24 декември 2014 г.

ЧЕСТИТА КОЛЕДА...И ЕДНО ТИКВЕНО БРАУНИ


източник

Честита Коледа, приятели!
Бъдете здрави, благословени и добри!

14 декември 2014 г.

ШОКОЛАДОВ КЕЙК С КОКОСОВО МЛЯКО





Е, не става без шоколад :)
Но за сметка на това няма много мазнина!
Това е за собствено успокоение...

Става бързо и е много вкусно!

ПРОДУКТИ

55 г натурален шоколад 70 %
85 г какао
200 г гореща вода
145 г брашно

1 ч.л. сода, угасена в оцет
1/ч ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
2 яйца
90 г разтопено мсало

230 г захар*
50 г мусковадо
275 мл кокосово мляко




ГАНАШ

150 г натурален шоколад 70 %
125 мл кокосово мляко




Използва се се тавичка 20/20 см и се покрива с готварска хартия.
Фурната се загрява до 180 градуса.

Шоколадът се начупва и се смесва с какаото.
Заливат се  с врящата вода и се разбива добре до получаване
на хомогенна смес.

Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера, содата и солта.

Маслото се разтапя и се разбърква добре със захарта.
Добавят се яйцата едно по едно.
Получената смес се добавя към шоколадовата и се хомогенизира
добре.
Накрая се добавя и брашното.

Изсипва се в тавичката и се пече около 30-40 минути, без да се препича :)

Оставя се да се охлади.








За ганаша се затопля останалото кокосово мляко и към него се добавя
начупения шоколад.
Разбърква се до пълното стапяне на шоколада.

Залива се получения сладкиш и се охлажда.

При сервиране можете да поръсите със смлени печени, солени бадеми!

Чудесен завършек на една вечеря, или компания на следобедното ви кафе!

Изборът е ваш, но не го пропускайте!

Да ви е сладко!

* тази захар за мен е доста
Съобразете се с вашия вкус.

източник

7 декември 2014 г.

ЗА ЕДНО ВЪЛШЕБНО ТЕЛЕШКО




Скромна, скромна, колко да съм скромна :)
А и от онази приказка за скромността, която красяла...не съм видяла
полза.

И затова колкото и нескромно да звучи ви предлагам  рецепта
с телешко, която е една от най-вкусните, които съм приготвяла с това месо.
А вие вече знаете, че у дома го предпочитаме.

Този път бях взела телешки врат без кост.
Тук е мястото да кажа : Да живее тъмното белгийско пиво"Leffe Brune",
което е чудесно и е донякъде виновно за божествения вкус на телешкото.


ПРОДУКТИ:
ЗА МАРИНАТАТА:

1 глава лук
3 скилидки чесън
1 стрък розмарин*
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. суха мащерка*
1/4 ч. л. черен пипер
2 с. л. червен винен оцет
1 с. л. горчица
2 с. л. олио
1 щипка сол


ОСНОВНИ ПРОДУКТИ

600 г врат, или плешка, телешко
1 с.л.олио

1 с.л. масло
2 с.л. брашно
1 ч.л. прясно настърган джинджифил

100 г тъмно пиво
400 мл телешки бульон**
1 с.л. меласа, или сос от нар, или шипков мармалад
сол


Месото се маринова от вечерта с посочените продукти.
Аз го мариновах за един час, защото не бях прочела добре :)
Това не се отрази на вкуса.
*Това не са ми любимите подправки и не ги сложих.

След мариноването, махате розмарина, ако сте сложили.
Поръсвате месото с брашното и се запържват съвсем леко в посочената
мазнина.
Наливат се бирата и бульона.
**Моят бульон беше с добавени две кубчета бульон от телешки ребърца.

Прибавят се меласата, или сосът от нар.
Аз добавих шипков мармалад.
Това идва от една друга рецепта, която така и не направих през лятото.

Оставя се на бавен огън до готовност, или в тенджерата под налягане,
както направих аз.




Сервира се с картофено пюре, или пържени картофи.

Полученият сос към месото е божествен на вкус и консистенция.

Удоволствието при консумация е пълно.

И си осигурете повече бира за компания :)
Аз я купувам от "Билла"!

Наздраве и да ви е сладко!


2 декември 2014 г.

ЛЕСНА ТОРТА С ЛЮТ ШИПКОВ МАРМАЛАД



Да, наистина е с лют шипков мармалад.
Купувам го от производител.
Много леко се усеща лютивината, но го прави по-различен.

ПРОДУКТИ

за блата :

200 г брашно
1 пакетче бакпулвер (10 г)
125 мл прясно мляко
120 г захар
80 мл олио
4 яйца (на стайна температура)
1 портокал
1 щипка сол
олио за намазване

Яйцата се разбиват със захарта.
Добавя се олиото.
Брашното се смесва с бакпулвера, солта и настърганата
портокалова кора.
Добавя се към разбитите яйца.
Към сместа се добавя и прясното мляко и се хомогенизира добре.


Получената смес се изсипва във форма с ринг, намазана с олио,
или покрита с хартия за печене.

Пече се за около 30 минути при 180 градуса.
Оставя се да изстине и се реже на две.









за крема

400 г животинска сметана*
100 г захар
400 г шипков мармалад

Сметаната се разбива със захарта.
Едната половина на блата се напоява с 1/2 от портокаловия сок.
Отгоре се намазва с леко затоплен мармалад.
След кратко изчакване се поставя и 1/2 от разбитата сметана.

Отгоре се поставя втората половина на блата.
По същия начин се напоява с портокаловия сок, мармалада и сметаната.

Украсява се по желание със захарни звезди, или настърган шоколад.

Получи се много лек и вкусен сладкиш.
С аромат на портокал и леко кисел вкус от мармалада.



Чудесен сладкиш за следобедното ви кафе, споделено с приятели :)

Да ви е сладко.

* при мен стана малък гаф със сметаната, която се получи доста течна при разбиването.
По принцип ползвам за разбиване растителна, но сега заложих на животинска  :)