22 май 2015 г.

НА ДНЕВЕН РЕД - СИРЕНЕ ЧЕДЪР


Харесах си в магазин на Лидл сирене чедър.
Разфасовката е от 1 кг.


Специфичният цвят и с леко кремообразен вкус :)
Имам усещането, че не е от по-зрелия вид.
Много ми хареса.


Естествено беше да го включа в рецепта
и си харесах една за бърза вечеря!

ПРОДУКТИ:

225  брашно
1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. захар
1 бакпулвер

1 яйце
125 мл прясно мляко
125 мл кисело мляко
30 г стопено масло
див лук / при мен е копър/
може да сложите и левурда :)


150 г настърган чедър

ПРИГОТОВЛЕНИЕ
  :

Сухите съставки се смесват в купа.
Яйцето и двете млека се смесват в друга.

В кладенче, направено в брашното  се добавят маслото, млечната смес и кашкавала.
В рецептата има див лук, аз сложих нарязан копър.

Сместа се изсипва във форма за мъфини .

Формите трябва да са намазнени.
Моите форми са по-големи .

Пече се при 170 градуса до готовност

Станаха много ароматни и пухкави!

Опитайте ги :)

P.S Мислех, че съм запазила повече снимки, но е останала само тази :)

17 май 2015 г.

CHICKEN PASTILLA



Много се изкушавах да я направя.
Една от любимите ми кухни, мароканската.
И не сбърках, естествено!

Винаги съм харесвала съчетаването на сладко и солено.
А и добавката на любимите ми подправки направи ястието чудесно.

Кевин е използвал повече месо, но това не променя основния вкус.

Аз използвах от турските кори за баклава, които са много тънки.

За тези, които биха я направили давам необходимите

ПРОДУКТИ

1 с.л. зехтин
1.с.л. масло
пилешки гърди*
пилешки бульон

1 глава лук, нарязана на ситно
3-4 скилидки чесън
1 ч.л. настърган джинджифил
1 чл.л кимион
1 ч.л. канела

1ч.л. куркума
сол и пипер на вкус
1 ч.ч. сушени плодове - при мен кайсии и сини сливи
/бих опитала с удоволствие и с фурми/
1/4 ч.ч. стафиди, или червени боровинки
1/2 ч.ч. печени бадеми
прясна мента, нарязана на ситно

3 яйца
8 кори за баница
1/2 ч.ч. зехтин


Пилешкото месо се запечатва в загрятите зехтин и масло.
Изважда се.
В тигана се задушават лука и чесъна за около 10 минути.
Добавя се малко бульон, ако не искате да се пържат.
Добавят се подправките, сушените плодове и малко  бульон, за да
набъбнат плодовете.
Пилешкото месо се нарязва и добавя към горната сме.
Оставя се да се охлади.

Бадемите се запичат леко.
Ако искате можете да ги смелите на много едро.

Яйцата се разбиват и заедно с бадемите се добавят към охладената пилешка смес.

В тавичка, или тортена форма с ринг се слагат корите, намазани една по една със зехтина и поставени една върху друга.
Краищата им трябва да висят извън тавичката.

Сместа с пилешкото се изсипва отгоре.
Висящите краища на корите се загъват върху месото и го покриват

Пече се при 170 градуса до почервеняване.
По смелите могат да поръсят преди сервиране с пудра захар :)



*  използвах пуешки бутчета, които първо сварих и тогава
запечатах нарязаното месо.



Поднесох със сос от кисело мляко със счукани прясна мента и скилидка чесън.


Е, не минахме и без десерт :
шоколадовите брауни на Ирка при мен с ягоди!

На тези, които обичат такава кухня казвам :
да ви е сладко.

На тези, които се въздържат пожелавам да се престрашат!

















10 май 2015 г.

ШОКОЛАДОВА ПАВЛОВА СЪС СЛАДКО ОТ СИНИ СЛИВИ




Отново съм на вълна "Павлова".

Имах 6 белтъка във фризера, които си чаках реда.
Имах и едно сладко от сини сливи на фурна с орехи.

Е, как да не я направиш.....

Имах и едни "Радини вълнения" с крема :)


И така да започнем от :

ПРОДУКТИ :

6 белтъка
300 г пудра захар
3 с.л. какао
лимонов сок

Сладко от сини сливи, или ваше любимо, но киселко :)

Смлени орехи

500 мл сметана*
dulce de leche, една кутия
няколко лъжици заквасена сметана,
или маскарпоне за сгъстяване







От белтъците, какаото, захарта и лимоновия сок си правите смес за блатовете.
Аз ги правих на три пъти, защото не мога да ги пека едновременно
След изпичане, първо на 180 градуса за 5 минути, а после на 140 градуса 90 минути,
ги оставих да пренощуват във фурната.

