5 юли 2015 г.

ИДЕЯ ЗА ГАЛЕТ



Много често си променям рецептата в последния момент :)
И сега стана така - първо смятах да правя нещо солено с многолистно** тесто,
но после видях, че имам царевично брашно и реших да е

Следващият път ще е с многолистно* :)

За основа използвах идеята на Ина, но с намалени продукти.
За плънката  ще ви дам основните продукти, а количествата
този  галет.
ги оставям на ваш избор.





ПРОДУКТИ ЗА ОСНОВАТА

250 г пшенично брашно
75 г  царевично брашно

1 ч.л. суха мая
75 мл зетин
1оо мл хладка вода
1 ч.л. сол
От изброените продукти си омесвате тесто и го ставяте
за около час, без да чакате да удвои обема си.

ПЛЪНКА

патладжан
червени чушки

моцарела
домати

галета
пресен босилек




Нарязаният на кръгчета патладжан се поръсва със зехтин и
се изпича във фурната.
Чушките също се изпичат и заедно с босилека се смилат едро.

Тестото се разточва на кръг
Отгоре се посипва обилно с галета.
Върху нея се поставя пастата от червените чушки.
Върху нея в кръг се нареждат, редувайки се  като се затъпват
патладжанът, моцарелата и доматите.

Знаете, че при галет външните 2-3 см от тестото, когато е оформено
на кръг не се покриват с плънка.
След като сме я поставили, загръщаме тестото от тези 2-3 см върху плънката,
като малко го застъпваме / като плисета )/













Поставяме така оформеното 'произведение на изкуството" в предварително
нагрята до 180 градуса, фурна.
Изпичаме до готовност.

После следва моментът на изчакване, за да поизстине и нарязваме.

Чашите с бира вече са изпотени от студената пенлива течност!

Да ви е сладко и наздраве :)

Независимо от галетата, която сложих на дъното то малко се навлажни
от пастата с чушките.






* За това, ако го правя с многолистно тесто  първо бих сложила патладжана, върху всяко кръгче ще сложа от пастата с чушките и отгоре моцарелата :)

Оставям на вас решението!

**А от многолистното направих едно предястие, но може да се нахраните с него :
Нарязано манго, обезкостени череши, поръсени обилно и разбъркани с много ситно
настърган пармезан.

От тестото оформих квадрати, чиито краища отгоре подсилих с нарязани от тестото ленти.
В средата на квадрата сложих плодовата смес, отгоре отново обилно поставих синьо
сирене и пекох в силна фурна -200-220 градуса.

Нямам снимки, защото гостите ми нетърпеливо чакаха :)

Но ви давам идея ;)

17 коментара:

  1. Страхотни летни предложения, Дани,
    разкошен галет - много вкус, аромат и красиво оформление;
    чудесни снимки, чудесна идея и за плодовото предястие.
    Благодаря ти, поздрави, хубава неделя и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Облизах се, преглътнах и направо им завидях на гостите ти Дани :) Ей такова нещо ми се хапва ... ама веднага :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, съжалявам, че не можеш да хапнеш веднага :)
      Благодаря ти, мила!

      Изтриване
  3. Леле, каква вкусотия, Дани! Уникален е станал!

    ОтговорИзтриване
  4. Само докато четях състава на това дето няма снимки.....картини ни то съблазнитени ми се въртяха пред очите.......ВКУСНИ МИРАЖИ!
    Много ми хареса и зеленчуковия галет,поздрави Дани!Великолепно посрещане!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка!
      Добре че имаме въображение ;)

      Изтриване
  5. Дани, много ми допада предложението за галет, ама най-любопитна съм от комбинацията многолистно тесто- череши- пармезан....
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, за мен тази комбинация е божествена :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  6. Вкусно, много вкусно Дани! И снимките ти са ужасно изкусителни!
    Напоследък в къщи зарязахме тестото и караме на свежи плодове и зеленчуци, но се замислям дали да не последвам примера ти и да направя на момчетата нещо подобно. С патладжана няма да се погодят, ако им го предложа в тестото, но един на лучен галет или с плънка Капрезе, направо ще ръкопляскат. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, достави им удоволствие!
      И аз бих карала на плодове и зеленчуци, но...
      Прегръдки и хубаво лято!

      Изтриване
  7. Тази твоя идея за галет, Дани много, ама много ми допада! Направо изгладнях! И тестото ми харесва и плънката! Чудно предложение!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, винаги се радвам, когато се хареса :)
      Благодаря!
      Прегръдки и хубаво лято!

      Изтриване
  8. Видях го по-рано този галет! Разкошен е! Точно с продукти по мой вкус :)

    ОтговорИзтриване
  9. дани, много ми допадна този галет!

    ОтговорИзтриване