29 юли 2014 г.

БАНИЧКИ С ЦАРЕВИЧНО БРАШНО





Излишно е да ви казвам, че у нас се правят баници.
Обикновено  опитвам по едно парче, за да знам какво сервирам :)

Този път направих баницата за вечеря и хапнах повечко.
Много ми хареса.
С една хрупкава коричка....
Мечта за любителите.

ПРОДУКТИ

пакет кори 500 г

4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
3/4 ч.ч. олио

400 г сирене
1/2/ч.ч. царевично брашно
1 бакпулвер
Всички продукти без сиренето се смесват.

Взимат се четири кори.
Първата се намазва със сместа.
Отгоре се слага втората и тя се намазва.
Върху нея се слага третата и се намазва.
Най-отгоре се слага четвъртата и се  поръсва  със сирене.

Четирите кори се навиват на руло и се поставят с тавичка, покрита с хартия.
Може и без хартия, но в намазана тавичка.

Така се процедира и с останалите кори.

Отгоре се намазва с олио, а аз намазах и с остатъка от сместа.

Нарязва се на парчета.

Пече се в предварително загрята фурна до златисто.

Айрянът е готов, охладен и чака :)



Да ви е сладко!


Сега видях, че това е публикация № 400 :)
Никога не съм предполагала, че ще качвам рецепти.

22 юли 2014 г.

ГРАТЕН С ПАТЛАДЖАН И ПЕЧЕН ПИПЕР





Рецептата не е нещо, което не сте чели, а може би и правили.

Предлагам ви едно лятно съчетание на любими продукти.
И здравословно, защото зеленчуците са печени.

Количеството на продуктите оставям на ваша преценка

ПРОДУКТИ

патладжан /3 малки/
червени, или зелени чушки / 2-3/
1.ч.ч. ориз
скилидки чесън

3 яйца
1 ч.ч. прясно мляко, или сметана
настърган кашкавал
сол

кимион
ч.пипер
зехтин
сушен риган
ментов сос, опция *


Патладжанът се нарязва на парчета, посолява се и се оставя да се отцеди.
Моите бяха от светлите и не ги чаках.
Разбъркват се с растителна мазнина и риган.
Скилидките чесън се смачкват и смесват с патладжана.

Фурната се загрява и зеленчуците, поставени върху готварска хартия, се изпичат
до готовност.
Изпичат се и чушките.

Оризът се сварява в подсолена вода.
След отцеждане се поставя малка бучка масло.
Овкусява се с ч.пипер и малко кимион.

Зеленчуковата смес се прибавя към ориза.
Разбърква се добре с кашкавала.

Изсипва  се в намазнена тавичка.

Яйцата се разбиват с млякото и се изсипват върху сместа.
Запича се в сгорещена фурна до готовност.





Студената бира вече е на масата в очакване на пълната чиния...


Да ви е сладко!

* този ментов сос го взех от Лидл
Обичам мента в солени ястия и този ми хареса.
Леко накиселява :)


Тук имам вариант с тиквички, но по-различен :)





17 юли 2014 г.

ПИТКИ С ПАРМЕЗАН



Или иначе казано parmesan dinner rolls :)

Знаете, че редовно си правя от години хляб.
И почти винаги го оформям на питки.

Защото така ми е по-лесно да ги съхранявам във фризера :)

ПРОДУКТИ

320г брашно *
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

160 мл топло прясно мляко
2 леко разбити яйца

1 ч.ч. настърган пармезан
70 г  меко масло
Аз използвам машината за омесване на тестото.
Първо слагам течните продукти и солта.
После добавям разбърканите предварително брашно, пармезан,
мая и захар.
След като тестото стане на топка се прибавя по малко от мекото масло.
Трябва да получите меко,но не лепнещо тесто и затова ако трябва се добавя още
брашно.




Тестото се покрива с пластично фолио и се оставя да удвои обема си.
След това се изважда на леко набрашнена повърхност, разделя се на 12 части,
или колкото искате в зависимост от големината на питките.
Оформяте си питките и ги слагате върху хартия за печене в тавичка.
Оставяте повторно да втасат.
Намазвате с един жълтък и малко прясно мляко и печете в предварително загрята
до 190 градуса, фурна.





* при мен се наложи да сложа още брашно

Станаха чудесни питки, ухаещи на пармезан.

И ако още не сте си нарязали един хубав домат и не сте си извадили масло
за намазване е крайно време!

Да ви е сладко :)

13 юли 2014 г.

ДЖИНДЖИФИЛОВ СЛАДОЛЕД



Този път ще е без предисловие :)
Нали ще говорим за сладолед, а той толкова бързо се разтапя....

