19 април 2014 г.

ФРЕНСКА МУ РАБОТА



Така си е :)
Французите са майстори на бриоша!
А и нали си знаете, че когато няма хляб се ядат пасти!
Френски пасти, или бриош.

Но това не е само бриош, а бриош с крем пастичера и шоколад!
Неотразимо вкусен, с аромат на масло.
Много масло!

А е толкова лесен за приготвяне, че съм сигурна в едно -
веднага запрятате ръкави / и миксер/, за да го направите.

Има и още нещо, което ще ви направи впечатление -
тестото престоява в хладилник, както и крема.



На другия ден... о, на другия ден е фасулска работа - разточвате, намазвате, прегъвате, нарязвате и...voila :)

Оставяте да втаса и печете!

Но стига толкова със писала за "пейзажа" :)
Да си дойдем на думата и ви напиша необходимите

ПРОДУКТИ

за тестото:

650 г брашно
82 г захар

28 г суха мая
 1 с.л. сол
120 мл студена вода
310 г меко масло, нарязано на кубчета
6 средни яйца, едното е за намазване


От това количество продукти излизат две части тесто.

В купа смесвате добре сухите продукти.
Добавяте водата и с миксер хомогенизирате добре.
Добавяте едно по едно 5 яйца и отново разбърквате добре.
На този етап тестото е много сухо.
Започвате добавянето на маслото, парче по парче и разбърквате добре
до пълното усвояване на маслото.
Ако при разбъркване с миксера, то не се отделя от стените на съда, добавяте още малко брашно.
Тестото трябва да е меко и лъскаво.
Покривате с фолио и оставяте за една нощ в хладилник.

За крема

300 мл прясно мляко
100 г захар
10 г брашно
20 г царевично брашно
4 жълтъка
екстракт от ванилия

1/2 ч.л. сол




150 г настърган шоколад по избор

Загряваме прясното мляко, без да завира.
В отделна купа се смесват сухите съставки.
В друг съд се разбиват жълтъците и към тях се добавя сухата смес.

Млякото се добавя постепенно към тази смес и се хомогенизира добре.
Връща се на котлона и се бърка, докато се сгъсти.
оставя се да изстине и се прибира в хладилника за през нощта.


На другия ден се изваждат тестото и крема.
Настъргва се шоколада.

Тестото се разделя на 2 части.
Разточва се върху набрашнена повърхност на правоъгълник
с размери около 25 / 50 см с дългата страна към вас.
Половината от този правоъгълник се намазва с половината от крема.
Поръсва се с шоколад.
Тестото се сгъва на две.
Нарязва са на малки правоъгълници, широки, около 5 см.
Поставят се върху хартия , с която сте покрили тавичката за печене.
Оставя се около 2 часа* да втаса.
Намазва се с жълтък и малко прясно мляко и се пече
при 170 градуса до готовност.

Втората част от тестото можете да замразите, или използвате.

Аз я приготвих като първата и оставих нарязаните парчета върху хартия
в хладилника.






Извадих я, когато започнах да пека първите бриоши.
След като и те втасаха, намазах ги с яйце и ги изпекох.

Получиха се фантастични, пухкави бриоши, ухаещи на масло, с ароматна
кремообразна плънка и вкус на шоколад :)


* Това време за втасване може да се намали.
Втората доза я оставих да втасва по-малко време :)


Сигурна съм, че ще ги опитате!

Пожелавам ви от сърце светли и усмихнати Великденски празници!
Бъдете благословени!

41 коментара:

  1. Дааани, имай милост :)
    страхотно изглеждат, а как звучат :)
    Прегръдка от мен и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, имам ли възможност, със сигурност ще ги опитам! Направо ме омая с описанието им, а снимките само засилиха апетита ми... Да ви е сладко на цялото семейство и светли празници! Мир и здраве да изпълват дома ти!
    Поздрави, Диди. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      Това сигурно съм аз, Дани :)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
    2. Да, извинявам се, Дани.... Неволна грешка, извини ме!
      Светъл Великден още веднъж!

