25 юли 2015 г.

КРЕКЕРИ С ПАРМЕЗАН



Отново съм на тема "крекери" :)
От вашите публикации разбрах, че сте ги харесали.

Тези също ще ви харесат и ще "изпият" много бира.

Стават толкова бързо....

ПРОДУКТИ:

1 ч.ч  брашно , 150 г
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. много ситно настърган пармезан
4 с.л. масло, стопено, 60 г
1/2 ч.ч течна сметана, или по 1/4 ч.ч. сметана и прясно мляко
прибавяйте я постепенно, за да получите желаното тесто




От всички продукти се омесва нелепнещо тесто.






Тестото се разточва на тънка кора и се прехвърля върху хартия.
Навийте го на точилката за по-лесно прехвърляне.
Нарязва се на малки правоъгълници.

Пекат се при 200 градуса за 10 минути :)

Наливате охладената бира :)

Наздраве!

18 юли 2015 г.

С ДЪХ НА МАРАКУЯ



Обожавам аромата на този страстен плод.
А и цветът му е толкова наситен....

Предлагам ви един кейк с различни вкусове и аромати,
които допълних по мое желание :)

Ще ви дам оригиналните продукти и ще ви пиша за
моите изменения :)






ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА :

4 яйца на стайна температура
1/2 ч.ч. кокосово мляко

210 г брашно
300 г захар*
2 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. настъргана кора от лимон
200 г масло, меко
2 с.л. маково семе
ванилия


Смесват се заедно яйцата, кокосовото мляко и ванилията.
В купата на миксера се смесват брашното, бакпулвера,

захарта,лимоновата кора и бакпулвера.
Добавя се маслото постепенно и се разбива за около 2 минути.

Яйчената смес се добавя на два пъти и се разбива добре.
Накрая се добавя маковото семе.

Сместа се изсипва в тортена форма  с намазана хартия и набрашнена / 20-22 см/
Пече се до готовност / суха клечка в центъра/
Блатът се освобождава от формата и се оставя върху решетка да се охлади около час.









КРЕМ ОТ МАРАКУЯ :


1/3 ч.ч. сок от маракуя**
2 големи яйца
1 голям жълтък

1/4 ч.ч. мед
80 г масло
ванилия

Сокът се поставят на средна температура до завиране.
Яйцата се разбиват отделно и се добавя меда.
Сокът се добавя при непрекъснато бъркане към яйчената смес
И се вари до сгъстяване.
Бъркането е непрекъснато.
Сваля се от огъня и се добавя маслото до стопяване.
Кремът се покрива веднага с плътно допряно до повърхността, пластично фолио.
Оставя се да се охлади добре.

КРЕМ ЗА ПОКРИВАНЕ ***

110 г масло
240 г захар

240 г крема сирене
1/4 ч.ч сметана

1/4 ч/ч мед
ванилия


200 г боровинки, опция


Маслото и захарта се разбиват,
Добавя се крема сиренето и се разбива добре.
Добавят се и останалите продукти.

Аз пасирах боровинките със сметаната.






СГЛОБЯВАНЕ :

Блатът се разрязва на 3, но при мен се получиха само два блата.
Между тях се поставя крема с маракуя.
Отгоре се поставя другия крем.

Оставя се да се охлади...

Останалото си го знаете :)

Да ви е сладко!

* тази захар е много, но вие се съобразете  с вашия вкус.

**Имах 3  плодчета, купени от Лидл,
но естествено нямаше толкова сок и допълних с лимонов сок.

*** Тук всички мерки са променени според вкуса.
Захар и мед са много.
Сложиш само малко захар от посочената, почти 1/2, без мед.

Боровинките направиха много лек и приятен кремът, а и дадоха
допълнителен цвят на сладкиша :)

Орхидеята ми прави опит да цъфне :)
Красавица!

12 юли 2015 г.

ЕДИН ПРЕКРАСЕН СОС С ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО




Купих си фъстъчено масло от производител :)
Много ми хареса, макар че знаете, че  и аз си правя сама.

Видях рецептата за този сос и нямах търпение да го направя!
Стана божествен!

ПРОДУКТИ:

4 с.л. фъстъчено масло
1 опаковка кокосово мляко, 400 мл
2 скилидки чесън, счукани
шипка лют червен пипер
2 с.л. сок от лайм, или лимон
сол

ч.пипер

Всички продукти се смесват в тендежера на котлона
и се хомогенизират добре.

Сервирах със свинско месо.
Добре подсушено, нарязано на хапки се овалва в брашно.
Запечатва се в тиган с малко масло и олио.
Изважда се.
Добавят се 100 мл бяло вино и рибен сос, или сос от стриди :)
Месото се овкусява със сол,кимион, черен пипер и прясна мента.
Готви се до готовност.

За гарнитура приготвих кускус със сушени кайсии!


Бялото вино е охладено.
А може би студена бира?
Изборът е ваш :)

Местото може да е пилешко, пуешко, телешко...

За любителите на такива комбинации, да ви е сладко!

8 юли 2015 г.

КРЕКЕРИ СЪС ЗЕХТИН




Обичам хрупкави неща :)

Опитвала съм различни рецепти за крекери, но тези станаха
много хубави и точно по мой вкус.
Тънки, с въздушни големи мехури, като хрупкавината се запазва
и след престояване.

