26 април 2015 г.

ЧИЙЗКЕЙК ПУДИНГ С БАНАНИ BANANA PUDDING CHEESECAKE


Вече разбрахте, че харесах сладкиш с банани.
А и търсех да пришия към едно копче, балтон :)
Имах крема сирене, купено с друга цел, но тя не се осъществи,
а аз исках да го използвам в сладкиш.

Така си харесах този лек и ефирен чийзкейк с банани.

ПРОДУКТИ
ЗА ОСНОВАТА

1 кутия бисквити "Анелия"
1 малко пакетче масло, разтопено


ЗА ПУДИНГА*

2/3 ч.ч**. захар
1/3 ч.ч. брашно
1 щипка сол
2 ч.ч. прясно мляко

3 жълтъка
ванилова есенция
450 г  крем сирене

3-4 банана

За основата се смилат бисквитите и се хомогенизират
добре с маслото.
Притискат се плътно върху основата и стените на формата за печене***

Фурната се загрява  до 170 градуса .
Изпича са за около 7 минути.
Оставя се да се охлади.

Брашното, захарта и солта се смесват.
Добавя се прясното мляко и се вари на бавен огън до сгъстяване.

Жълтъците се разбиват в отделна купа.
Част от млечната смес се добавя към тях с непрекъснато бъркане,
за да се темперират.
Връщат се обратно в съда на котлона и се бърка до сгъстяване.
Добавя се и ванилията.

Крема сиренето се разбива добре и се добавя към пудинга.

Върху охладената основа се изсипва част от крема.
Върху него се нареждат нарязаните на кръгчета банани.
Отгоре се изсипва останалата част от крема.

Оставя се в хладилника да се охлади добре.








Аз не си падам много по 'финтифлюшките' за украса, но вие можете да го
поднесете с разбита сметана :)

При всички случаи ще ви е безумно вкусно!

Да ви е сладко!


* Мисля, че може да се използва и от готовите пудинги,
но си е друго да знаеш какво слагаш :)

**При мен ч.ч. винаги е 240 мл


11 април 2015 г.

ПАВЛОВА С ЛИМОНОВ МУС



Не знам защо толкова време не направих тази прекрасна
"балерина" :)

Във фризера отдавна отлежаваха едни белтъци.
Помислих си, че след дълго замразяване може да не
се разбият добре.
И затова имах резервен вариант за десерт.

Но... те се разбиха перфектно и станахa чудесни.



За крем се чудех доста, но се спрях на този мус,
защото след толкова много шоколад, който похапнахме напоследък
под форма на сладкиши, беше време за разнообразие.

И така ето моите :

ПРОДУКТИ

6 белтъка
300 г пудра захар
1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок
щипка сол

Белтъците се разбиват на пяна и постепенно се добавя
захарта при непрекъснато разбиване.
Добавя се лимоновия сок и солта.

Върху хартия за печене се очертават два кръга по 20-22 см.
Оформят се  разбитите белтъци върху тях се  пече първо за 5
минути при 180 градуса.
После се намалява температурата до 140 градуса и се пече 90 минути.
Отваряте леко вратата на фурната и ги оставяте вътре  цяла нощ.

ПРОДУКТИ ЗА МУСА :

Първо трябва да си направите лимонов крем /lemon curd/:

2 яйца
2 жълтъка
160 г пудра захар
80 г масло
сокът и кората на един лимон.

На ниска температура на котлона се разбиват яйцата, жълтъците и захарта.
Добавят се маслото и лимона.
Бърка се до сгъстяване.
След това се прецежда, за да се отстрани кората на лимона.



МУС С ЛИМОНОВ КРЕМ

2 белтъка**
пудра захар на вкус
1 1/2 ч.ч.  сметана
лимоновия крем
желатин, по желание*

Белтъците се разбиват със захарта.
Отделно се разбива сметаната.
Хомогенизира се с белтъците.
Добавят се 3/4 от лимоновия крем и се хомогенизира добре.

Върху едната белтъчна кора се поставя 1/2 от муса.
Отгоре се слага втората кора и останалия мус.

Останалият лимонов крем се шприцова отгоре.



Всичко сглобих много набързо, че козунаците втасваха :)
Тях направих по рецептата на Дарин, а рулото оформих по идея на Люси.
Тестото втаса през нощта в хладилника, но стана чудесно!



*Мусът става толкова гъст, че няма нужда от желатин.
Но вие си преценете сами.

** В оригиналната рецепта са 6 белтъка.


Светъл и благословен Великден!

И вярвайте в доброто!

P.S. След като я опитахме тази красавица установих, че за моя вкус е безумно сладка :)
Така, че имайте това пред вид!