      Изтриване
    3. Светъл и за теб, Гери :)

      Изтриване
  3. Ехааа, Дани, какво си сътворила!!! Този вид бриоши са известни като brioche suisse и са едни от любимите ми! С мнооого масло и мнооого крем и въобще са приказни, прекрасни, разкошни! Твоето изпълнение е блестящо!
    Малко се натъжих... скоро няма да мога да ги опитам отново :( Толкова много масло и яйца... на лечебна диета съм :(
    Желая ти прекрасни празници и да си хапнеш един бриош и за мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мария!
      Съжалявам за диетата :(
      Прегръдка!

      Изтриване
  4. Френска, не френска работа, ужасно вкусна е:) Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  5. Обичам бриош, Дани, а обогатен с още вкусотии....
    Приказна празнична фантазия ни предлагаш -
    изискана френска, невероятно изкушаваща и неустоимо апетитна.
    Светли, благословени и усмихнати Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  6. Ти пейзажа така го описа, че картината изплува пред мен и все ми е пред очите, а снимките подсилиха желанието да опитам тази вкусотия:) Светло посрещане на Великден!

    ОтговорИзтриване
  7. Истински разкош, както само французите умеят си сътворила, Дани! Светли празници ти пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много вкусно изглежда, Дани! Тестото също ми допада. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Пак съм аз, Дани - Честито Възкресение Христово!
    И пак съм впечатлена - прекрасно предложение :)
    Светли и благословени Великденски празници
    с пожелание за здраве и благополучие, мир и любов.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, скъпа Диани!
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  10. Така е, френска му работа! Бриошът е така мек, фин и вкусен. А твоите направо от монитора да ги заръфаш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обичам да ръфам от монитор :)
      Благодаря ти, мила!

      Изтриване
  11. Честит празник, Дани!!! Много здраве и усмивки ти желая :) Много апетитни снимки, мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Честито Възкресение Христово, Дани! :)
    Как пък си ги зуумнала тези бриош! Няма да завъртам екрана към моя Свирчо, че ще се сети, че много обича бриош с крем... Сега дъвчи купешки козунак и не се оплаква 8-) Но някой път ще се пробвам, че досега не съм се сещала да търся рецептата им. Мерси, че поднасяш наготово :)
    Прегръдка от мен и поздрави от дъждовна София :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, скъпа Тики!
      И съм сигурна, че ще направиш бриош с крем!
      Прегръдка и слънчеви усмивки от Бургас!

      Изтриване
  13. Честито Възкресение Христово!
    Дани бъди здрава и много щастлива!

    ОтговорИзтриване
  14. Дани, Честити празници, мила!
    Прекрасни са френските ти бриошчета, взеха ми ума, само твоето описание ме накара да преглъщам, а си представя аромата им. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таничка!
      И се радвам, че ти харесват моите бриошчета :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  15. Дани, твоите предложения са ми едни от най-любимите- отново в десятката!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, усмихна ми утрото!
      Прегръдки и от мен :)

      Изтриване
  16. Леле,ох и ах са тези бриоши с кремче,Дани!Толкова апетитно се подава шоколада и крема,че ти идва веднага да ги замесиш!Както винаги оригинална рецепта намирам при теб,поздравления за находчивостта винаги да ни радваш с нещо интригуващо!
    Прегръдка с пожелание за отпочиващи и много усмихнати майски празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти скъпа!
      Прегръдка и усмихнати дни!

      Изтриване
  17. Ох, тази рецепта ще си я запиша и ще почакам да минат поне една-две седмици след всичкото околовеликденско похапване :) Защото на толкова привлекателен десерт човек трябва да се наслади изцяло, а не просто да го излапа :)
    Вкусни и подканящи снимки, Дани :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Влюбих се в "пейзажа", Дани! Предложението ти ме изкушава опасно! Запис и... отдаване :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пейзажът е разкошен, Снежи :)
      Поздрави и усмихнат уикенд!

      Изтриване
  19. Дани, тази красота по френски манталитет е така изкусителна, имай милост към тези със слаба воля и афинитет към сладкото!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Игличе!
      Не мога да ти обещая милост!
      Хубави майски празници :)

      Изтриване
  20. Dani, направо ме спечели. След като опитах козуначена торта с Бриош напълно ти вярвам за това, че миришат на масло, а представям си бонус от крем Пастичера и шоколад каква фантазия е комбинацията. Непременно ще се пробва! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, радвам се че те спечелих :)
      И съм сигурна, че ще ви хареса!
      Хубав петък :)

      Изтриване