ПРОДУКТИ :



250 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
125  мл вода

2 с.л  зехтин
сол





ПРИГОТВЯНЕ :

От продуктите се омесва  гладко тесто.
Увива  се в кърпа и се поставя за час в хладилник.
След изваждане се откъсват парченца с размер на орех и се разточват много тънко.
Намазват се със зехтин, поръсват се с едро смляна сол и по желание може да се поръсят
с любими ваши аромати - риган, розмарин...
Поставят се в тава, покрита с хартия за печене и се пекат при 2оо градуса с вентилатор-
5-7 минути.
След изваждане се намазват отново със зехтин.

Можете да ги  сервирате с някакъв дип, или с домат, сиренце....бяло вино, или бира :)
Аз ги сервирах с дип от патладжан, Patlican Sogurme  :)

Станаха чудесни и ви каня да похрупаме заедно :)
Да ви е сладко!

5 юли 2015 г.

ИДЕЯ ЗА ГАЛЕТ



Много често си променям рецептата в последния момент :)
И сега стана така - първо смятах да правя нещо солено с многолистно** тесто,
но после видях, че имам царевично брашно и реших да е

Следващият път ще е с многолистно* :)

За основа използвах идеята на Ина, но с намалени продукти.
За плънката  ще ви дам основните продукти, а количествата
този  галет.
ги оставям на ваш избор.





ПРОДУКТИ ЗА ОСНОВАТА

250 г пшенично брашно
75 г  царевично брашно

1 ч.л. суха мая
75 мл зетин
1оо мл хладка вода
1 ч.л. сол
От изброените продукти си омесвате тесто и го ставяте
за около час, без да чакате да удвои обема си.

ПЛЪНКА

патладжан
червени чушки

моцарела
домати

галета
пресен босилек




Нарязаният на кръгчета патладжан се поръсва със зехтин и
се изпича във фурната.
Чушките също се изпичат и заедно с босилека се смилат едро.

Тестото се разточва на кръг
Отгоре се посипва обилно с галета.
Върху нея се поставя пастата от червените чушки.
Върху нея в кръг се нареждат, редувайки се  като се затъпват
патладжанът, моцарелата и доматите.

Знаете, че при галет външните 2-3 см от тестото, когато е оформено
на кръг не се покриват с плънка.
След като сме я поставили, загръщаме тестото от тези 2-3 см върху плънката,
като малко го застъпваме / като плисета )/













Поставяме така оформеното 'произведение на изкуството" в предварително
нагрята до 180 градуса, фурна.
Изпичаме до готовност.

После следва моментът на изчакване, за да поизстине и нарязваме.

Чашите с бира вече са изпотени от студената пенлива течност!

Да ви е сладко и наздраве :)

Независимо от галетата, която сложих на дъното то малко се навлажни
от пастата с чушките.






* За това, ако го правя с многолистно тесто  първо бих сложила патладжана, върху всяко кръгче ще сложа от пастата с чушките и отгоре моцарелата :)

Оставям на вас решението!

**А от многолистното направих едно предястие, но може да се нахраните с него :
Нарязано манго, обезкостени череши, поръсени обилно и разбъркани с много ситно
настърган пармезан.

От тестото оформих квадрати, чиито краища отгоре подсилих с нарязани от тестото ленти.
В средата на квадрата сложих плодовата смес, отгоре отново обилно поставих синьо
сирене и пекох в силна фурна -200-220 градуса.

Нямам снимки, защото гостите ми нетърпеливо чакаха :)

Но ви давам идея ;)

2 юли 2015 г.

ЗА НАЙ-ВКУСНИЯ ШОКОЛАДОВ СЛАДОЛЕД



Това с шоколада е ясно.
Предпочитам десерти с него и винаги гледам да
го "вмъкна."

И без да го включвам където и да е, го обичам.

Предлагам ви един вълшебен, кремообразен сладолед
без яйца и машина.
И без разбъркване.

Направо си е мечта :)

ПРОДУКТИ:

1 опаковка сладко кондензирано мляко
3/4 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. млечна сметана*
170 г шоколад
листа от прясна мента, опция**

1/4 ч.ч. /25 г /какао
2.с.л. прясно приготвено кафе, еспресо

5 ч.л. царевично нишесте

5 с.л. студена вода
щипка сол

ванилия


ПРИГОТВЯНЕ :

В тенджерка на среден огън се разбъркват до хомогенизиране кондензираното
мляко, прясното мляко и сметаната.
Изчаква се да стигне до завиране и се дърпа от огъня.
Добавят се начупения шоколад, какаото, кафето и щипката сол.
Хомогенизират се до пълно разтваряне на продуктите.

Царевичното нишесте се разтваря добре в студената вода и се добавя към сместа.
Връща се обратно на котлона и при  внимателно разбъркване и отделяне на сместа
от стените на съда, за да не прегори, се оставя за 8-10 минути, за да се сгъсти.

Сместа се оставя да се охлади, така че да може да се докосва спокойно с ръка
и се покрива плътно отгоре с прозрачно фолио, за да не хване коричка.
Така се оставя за една нощ в хладилник /аз го пропуснах това/

Във фризер се поставя съдинката, в която ще го съхранявате.
Аз изчаках да се охлади добре и го изсипах в студената форма.

*използвах опаковка млечна сметана от 200 г от Лидл.
**сложих няколко листенца прясна мента, която стоя през цялото време на обработка
и накрая пасирах сместа.

Получи се чудесен шоколадов сладолед с вкус на мента.
От групата на "една лъжичка и си там"

Удоволствието си струва, така че си го доставете :)

P.S  искам да споделя, че става много сладко :)
И това е по-близо до крем, а не познатия ни сладолед!
Така че можете да ползвате идеята за плънка на тарт!