На другата сутрин започнах да разбивам сметаната.
Моята беше растителна, но нямам проблеми с нея.
Добавих много малко пудра захар за разбиване, но тя ставаше все по-течна.
Помислих си за желатин, но не го обичам.
А и  бързах за срещата в Ст. Загора, която организираме вече доста години,
благодарение на Пепчо.
Който не е дошъл, да знае,че губи много, защото сме много готини!






Така мисълта за желатин отпадна.
Имах едно dulce de leche и реших да го добавя за сгъстяване.
Почти нулев ефект.
Тогава добавих две препълнени лъжици заквасена сметана на Данон.
След две минути имах перфектния крем на вкус и гъстота.

Авторката на блога за тази цел добавя маскарпоне :)

И така при готов крем и бурканче сладко започвате да сглобявате :

Блат, сладко, едро смлени  орехи, крем...

Отгоре поръсвате с орехи и оставяте в хладилник.



Е, трябва малко търпение, за да се охлади :)

И да ви е сладко!!

P.S Специални извинения на Мъхчето, която както разбрах не си пада по Павлова, Петрова, Иванова...


6 май 2015 г.

ЗА ЕДНА СТУДЕНА СУПА И ОЩЕ НЕЩО...



Откривам сезона на студените супи, защото вече ми омръзнаха зимните,
а и времето започва да става подходящо за тях :)

Естествено, че можете да я хапвате без хляб в по-топлите дни.
Но аз я съчетах с едни чудесни питки, които ухаят на масло.
Така удоволствието беше пълно ;)







ПРОДУКТИ ЗА СУПАТА

200 г почистен спанак, или лапад
800 г кисело мляко
1 ч. л. кимион
2 с. л. дижонска горчица
1 консерва нахут (400 г), или сух, който сами сте сварили
2 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
сокът от 1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус


Спанакът, или лападът се попарват с вряла вода и се заливат  с
ледено студена.
Отцежда се и се нарязва.

Нахутът се отцежда, ако е от консерва.
Аз имах хубав сух нахут, който накиснах във вода със сода
и на другият ден го сварих.
Е, така е малко по-пипкаво :)

Чесънът се счуква с малко сол, добавят се горчицата, кимионът
и лимоновия сок.

Прибавят се зехтина, киселото мляко, сол и черен пипер на вкус.
Добавят се и 400 мл. вода.

Слагат се спанакът и нахутът.

При сервиране можете да поръсите с малко пресен копър.

Вкусът е чудесен, заради горчицата и кимионът, който ми е една от любимите подправки :)






С риск да ви отегча, ще ви напиша и рецептата на питките, които станах чудесни.
Знаете, че редовно си правя хляб.
Най-често използваните от мен рецепти са тази за пиде-то и белтъчните питки на Ева.

За днешните използвах следната рецепта, според която това са най-хубавите питки
 в света :)


ПРОДУКТИ

2 ч.ч. прясно мляко /ч.ч.  240 мл/
1/4 ч.ч. захар
80  г масло
2 ч.л. сол
4 1/2 ч.л. суха мая*
3 разбити яйца
7 ч.ч. брашно



Млякото, захарта, солта и маслото се слагат на слаб огън, докато маслото се разтопи.
Не го загрявайте много, за да не го чакате после да изстине.

Яйцата се разбиват в отделна купа.

Слагат се 3 ч.ч. брашно в отделна купа и към тях се добавя сухата мая.
Отгоре се изсипва млечно-маслената смес и се хомогенизира добре.
Добавят се разбитите яйца и се омесва тесто с постепенно добавяне 
на брашното.
Омесва се меко, не лепнещо тесто, което се оставя за около 1 час да удвои
обема си.

Полученото тесто се разделя на две части.
Всяка от тях се разточва на правоъгълник и се реже на 12 части
/първо вертикално на две, а после, хоризонтално на 12./

Всяко парче  се оформя на топка и се поставя върху готварска хартия.
Оставят се да втасат още 20 минути, след което фурната се включва на 170-180 градуса 
и се пече до готовност.

Докато са още топли, се намазват с масло / аз забождам на върха на остър нож

твърдо масло и ги намазвам по този начин :)/


Уханието на масло е божествено и много изкусително.

Затова имайте готовност да започнете веднага!

Да ви е сладко!

* В рецептата сухата мая се активира предварително в 2/3 ч.ч. хладка вода.
По тази причина брашното там са 8 ч.ч.
Аз никога не активирам моята суха мая, Yuva, и моето брашно, което се пое
беше по-малко.