29 март 2014 г.

ОМЛЕТ С ТИКВИЧКИ, МЕНТА И ТОПЕНО СИРЕНЕ




Чудесна комбинация, нали ?
Особено присъствието на прясна мента.

Предлагам ви едно леко и ефирно ястие.
С чаша бяло вино, или бира е пълна наслада за небцето
и душата, преди всичко :)

ПРОДУКТИ

4 малки тиквички, настъргани
8 яйца
100 мл растителна мазнина*
1 глава стар лук, или няколко стръка пресен
4 стръка пресен лук
1 ч.л. индийско орехче
4 с.л. самонадигащо брашно, или с 1 ч.л. бакпулвер
1 лимон, кората, настъргана
1 ч.л. сол
черен пипер на вкус
ситно нарязана прясна мента
200 г топено сирене




В половината от мазнината се задушават лука и чесъна.
Добавят се индийското орехче и кората на лимона.
Свалят се от огъня.

В съд с дебело дъно, при мен тортена форма, се поставя останалата мазнина.
Съдът се поставя в загрята до 180 градуса фурна за около 10 минути.
Яйцата се разбиват, добавят се солта и черния пипер.
След това се слагат изцедените тиквички и сиренето и брашното, смесено с бакпулвера.
Сместа е течна.
Поръсва се отгоре с нарязаната мента.

Изсипва се върху нагрятата мазнина и се пече до готовност
минимум 30  минути.

Вижда се леко прегорялата коричка :)





Охладихте ли бялото вино?
Насладете се на ефирния и ароматен омлет.

Да ви е сладко!

* за мен е много 50 мл мазнина за изсипване в съда и може да се намали

адаптирано от тук

34 коментара:

  1. Не знам дали виното е напълнило чашите, ама този омлет ми напълни очите... :)
    Чуден е, Дани, хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, наистина е чудесна комбинация! Много обичам мента и в ястия и в десерти!
    Спокойна вечер и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Бети, че ти допада!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  3. Много обичам такива пролетни, зеленчукови рецепти. Изглежда много, много вкусно, Дани!

    ОтговорИзтриване
  4. това е върховно, много свежа комбинация!
    Ще го направя и аз, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, направи го и му се наслади :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  5. Дани, чудесно предложение! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. pomognete mi,kak moga da nameria po stari recepti v saita,interesuva me edin keks s morkovi

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Под публикацията има "етикети"
      Там търсите "моркови" и се отварят всички публикации
      с моркови :)

      Изтриване
    2. Дани, а има ли някъде поле за търсене? Защото не виждам, а и аз съм търсила...

      Изтриване
    3. Гери, вляво от заглавието на блога има поле за търсене.
      Иначе долу на страницата в етикети можеш да търсиш по основни продукти :)

      Изтриване
  7. Впечатли ме още със заглавието, Дани,
    присъствието на свежа мента ме очарова допълнително,
    а с рецептата, апетитните и слънчеви снимки ме зариби изцяло...
    Благодаря за чудесната идея, поздрави и хубав вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, радвам се, че си вече "зарибена" :)
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. Леле, това е велико и ще го ползвам да знаеш, вкъщи тиквичките се гледат с особен поглед, но в този вариант няма да се досети дори! Правила съм нещо такова като фритата, но там май се слагаше мляко, както и да е, много ме зарадва, отивам да си лягам доволна! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инка, радвам се, че ли легна доволна :)
      Прегръдка и слънчева неделя !

      Изтриване
  10. В рамките на 10 дена за втори път чувам за комбинация от мента и тиквички. Ще вземете да ме убедите да опитам, че лично на мен, ментата ми е любима май само в чай :) Всичката прясна мента, дето ми попада, така я правя. О, също и на табуле, ама по френско така го правят. И знаеш ли каква беше предишната рецепта? Бяхме на много населено парти-гости (към 50 души) от сорта "всеки носи по нещо". И един от гостите беше донесъл киш с тиквички, бекон и листа прясна мента отгоре. Не го опитах, защото го поднесоха, когато вече се бях напълнила до сливиците... но остана вкусовата загадка.
    Та, мила ми Дани, твоето омлетче много ме заинтригува! Да не говорим, че снимките ме подканят да си отчопля залче в този особено обеден час :)
    Прегръдки и ще докладвам как ми се е сторила комбинацията :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тики!
      Мента слагам и на други ястия и десерти :)
      И ще чакам докладване!
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. Толкова сочен и вкусен е станал, Дани! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче!
      Хубава ваканционна седмица за теб!

      Изтриване
  12. Какъв ти омлет! Това е нещо страхотно, великолепно ястие. Омлета само може да му диша прахта. Съвършено е!

    ОтговорИзтриване
  13. Дани,като фен на тиквичките,а и госпожицата ни ги обича,веднага приветствах рецептата-страхотно,сочно и много ароматно пролетно ястие ни предлагаш отново!
    Прегръдка,другарче мило и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Дани, с интерес прочетох рецептата и смятам, че до края на седмицата ще бъде пробвана у нас! Дъщерите ми от известно време все за тиквички говорят, а аз отдавна не съм им отделяла внимание :) Твоето предложение ще е добра изненада :)
    Благодаря ти, че се присъеди към моята страничка - добре дошла! :) С удоволствие ще следя твоите идеи и аз :)
    Хубава и спокойна вечер! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бени и добре си дошла и при мен!
      Ще се радвам тиквичките да ти харесат!
      Хубава вечер от мен и поздрави от морето!

      Изтриване
  15. Това си е точно храна за душата, Дани! Чудесна рецепта, за която ти благодаря! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Нелка!
      Много ме радваш с коментара си!
      Прегръдка!

      Изтриване
  16. И на мен ми е интересно как ще се "върже" ментата с останалите продукти, но ще разбера като направя ястието! :)
    Приятни почивни дни, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прекрасно ще се върже, Тили!
      И да ти е сладко !

      Изтриване
    2. Това, със сигурност ще ми стане любимо, изглeжда много изкусително :) Ще опитам рецептата с удоволствие!

      Изтриване
  17. Таня, ще се радвам да ви хареса :)

    ОтговорИзтриване