23 август 2015 г.

ПАВЛОВА С БОРОВИНКОВ КРЕМ





Нямаше да качвам рецептата, но много ни хареса
крема :)

За любителите на lemon curd това е една разновидност,
но с боровинки.
Сега им е сезонът и можете да използвате крема както намерите
за добре.

ПРОДУКТИ:


250 г боровинки
щипка канела, или листа от мента
ванилова есенция
80  г масло
2 яйца *
2 жълтъка**
100 г кафява захар /можете да я намалите по ваш вкус/
2  с.л ром
2 с.л. лимонов сок

ПРИГОТВЯНЕ

На слаб огън слагате боровинките, ванилията, листата мента
и рома.
Оставяте около 10 минути, за да омекне плода.
Пасирате.

Яйцата и жълтъците се разбиват със захарта.
Поставят се на слаб огън, добавят се маслото, лимоновия сок
и пасираните боровинки и се бърка до сгъстяване.

Боровинковият крем е готов :)

Павлова направих по тази изпитана рецепта, като направих две
платки, вместо три и кремът ми дойде повече :)
Но пък как сладко си я хапнахме...

**Към боровинковия крем направих и крема с белтъците:

    2 белтъка
    пудра захар на вкус
    1 и 1/2 ч.ч.  сметана
    лимонов сок

*Ако искате само боровинков крем, сложете 3 цели яйца.
Можете да увеличите количествата, за да получите повече крем.

Да ви е сладко и цветно :)

Марте, sorry :)

12 август 2015 г.

КАРТОФЕНИ ПИТКИ / POTATO FLATBREAD




Направих ги преди повече от две седмици
и ги сложих във фризера :)

Нямах намерение да  качвам  рецепта,
но  тези дни извадих едно хлебче, оставих го да се размрази
на стайна температура и установих, че това е най-вкусното
и пухкаво хлебче на света.

Затова и ви казвам рецептата,ако искате да ги опитате :


  ПРОДУКТИ

4 1/2 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. захар

1 1/2 ч.л. суха мая
2 1/4 ч.л. сол

1 ч.ч. сварени и намачкани картофи
1 яйце, леко разбито

65  г меко масло
270  мл. вода от картофите*
брашно за поръсване


ПРИГОТВЯНЕ
Картофите се сваряват до омекване, отцеждат се и водата се запазва.
В купа се смесват брашното, захарта, солта и маята.
Картофите се пюрират добре и се добавят към брашното, заедно с маслото.
Водата се разбива с яйцето и се добавя към тестото.
Омесва се тесто, което е лепкаво.
Поставя се в купа, намазана с мазнина, покрива се с фолио
и се оставя за една нощ в хладилник.

На другия ден продължавате :)

Тестото се изсипва върху набрашнена повърхност и се
разделя на 12 части.
С пръстите на ръцете се разтегля всяка топка на кръг около 12 см.
Поставят се върху намазана с мазнина хартия в тава, покриват се с кърпа
и се оставят за 2 часа.

Фурната се загрява до 220 градуса.
Пекат се за 13-15 минути.

За съжаление се изчаква да се охладят!

После взимате хубаво сирене  и един розов домат и....

Да ви е сладко!

*Това количество вода ми дойде повече.
Така, че водата я сложете на порции :)

2 август 2015 г.

ПАТЛАДЖАН БЮРЕК EGGPLANT BOREK



Обичам патладжан под различна форма.
И това, което ви предлагам е един нов начин да му се насладите.

Ще ви напиша ориентировъчни количества за продуктите,
а вие изберете от кое по колко :)

Необходими са :

кори за баница
кайма, смес, или телешка*

патладжан
настъргани домати
лук, нарязан
скилидки чесън
пресен босилек,или магданоз

сол
ч.пипер
олио за задушаване на зеленчуците




За намазване на корите :

яйца - 1 или 2
айрян,около 150 мл
олио около 50 мл


Начин на приготвяне :

Патладжанът се обелва на ивици, нарязва се на кубчета, осолява
се и се отцежда.
Измива се, подушава се, слага се в тавичка, покрита с хартия
за печене, посолява се и се поръсва с олио/зехтин.
Пече се до омекване.
Това можете да пропуснете, а да добавите патладжана,когато готвите
каймата.
На мен, предварително третиран ми харесва повече.
Ако приготвите по-голямо количество, можете да си направите салата
със сирене и балсамико :)

В тиган се задушават нарязания лук и чесън.
Добавя се каймата, разрохква се добре, добавят се настъргани домати сол, пипер
 и подправки по ваш избор.
Готви се до готовност като преди сваляне от котлона се добавя готовия патладжан.

Продуктите за намазване се смесват.
Всяка кора се намазва и се сгъва на две.
След това се процедира, както е показано тук.
Когато завиете един път каймата, корите отстрани се загъват върху нея,
както при навиване на сърми, а горната част се обръща напред, за да стане
този красив ефект.
Но както и да ги завиете ще стане добре :)

Отгоре се намазват с разбито яйце и малко прясно мляко.
Поръсват се със сусам.
И се пече при 180 градуса до зачервяване.
Моите хванаха добър загар, но е лято и този тен им отива ;)

У нас обичат сос :)
Направих бешамел, добавих смлени изпечени червени чушки и пармиджано!

Охладената бира, или бялото вино са задължителна компания!

Да ви е сладко!

*Нямах кайма, защото ми се повреди машинката, когато започнах да меля :(
Но както беше почти замразено месото го накълцах на ситно!