13 юли 2014 г.

ДЖИНДЖИФИЛОВ СЛАДОЛЕД



Този път ще е без предисловие :)
Нали ще говорим за сладолед, а той толкова бързо се разтапя....

И затова направо към продуктите, за да имате време да го направите
и охладите :)

ПРОДУКТИ

2 ч.ч. млечна сметана
2 ч.ч. пълномаслено мляко
4 с.л. мед
1 ч.ч. захар*
10 см пресен джинджифил, обелен и нарязан
4 жълтъка





Обеленият и нарязан на слайсове, джинджифил, се поставя в малка тенджерка и се покрива с вода.
След завирането на водата се оставя на огъня 10 минути.
След това се излива водата.
Една ч.ч. от млякото заедно с джинджифила се смилат в блендер.
Към тази смес се добавят останалото мляко, сметаната, меда и половината от захарта.
След като сместа заври се оставя настрани за 15-20 минути, за да се накисне добре джинджифила и пусне аромата си.

Жълтъците се разбиват в купа и към тях се добавя  малко от млечно-сметановата смес, при непрекъснато бъркане, за да се темперират.
Всичко се връща обратно на огъня и се вари, докато яйчния крем се сгъсти.
Проверявате на вкус за сладост и при нужда добавяте останалата захар.

Изсипва се в подходящ съд и се поставя във фризер.
Аз бях поставила предварително съда във фризера.





Сладоледът няма нужда от разбъркване.

* За мен посоченото количество захар е много!

За съжаление трябва да с изчакате да стегне добре преди да започнете :)

И ако сте се поокапали не се притеснявайте ;)


Да ви е сладко!

20 коментара:

  1. Ето гооо!!! Страхоте е станал, Дани! Откога го чакам този сладолед. Казвай хареса ли ти, че да го почвам и аз.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Йоли!
      На мен ми хареса, като изключим, че и е сладък!
      И може да носи още на джинджифил!
      Различен, заради яйцата, чийто вкус помним от деца :)
      И забравих да врътна черен пипер отгоре ;)

      Изтриване
  2. тръгвам :) за дозата с повече джинджифил :)

    ОтговорИзтриване
  3. Неустоимо лятно изкушение, прекрасно предложение, Дани -
    вече си представям насладата от аромат, вкус и нежно разтопяване в устата...
    Сърдечни поздрави и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка!
      Прекрасно изкушение е :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  4. Заинтригува ме, Дани! Да, ще го правя :)

    ОтговорИзтриване
  5. :))) Няма да го оставим да се разтопи:))) Страхотен е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, най-много ми хареса от рецептата, че сладоледът не се разбърква...Много е досадно това с ваденето, разбъркването, прибирането и пак ваденето на съда от фризера. А да си купя домашна машина за сладолед още събирам сили, защото само това ще ям :) Благодаря за споделеното!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, и аз не обичам разбъркването :)
      А и машина не искам!
      Направи го и му се наслади!

      Изтриване
  7. Ах,как се разтопил-и пипер да имаше отгоре,пак ме кара да го опитам....
    Както съветва Пепи-първо приготовленията,после снимките.
    Хубава вечер,Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, както се е разтекъл е по-апетитен!
      Когато има яйца не може да замръзва толкова много
      и бързо се отпуска :)
      Да ти е сладко!

      Изтриване
  8. Уау, какъв сладолед!! Не би ми минало през ум... Ама не люти ли с толкова джинджифил-дето-не-ти-е-достатъчен? :)
    Усмивка от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изобщо не ми люти и неми е достатъчен :)
      Явно още трябваше да го държа в млякото, за да си пусне аромата!
      Много усмивки и от мен!

      Изтриване
  9. Еха, това ще да е някакво вълшебство! Искам да опитам!
    Поздрави, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Запрятай ръкави, Марте :)
      Много е вкусно!
      Поздрави!

      Изтриване