17 май 2015 г.

CHICKEN PASTILLA



Много се изкушавах да я направя.
Една от любимите ми кухни, мароканската.
И не сбърках, естествено!

Винаги съм харесвала съчетаването на сладко и солено.
А и добавката на любимите ми подправки направи ястието чудесно.

Кевин е използвал повече месо, но това не променя основния вкус.

Аз използвах от турските кори за баклава, които са много тънки.

За тези, които биха я направили давам необходимите

ПРОДУКТИ

1 с.л. зехтин
1.с.л. масло
пилешки гърди*
пилешки бульон

1 глава лук, нарязана на ситно
3-4 скилидки чесън
1 ч.л. настърган джинджифил
1 чл.л кимион
1 ч.л. канела

1ч.л. куркума
сол и пипер на вкус
1 ч.ч. сушени плодове - при мен кайсии и сини сливи
/бих опитала с удоволствие и с фурми/
1/4 ч.ч. стафиди, или червени боровинки
1/2 ч.ч. печени бадеми
прясна мента, нарязана на ситно

3 яйца
8 кори за баница
1/2 ч.ч. зехтин


Пилешкото месо се запечатва в загрятите зехтин и масло.
Изважда се.
В тигана се задушават лука и чесъна за около 10 минути.
Добавя се малко бульон, ако не искате да се пържат.
Добавят се подправките, сушените плодове и малко  бульон, за да
набъбнат плодовете.
Пилешкото месо се нарязва и добавя към горната сме.
Оставя се да се охлади.

Бадемите се запичат леко.
Ако искате можете да ги смелите на много едро.

Яйцата се разбиват и заедно с бадемите се добавят към охладената пилешка смес.

В тавичка, или тортена форма с ринг се слагат корите, намазани една по една със зехтина и поставени една върху друга.
Краищата им трябва да висят извън тавичката.

Сместа с пилешкото се изсипва отгоре.
Висящите краища на корите се загъват върху месото и го покриват

Пече се при 170 градуса до почервеняване.
По смелите могат да поръсят преди сервиране с пудра захар :)



*  използвах пуешки бутчета, които първо сварих и тогава
запечатах нарязаното месо.



Поднесох със сос от кисело мляко със счукани прясна мента и скилидка чесън.


Е, не минахме и без десерт :
шоколадовите брауни на Ирка при мен с ягоди!

На тези, които обичат такава кухня казвам :
да ви е сладко.

На тези, които се въздържат пожелавам да се престрашат!

















20 коментара:

  1. Ново, разкошно допълнение в кулинарната енциклопедия за баници, Дани -
    много интересно, ароматно и провокиращо ... и аз харесвам рецептите на Кевин.
    Благодаря за чудесните идеи, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, Дани, направо ще си нощувам тук:))) топ пък не едно, а две изкушаващи предложения. Как можа?! Много ми харесват и двете! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, ще са радвам да си ми на гости :)
      Хубава седмица!

      Изтриване
  3. Дани, забравила си да ръснеш малко пудра захар отгоре :)
    Прекрасна е! И аз от много много време искам да опитам това ястие, но с недолюбващи пиле вкъщи е много трудно от организационна гледна точка, все трябва да дебна време, в което да съм сама.
    Много богато откъм продукти, то ще е някакво супер ароматно чудо това.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, за пудрата захар не се реших :)
      Но със соса ми дойде добре.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Много вкусни снимки, Дани!
    Предложенията ти са много изкушаващи!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Голяма вкусотия, Дани, но и аз бих я хапнала без захар:)

    ОтговорИзтриване
  6. Вкусно ще да е-личи му!
    Хубава седмица,Дани!

    ОтговорИзтриване
  7. "Разби ме" с тези ти предложения. Очаквах да намеря вкусни предложения, но тези надминават прага ми на търпимост. Прекрасни са, Дани! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, радвам се, че съм ти въздействала по този начин!
      Благодаря!
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. И аз обожавам това съчетание на вкусове и подправки и съм сигурна, че резултата е бил прелестен, така и изглежда, Дани! С удоволствие бих опитала рецептата, много ми хареса!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таничка!
      Радвам се, че ти харесва!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  9. Винаги се престрашавам за подобни неща, винаги! Просто от прочетеното знам, че няма да сбъркам. Както и ти, де;)
    Поздрави, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, знам че сме от една кръвна група :)
      Ще се радвам да опиташ!
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Правила съм подобно нещо - мароканска баница, но бих си дръпнала едно апетитно парченце и от твоята, Дани. И от десерт не бих се въздържала!

    ОтговорИзтриване