питките,Дани и как иначе щом са с картофки,правят тестото адски меко и благо.Направо си представям как ако ги стисна с пръсти и се възвръщат веднага,много ми харесаха!Сърдечен поздрав с усмивка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси.
      Радвам се, че ти харесват пухкавелките :)
      Усмихнат петък!

      Изтриване
  7. Дани, много обичам хляб с картофи, а твоите питки са много изкушаващи! Ще ги пробвам непременно! Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, сигурна съм,че ще ти харесат!
      Прегръдки и от мен и малко прохлада :)

      Изтриване
  8. йеее с това чесново мазило коментарите на момичетата ме вкарват в грях :) а е време за закуска.
    Чудни са хлебчетата, Дани, преди време правих питка с картофи в тестото и ни хареса, ама питай ме защо не повторих. Тези ти ще ги пробваме, очертават се почивни дни.
    Поздрави на теб и хубав, спорен вторник да ти е !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, ние все прегрешаваме :)
      А тестото наистина е чудесно!
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Дани, Дани.... кажи ми кога да ги направя, а ти не спираш да ме провокираш;) Прекрасни са, а и аз се зачетох в коментарите и това с чесъна ме доуби;) прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, след като си доубита нямаш избор :)
      Ще ги правиш!
      Прегръдки!

      Изтриване
  10. Не съм опитвала хляб с картофи, но определено ще поправя тази грешка! :)
    Поздрави! ;)

    ОтговорИзтриване