30 ноември 2014 г.

ОРИЗ БИРИЯНИ



Това е пилаф от ориз и е характерен за страните от Средния Изток.
Към него са добавени ядки и сушени плодове, а подправките
му придават невероятен вкус.
Отделните съставки се приготвят предварително и така окончателното
сготвяне е лесно.

Сигурна съм, че не всеки ще го приеме, но на нас много ни хареса.
А и не ви учудвам със съставките, предполагам :)



2 ч.ч.ориз, за предпочитане Басмати *
1 ч.ч. настъргани моркови
1 ч.ч.  сушени плодове - стафиди, кайсии, боровинки
1 ч.ч. печени бадеми

1 ч.ч. шам фъстък
200 г масло**
кардамон
канела
кимион
ч. пипер

сол
1 ч.ч. кисело мляко


ПРИГОТВЯНЕ

В част от маслото се задушават настърганите моркови за няколко минути, за да омекнат.
Добавят се сушените плодове и смлените на едро, ядки.

Оризът се измива и се накисва във вода със щипка сол за 30 минути.
Отцежда се, добавят се около 8 ч.ч. вода и се оставя да заври.
Държи се на огъня за около 6-8- минути.

Отцежда се отново.
Останалото масло  се разтопява на огъня и се добавят подправките.

2 ч.ч. ориз се смесват с киселото мляко.
Поставят се на дъното на огнеупорен съд.
Останалият ориз се смесва със сместа от морковите и сушените плодове.
Изсипват се върху първия пласт ориз.
Правят се няколко вдлъбнатини и се поставя стопеното масло и около 1 ч.ч. вода.
Съдът се покрива с капак и се поставя в загрята фурна за около 40 минути.
Наглеждайте го, за да не го пресушите.

Изчаква се да се охлади и се сервира.
С чаша бяло вино, или тъмно пиво :)

Сервирах го с кюфтенца от агнешка кайма.

Божествен вкус!

И да ви е сладко!

* моят ориз е бланширан
** маслото според рецептата е пречистено, гхи

26 коментара:

  1. С подобен ориз съм опитвала еврейски сърми,но така не съм правила пилаф...Много вкусен ми изглежда,браво Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, и аз не бях правила, но стана чудесен!

      Изтриване
  2. Ох, много обичам бирияни, но го правя най-често с месо.
    Няма начин и зеленчуковият вариант да не е супер :)!
    Хубава неделна вечер, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, сетих се за теб, когато го правих :)
      Опитай и със зеленчуци !
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. много в твой стил е това ястие, Дани :)
    и на мен ми харесва и с удоволствие бих опитала!
    Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зори!
      Ще се радвам да опиташ :)
      Хубава седмица и за теб.

      Изтриване
  4. Не съм приготвяла до сега такъв ориз, но много се изкушавам да опитам, със сигурност ще ми хареса. Обичам подправките, които присъстват в рецептата и си представям екзотичния вкус на ястието.
    Благодаря за споделеното, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, ще се радвам да опиташ :)
      Поздрави от мен!

      Изтриване
  5. Въпреки, че ставам от масата, ме накара да се облизвам, Дани! Прекрасна рецепта! Спорна нова седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Оня ден видях едно девойче писало пиле Бирияни и много ме заинтригува. Като гледам твоя ориз - направо ще обединя двете рецепти и ще имаме вечеря :)
    Хубава нова седмица на теб, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепче, Мира от Marmottes et chocolat има рецептата с пиле :)
      При мен беше с агнешки кюфтенца :)
      Хубава седмица и за теб!

      Изтриване
  7. О, да това е едно страхотно предложение, Дани, ще се хареса и на мен.
    Първо снимката, след нея съставките и рецепта - пълно изкушение ...
    Благодаря за чудесната идея, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря!
      Радвам се, когато ви харесва :)
      Прегръдка и усмихната седмица!

      Изтриване
  8. Ще ми хареса-сигурна съм.Благодаря за рецептата!
    Хубав декември ,ДАНИ!

    ОтговорИзтриване
  9. Точно това ястие не съм опитвала, Дани, но съм приготвяла турски пилаф със стафиди и дробчета и за чудо - прие се и от капризите. :) Тук вкусът ще е по-богат, ароматът вълшебен и... Даа, изкушаваш, Дани, много при това! :)
    Красив, топъл и вълнуващ декември ти желая!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, благодаря за чудесните пожелания!
      И, да, сигурна съм, че ще ви се хареса!
      Топлина и усмивки през месеца
      Прегръдки!

      Изтриване
  10. Дани, интересна рецепта, особено като начин на приготвяне. Колежка от Ирак ми беше дала рецепта за пиле Биряни, но не съм приготвяла, ще погледна обаче пак рецептата, че с месце по ми иде да направя:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, радвам се че ти харесва!
      И с пиле ще е чудесно :)

      Изтриване
  11. Досега ориз съм пробвала само със стафиди, в солен вариант. Иначе в сладък съм добавяла сушени плодове. Заинтригува ме, Дани, но знам, че ще ми хареса. Много апетитно изглежда. Аз обичам различните ястия и с удоволствие бих пробвала и това:). Поздрави и прекрасен месец, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате!
      Сигурна съм, че ще ти хареса!
      Прегръдки с много усмивки от мен!

      Изтриване
  12. Дани, събуди любопитството ми! Обичам нестандартни предложения!
    Само че нещо не ми е ясно - "Добавят се задушените плодове ..." а не виждам никъде да се задушават плодове. Или нещо недовиждам, макар че гледам с четири очи! :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили!
      Покрай 'задушаването" съм написала и задушени плодове :)
      Поправих го!
      Ще се радвам да ти хареса :)
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване