18 септември 2014 г.

НА ГОСТИ С НАЙ-ВКУСНИТЕ БАНИЧКИ НА СВЕТА....

Обичам да ходя на гости, макар че сякаш ми харесва повече да посрещам :)

Спокойно и един по един....

Всички сте добре дошли :)

За  моята домакиня най-добре говори нейния блог.
Снежка е една прекрасна млада жена, която за мен е много креативна
и създава прекрасни "неща", освен чудесните рецепти, които ни предлага.
Освен това разбирам, че обича и да пътува от всички прекрасни места, с които винаги ни запознава със снимките си.


Скоро имах проблем с четеца на картата си за фотоапарата и тя ми изпрати веднага
един, придружен с  прекрасен подарък :)
Той се съчета чудесно с един друг подарък :)

В този град, в който се намира високата кула,  съм влюбена,откакто се помня.
Видях го "на живо", но винаги съм готова да тръгна,
когато и да се обадите...
И тук ви моля един по един, защото съм сигурна каква "навалица" ще настане :)





И така реших да гостувам с едни прекрасни банички, за които си мисля, че можете да си ги приготвите и замразите във фризера и в подходящ момент да ги изпечете и си налеете студено бяло вино.
Ще се почувствате прекрасно!


ПРОДУКТИ:

3 кори печени на сач
1 ч.ч. растителна мазнина*
1, 5 ч.ч. прясно мляко*


сирене

магданоз
1 белтък


Всяка една кора се намазва обилно със затоплените мазнина и мляко.
Поставят се една върху друга.
Срещуположните им краища се прегъват навътре, така че да се образува
един квадрат.
Върху него се поръсва  плънката и се сгъва като плик.
Когато се нареже по диагонал се образуват 4 големи триъгълника.
От всеки от тях, първо получавате два по-големи, а после от всеки от тях по още два.

Ето тук е дадено в снимки и си мисля, че лесно
ще се ориентирате.

Получените триъгълници поставяте във фризера за поне 6 часа.




Фурната се загрява на 180-2оо градуса.
Замразените триъгълници се слагат в тава, покрита с хартия и се изпичат до готовност.

Аз опитах да пека на вентилатор и стана чудесно.
Но и с класическо изпичане резултатът ще е същия.

Получават се фантастични, хрупкави банички.
В приятна компания и с чаша бяло вино ще ви се усладят още повече!

*На мен тези продукти дойдоха повече, особено млякото.

Използвах едни кръгли Одрински, или Охридски кори / все ги бъркам/
Те са общо 5 и аз ги направих всичките - първо с трите, а после, с останалите две.
Имам чувството, че турската кора е по-друга и търсенето ми ще продължи :)



Смятах да приключа с гостуването си, но Снежи е любителка на един сладкиш, който
съм качила в блога си.

Затова реших да направя още нещо от този блог.







Едни чудесни брауни с добавено крем сирене.
Приготвени под формата на тарт.
Станаха неустоими :)





ПРОДУКТИ:


110  г орехи, смлени едро и запечени
200 г масло, нарязано на парчета
85 грама натурален шоколад

45 г какао
3 яйца
200 г захар
85 г крем сирене

70 г брашно
1/4 ч.л. сол

ГАНАШ:

60 г шоколад
80-100 мл сметана





На водна баня се разтапят маслото и шоколада.
Добавя се какаото и се разбърква добре.
Добавят се яйцата едно по едно, а след това и захарта.
Хомогенизира се добре.
Добавят се крем сиренето, орехите и брашното със солта.

Сместа се изсипва във форма за тарт, която е намазнена и покрита с хартия.
Пече се в предварително нагрята фурна на 165 градуса около 30 минути.
Аз пак го изтървах повечко :)




След като поизстине се правят в подходяща форма кръгли отвори върху сладкиша.
Предварително сте си направили ганаша по познатия начин.

В направените отвори се поставя от ганаша, или както при мен покривате цялата повърхност с него.

Не знам колко търпение ще имате, за да го опитате.
Но съм сигурна, че няма да е много :)





Снежи, благодаря за чудесната покана и гостоприемството ти!
Предполагам, че и този сладкиш ще ти стане любим.

А на вас, приятели да ви е сладко :)

12 септември 2014 г.

СЛАДКИШ С МАСЛЕНО ТЕСТО И СИНИ СЛИВИ


Най-вкусното в този сладкиш е кремът :)
Естествено, че и уханието на масло не е за изпускане....
А и ако сте любители на сините сливи, то това е вашият сладкиш

Е, не на последно място са и белтъците в тази рецепта, за тези като мен,
които винаги имат във фризер :)

ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО :

125 г масло със стайна температура
125 г захар
250 г брашно
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол







От изброените продукти приготвяме тестото.
1/3 от него поставяме във фризер, а останалото, увито
в пластично фолио, в хладилник за 30 минути.


След това изваждаме тестото от хладилника и го поставяме в кръгла форма,
като надигаме от него и малко по стените.
Надупчва се по повърхността с вилица, за да не се надига.
Поставяме в предварително нагрята фурна до 180 градуса за 7-10 минути.
Тестото леко трябва да порозовее.

ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА :

3 белтъка
120 г захар
1 пакетче ванилова захар
1 пакетче шоколадов пудинг, 50 г, на Доктора
4 с.л. растително масло


5-6 нарязани  на филийки, сини  сливи





Белтъците се разбиват добре и постепенно се добавя захарта.
Разбива се до пълното ѝ разтваряне.
Добавя се и ваниловата захар.
След това се добавя  пудинга, като се пресява.
На ниска скорост се добавя и  растителното масло.
Белтъците ще спаднат, но това не бива да ви притеснява.

Сливите се нареждат в кръг  върху леко охладеното тесто.
Върху тях се изсипва крема.
Изважда се тестото от фризера и се настъргва върху крема.
Пече се при 180 градуса около 40 минути.
След това се оставя още 10 минути при леко открехната фурна.

И после какво си мислите, че се прави ?

Въпросът е с повишена трудност :)
Ако имате нужда от "обади се на приятел", аз съм насреща :)

И да ви е сладко!!!!!



P.S. Аз, както се вижда забравих да сложа сливите и ги наредих отгоре.
Да не си мислите, че има още от сладкиша :)