19 април 2014 г.

ФРЕНСКА МУ РАБОТА



Така си е :)
Французите са майстори на бриоша!
А и нали си знаете, че когато няма хляб се ядат пасти!
Френски пасти, или бриош.

Но това не е само бриош, а бриош с крем пастичера и шоколад!
Неотразимо вкусен, с аромат на масло.
Много масло!

А е толкова лесен за приготвяне, че съм сигурна в едно -
веднага запрятате ръкави / и миксер/, за да го направите.

Има и още нещо, което ще ви направи впечатление -
тестото престоява в хладилник, както и крема.



На другия ден... о, на другия ден е фасулска работа - разточвате, намазвате, прегъвате, нарязвате и...voila :)

Оставяте да втаса и печете!

Но стига толкова със писала за "пейзажа" :)
Да си дойдем на думата и ви напиша необходимите

ПРОДУКТИ

за тестото:

650 г брашно
82 г захар

28 г суха мая
 1 с.л. сол
120 мл студена вода
310 г меко масло, нарязано на кубчета
6 средни яйца, едното е за намазване


От това количество продукти излизат две части тесто.

В купа смесвате добре сухите продукти.
Добавяте водата и с миксер хомогенизирате добре.
Добавяте едно по едно 5 яйца и отново разбърквате добре.
На този етап тестото е много сухо.
Започвате добавянето на маслото, парче по парче и разбърквате добре
до пълното усвояване на маслото.
Ако при разбъркване с миксера, то не се отделя от стените на съда, добавяте още малко брашно.
Тестото трябва да е меко и лъскаво.
Покривате с фолио и оставяте за една нощ в хладилник.

За крема

300 мл прясно мляко
100 г захар
10 г брашно
20 г царевично брашно
4 жълтъка
екстракт от ванилия

1/2 ч.л. сол




150 г настърган шоколад по избор

Загряваме прясното мляко, без да завира.
В отделна купа се смесват сухите съставки.
В друг съд се разбиват жълтъците и към тях се добавя сухата смес.

Млякото се добавя постепенно към тази смес и се хомогенизира добре.
Връща се на котлона и се бърка, докато се сгъсти.
оставя се да изстине и се прибира в хладилника за през нощта.


На другия ден се изваждат тестото и крема.
Настъргва се шоколада.

Тестото се разделя на 2 части.
Разточва се върху набрашнена повърхност на правоъгълник
с размери около 25 / 50 см с дългата страна към вас.
Половината от този правоъгълник се намазва с половината от крема.
Поръсва се с шоколад.
Тестото се сгъва на две.
Нарязва са на малки правоъгълници, широки, около 5 см.
Поставят се върху хартия , с която сте покрили тавичката за печене.
Оставя се около 2 часа* да втаса.
Намазва се с жълтък и малко прясно мляко и се пече
при 170 градуса до готовност.

Втората част от тестото можете да замразите, или използвате.

Аз я приготвих като първата и оставих нарязаните парчета върху хартия
в хладилника.






Извадих я, когато започнах да пека първите бриоши.
След като и те втасаха, намазах ги с яйце и ги изпекох.

Получиха се фантастични, пухкави бриоши, ухаещи на масло, с ароматна
кремообразна плънка и вкус на шоколад :)


* Това време за втасване може да се намали.
Втората доза я оставих да втасва по-малко време :)


Сигурна съм, че ще ги опитате!

Пожелавам ви от сърце светли и усмихнати Великденски празници!
Бъдете благословени!

6 април 2014 г.

ЦВЕТНИ ПРАЗНИЦИ





Какво са празниците без цветя ?

Без запомнящи се вечери със семейството и приятели ?

Без приготовления, суетене и вкусна храна ?

Е, всичко това се случва у дома, когато зодиака попадне в зодия Овен!
Най-хубавата зодия, което изобщо не подлежи на коментар :)

Винаги по това време на годината у дома празнуваме.
Тази година празниците започнаха с един много сериозен юбилей на майка ми!















Обожавам лалета и тази година сякаш всички се бяха наговорили да ми ги подаряват :)
От красиви по-красиви.
От цветни, по-цветни,  събрали всички цветове на пролетта!



















И след един провал с първата торта, на която малкия фъстък засне само сърцето,
ще ви представя импровизирания шоколадов сладкиш, който е неустоимо вкусен.


250 г масло, 82 % масленост
250 г черен шоколад, със 70 % какао
200 г захар
6 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
40 г брашно



На водна баня се разтапят маслото и шоколада.
Оставят се малко да поизстинат.

През това време се разбиват добре, до удвояване на обема
жълтъците със захарта.
Смесват се внимателно с шоколадовата смес и се добавя брашното.

Белтъците се разбиват на пяна и внимателно се добавят към горната смес.

Изсипва се в тортена форма с падащ ринг, която е покрита с хартия.
Пече се за не повече от 15 минути при 200 градуса.
Сладкишът трябва да е доста течен, особено в средата при изваждането.

При мен се вижда, че малко позакъснях!








Сладкишът е ефирен, с неустоим аромат на шоколад, който се топи в устата :)
Хубав е с вино - малиново мерло :)



















Надявам се да не сте се изморили от толкова много цветя :)

И се насладете на шоколадовото вълшебство!

Тук е мястото да благодаря на всички, които ме поздравиха в социалните мрежи с много цветни , усмихнати и сърдечни пожелания!

Както и на тези, които ми се обадиха лично!

Прекрасни сте!