17 юли 2014 г.

ПИТКИ С ПАРМЕЗАН



Или иначе казано parmesan dinner rolls :)

Знаете, че редовно си правя от години хляб.
И почти винаги го оформям на питки.

Защото така ми е по-лесно да ги съхранявам във фризера :)

ПРОДУКТИ

320г брашно *
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

160 мл топло прясно мляко
2 леко разбити яйца

1 ч.ч. настърган пармезан
70 г  меко масло
Аз използвам машината за омесване на тестото.
Първо слагам течните продукти и солта.
После добавям разбърканите предварително брашно, пармезан,
мая и захар.
След като тестото стане на топка се прибавя по малко от мекото масло.
Трябва да получите меко,но не лепнещо тесто и затова ако трябва се добавя още
брашно.




Тестото се покрива с пластично фолио и се оставя да удвои обема си.
След това се изважда на леко набрашнена повърхност, разделя се на 12 части,
или колкото искате в зависимост от големината на питките.
Оформяте си питките и ги слагате върху хартия за печене в тавичка.
Оставяте повторно да втасат.
Намазвате с един жълтък и малко прясно мляко и печете в предварително загрята
до 190 градуса, фурна.





* при мен се наложи да сложа още брашно

Станаха чудесни питки, ухаещи на пармезан.

И ако още не сте си нарязали един хубав домат и не сте си извадили масло
за намазване е крайно време!

Да ви е сладко :)

30 коментара:

  1. Ей така си хапвам и аз тези дни - доматче, сиренце и си чупя вкусно хлебче.
    Ама твоето със сигурност е по-хубаво, ухаещо и на пармезан, чудно, Дани! Направо не знам как успяваш да запазиш, че и да замразиш. ;)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      У нас не се консумира много хляб, а когато го замразя не го хвърлям :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Разкошни, как са се напукали само...
    А не съм се сещала да замразявам питки, даже всеки път се чудя на рецептите за хлябни изкушения какви са тия огромни количества ( да речем 0,5-1 кг брашно и т.н) и какво ги прави тоя народ, а то виж какво можело да направя - да направя ударна доза и да замразя количеството за цяла рота :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, когато меся с машината не си струва да правя малки
      количества.
      И понеже не ядем много хляб имам винаги под ръка :)

      Изтриване
  3. Чудни хлебчета, Дани!
    Любимо лятно меню-домати, сирене и тези уханни и примамващи хлебчета!

    ОтговорИзтриване
  4. В последната снимка си хванала чудесна усмивка :) Страхотно изглеждат, Дани и съм сигурна, че са пристрастяващо вкусни! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, когато ги хапваш се усмихваш ;)
      Прегръдки и хубав уикенд!

      Изтриване
  5. Дани, личи им колко са пухкави и ароматни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, радвам се че ти харесват :)
      Поздрави и от мен :)

      Изтриване
  6. Мда, и аз не съм замразявала, то не че и много меся, де;) Прекрасни са- за закуска или вечеря! Да си оближеш пръстенцата!

    ОтговорИзтриване
  7. Извадих маслото и си нарязах един сладък домат :) Сега как да се уредя с една такава хубава питка?!
    Звучат чудно ароматни...
    Усмивка от мен, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  8. Чудни са, Дани. Изваждам сухото мИсо и с една такава... ммммм!

    ОтговорИзтриване
  9. Разкошни са, Дани! Само да се спра у дома и ще ги направя!

    ОтговорИзтриване
  10. Ще чакам да се спреш :)
    Ама първо се находи :)

    ОтговорИзтриване
  11. И аз им се възхитих, Дани, остава и да ги изпека:)
    прекрасна рецепта - неустоимо апетитни и изкушаващи!
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Правила съм подобни питки, Дани! Твоите изглеждат невероятно пухкави и меки, а в комбинация и с пармезана, само мога да си представя уханието в кухнята ти. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Уханието на хляб е чудесно :)

      Изтриване
  13. Дани, много ароматно ухаят! Прекрасно изглеждат. Представям си колко са мекички отвътре. Благодаря за споделеното ;)

    ОтговорИзтриване
  14. О, въобще не се съмнявам, че са станали хубави питките - и аз съм правила подобни. Ама много ме радваш с това, че не спираш да експериментираш. Поздрав най-сърдечен, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Нелка!
      Аз съм си експериментатор :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  15. Страхотни златни питки и с мирис на пармезан!
    Вкусно предложение, Браво!

    ОтговорИзтриване