30 ноември 2014 г.

ОРИЗ БИРИЯНИ



Това е пилаф от ориз и е характерен за страните от Средния Изток.
Към него са добавени ядки и сушени плодове, а подправките
му придават невероятен вкус.
Отделните съставки се приготвят предварително и така окончателното
сготвяне е лесно.

Сигурна съм, че не всеки ще го приеме, но на нас много ни хареса.
А и не ви учудвам със съставките, предполагам :)



2 ч.ч.ориз, за предпочитане Басмати *
1 ч.ч. настъргани моркови
1 ч.ч.  сушени плодове - стафиди, кайсии, боровинки
1 ч.ч. печени бадеми

1 ч.ч. шам фъстък
200 г масло**
кардамон
канела
кимион
ч. пипер

сол
1 ч.ч. кисело мляко


ПРИГОТВЯНЕ

В част от маслото се задушават настърганите моркови за няколко минути, за да омекнат.
Добавят се сушените плодове и смлените на едро, ядки.

Оризът се измива и се накисва във вода със щипка сол за 30 минути.
Отцежда се, добавят се около 8 ч.ч. вода и се оставя да заври.
Държи се на огъня за около 6-8- минути.

Отцежда се отново.
Останалото масло  се разтопява на огъня и се добавят подправките.

2 ч.ч. ориз се смесват с киселото мляко.
Поставят се на дъното на огнеупорен съд.
Останалият ориз се смесва със сместа от морковите и сушените плодове.
Изсипват се върху първия пласт ориз.
Правят се няколко вдлъбнатини и се поставя стопеното масло и около 1 ч.ч. вода.
Съдът се покрива с капак и се поставя в загрята фурна за около 40 минути.
Наглеждайте го, за да не го пресушите.

Изчаква се да се охлади и се сервира.
С чаша бяло вино, или тъмно пиво :)

Сервирах го с кюфтенца от агнешка кайма.

Божествен вкус!

И да ви е сладко!

* моят ориз е бланширан
** маслото според рецептата е пречистено, гхи

23 ноември 2014 г.

ШОКОЛАДОВ КЕКС СЪС СУШЕНИ СИНИ СЛИВИ



Един много вкусен и лесен кейк.
Никак не е фотогеничен, а и трудно се реже на
правилни парчета :)

Споделям го, защото съм  сигурна, че ще ви се хареса.
А и това е идея за останали белтъци :)

ПРОДУКТИ

250 г сушени сини сливи, без костилка
ром за накисване*
25 г какао
100 г черен шоколад
50 г масло

170 г захар
4 белтъка

85 г брашно
1 ч.л. канела

200 г заквасена сметана

2 с.л. мед

Сливите се разполовяват и се накисват за 30 минути в ром.

Маслото се смесва с какаото, шоколада и 140 г от захарта. Наливат се около 100 мл вода и сместа се загрява на котлона, докато захарта се разтвори и шоколадът се разтопи.

След това се охлажда.

Сливите се нареждат на дъното на форма с диаметър 26 см. върху
хартия.

Белтъците се разбиват с останалата захар.

Добавят се брашното и канелата и се разбърква внимателно с шпатула.
Белтъчната смес се хомогенизира внимателно със шоколадовата.
Изсипва се върху сливите.

Пече се в предварително загрята фурна до 170 градуса
около 30 минути.

Оставя се да се охлади и се обръща в чиния.

Сервира се със сметаната, предварително разбъркана с меда!

*Аз накиснах в любимия ми коктейл с шампанско Hugo.

Получи се много лек и ефирен сладкиш, с дъх на шоколад.

Опитайте и няма да съжалявате.

Да ви е сладко !

източник