И затова направо към продуктите, за да имате време да го направите
и охладите :)

ПРОДУКТИ

2 ч.ч. млечна сметана
2 ч.ч. пълномаслено мляко
4 с.л. мед
1 ч.ч. захар*
10 см пресен джинджифил, обелен и нарязан
4 жълтъка





Обеленият и нарязан на слайсове, джинджифил, се поставя в малка тенджерка и се покрива с вода.
След завирането на водата се оставя на огъня 10 минути.
След това се излива водата.
Една ч.ч. от млякото заедно с джинджифила се смилат в блендер.
Към тази смес се добавят останалото мляко, сметаната, меда и половината от захарта.
След като сместа заври се оставя настрани за 15-20 минути, за да се накисне добре джинджифила и пусне аромата си.

Жълтъците се разбиват в купа и към тях се добавя  малко от млечно-сметановата смес, при непрекъснато бъркане, за да се темперират.
Всичко се връща обратно на огъня и се вари, докато яйчния крем се сгъсти.
Проверявате на вкус за сладост и при нужда добавяте останалата захар.

Изсипва се в подходящ съд и се поставя във фризер.
Аз бях поставила предварително съда във фризера.





Сладоледът няма нужда от разбъркване.

* За мен посоченото количество захар е много!

За съжаление трябва да с изчакате да стегне добре преди да започнете :)

И ако сте се поокапали не се притеснявайте ;)


Да ви е сладко!

6 юли 2014 г.

FRENCH FRIED ONION








Обичам зелен боб и една от любимите ми рецепти е тази :)

В нея отгоре съм сложила трохи хляб, които след запичане са хрупкави
и придават чар на боба :)

Тези дни отново реших да го приготвя по същата рецепта, но гледайки в нета, видях че
има един много вкусен лук, който много често прави компания на боба.

Влюбих се в него!

лук, нарязан на кръгчета
прясно мляко*
брашно
сол
лют червен пипер
мазнина за пържене






Лукът се нарязва на тънки кръгчета и се залива с прясно мляко,
което трябва да го покрие.
Оставя се за 1-2 часа.
Отцежда се и се подсушава добре с кухненска хартия.
Овалва се добре в брашно, към което са прибавени сол и лют червен пипер по желание.
Брашното  се изтупва пред пържене.
Пържи се в сгорещена мазнина до придобиване на хубав загар.
Изважда се с решетъчна лъжица и се поставя върху хартия.

За мен не пое мазнина, която да се усеща.
Изглежда като стъклен :)

Но е невероятно хрупкав и имаше вероятност да не ми остане за боба :)

*В някои рецепти се ползва buttermilk.

Ако сте любители на лук, опитайте.
Сигурна съм, че ще го направите отново!


Отцеденото мляко го използвах, за да направя бешамел за боба.



Приятно хрупане :)


2 юли 2014 г.

ДЕН ШЕСТИ - MAMMA MIA





Това е последния ни ден от разходката.
За съжаление!

Но в емоционално отношение, незабравим.

Имахме планиран Британския музей.
Той се намира в Блумсбъри.
Район, изпълнен със спокойствие, породено от Лондонския университет, респектиращия Британски музей и свързаните с тях институции.
Колкото и да изглежда невероятно, оживеното Сохо и забавленията на Ковънт Гардън
са на пет минути пеша.

За любителите на музеи ще кажа, че Британския музей, тази удивителна съкровищница, не е музей, който може да се разгледа за един ден.

Той има 9 отдела, които съхраняват великолепни археологически и етнографски сбирки.

За това моят съвет е да си вземете карта и да решите какво искате да видите.






Естествено първо попадате в Големия двор, който от няколко години е покрит със
стъклен покрив. По този начин се превръща в красив, окъпан в светлина площад.



.


Заведенията за хранене са навсякъде и са част от експонатите !
Естествено снимането е затруднено и няма как да се покаже богатството на залите.


По пътя в района няма как да не се насладите отново на красиви сгради!




След последната набелязана забележителност предстоеше нещо много хубаво :)

Имахме билети за мюзикъла "Mamma mia", по който е направен едноименния филм с Мерил Стрийп!

Театърът се намира в любимия район на Ковънт Гардън.






Това беше едно незабравимо представление, което те взривява още от първия акорд.

Мюзикълът се играе вече 15 години и има по две представления на ден.

Актьорите са невероятни и като певци, и като танцьори.
Такова раздаване на сцената не бях виждала отдавна.

Излязох с леко прегракнал глас от тананикане и зачервени ръце от ръкопляскане.

Само заради това си струваше отиването до Лондон :)




Благодаря на всички, които споделиха моите разкази и снимки.

От сърце пожелавам на тези, които не са се докоснали до този великолепен град,
да имат възможност да му се насладят.

Дано и аз малко да съм провокирала желанието ви!