27 февруари 2014 г.

СОЛЕНКИ С ПУШЕНА ИЗВАРА ЗА ЙОЛИ


Честит рожден ден, Йоли!
Топла прегръдка от мен и едно слънчево намигване от морето :)

Тези малки и вкусни красавици са соленките на Йоли.
Днес аз ви ги предлагам отново, за да им се насладите.
Бързо, лесно и вкусно!
С чаша бяло вино, моля :)





Чудесни са!

Припомнете си рецептата и се насладете на красивите снимки .

Йоли, ако не ти стига мезе имам достатъчно!

Наздраве, мила :)


22 февруари 2014 г.

ЛЮБИМИ КОМБИНАЦИИ




Тези дни в блоговете се появиха изкусителни рецепти с киноа и спанак.
И Соня, и Нелка изкушаваха с вкусни рецепти и любими продукти.

И днес не издържах да приготвя нещо вкусно в комбинация на двата
продукта.
Излишно е да ви казвам,че стана вкусно, леко ястие и естествено здравословно.

При сервиране добавих един зелен таханов сос :)

За основа* използвах тази комбинация, леко запечена за 10 минути :


1/2 ч.ч. киноа, смесена
1 ч.ч. вода
1 яйце
1/4 ч.ч. пармезан настърган
Горният пласт е този от рецептата на Нелка :
6 яйца
60 г масло
800- 1000 г пресен спанак**
2-3 скилидки чесън, счукани
200 г крем сирене
2-3  пресни домата, или един буркан консервирани

сол
индийско орехче
черен пипер
червен пипер


Сварявате киноата, оставяте малко да поизстине, добавяте яйцето и
пармезана и разбърквате добре.
Можете да поставите и малко сол.

Изсипвате в намазнена тавичка с диаметър 26 см.
Изпича се за не повече от 10 минути на 170 г, за да не изсъхне>

В разтопеното масло поставяте чесъна и спанака.
Задушавате до омекване.
След това добавяте и сиренето и разбърквате добре.

Върху първия пласт изсипвате кремообразния спанак.
Отгоре поставяте доматите.
Правите гнезда в спанака, чуквате яйцата и запичате в предварително загрята
фурна до 180 градуса / до готовност на яйцата/
При сервиране поръсвате с червения пипер.





Зелен таханов сос :

150 мл тахан
150 мл вода***
60 мл прясно изцеден лимонов сок
2 скилидки чесън
1/4 ч.л. сол
30 г магданоз / една връзка без голяма част от по-дебелите дръжки/

Всички продукти се слагат в блендер  и се смилат.


* Мисля си, че може и без да се пече основата.

 Сварената  киноа с добавения пармезан се смесва с готовия спанак.
от там се продължава както е описано по-горе :)

**Моят спанак дойде по-малко и не ми се получиха хубави гнезда :)

*** С това  количество вода сосът стана рядък и добавих още тахан.

Ами това е моето комбинирано и здравословно предложение!
Ако ви допада, сядайте на масата :)

И да ви е сладко!

16 февруари 2014 г.

ЗА ЕДИН БОЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ


Имах неописуемото удоволствие да присъствам на концерта на Пласидо Доминго
 в София!

Чаках го с голямо нетърпение по обясними причини.

До сега бях слушала само още един оперен певец от неговия ранг.
Прекрасната Райна Кабаиванска!

Още помня усещането да се потопиш в нейния божествен глас!
И аплаузи, които отекваха толкова дълго....


Така беше и сега...







Пласидо Доминго беше придружаван от две невероятни дами.
Две брилянтни сопрано певици!
Невероятни като присъствие на сцената с глас и визия.





Това бяха Микаела Оесте и Вирджиния Тола.



Микаела Оесте притежава магистърска степен по музика от Нортуестърн
Юнивърсити.
Певицата е част от престижната програма за млади таланти на Доминго.


Вирджиния Тома е с аржентинско-италиански произход.
завършва музикалното си образование в института по изкуствата "Театро Колон" в Буенос Айрес.




За концерта е била поканена българката Соня Йончева.
Заради нейна предстояща премиера в Испания не присъства.



За Пласидо Доминго няма какво да ви пиша, освен че е признат за един от най-великите
и многопластови тенори в световната история на оперното изкуство.

В момента изпълнява и баритонови партии, заради промяна в гласа му, който изпълва
залата, независимо от размера ѝ.

Концертът нямаше да е същото без участието на Софийска филхармония!
Един невероятен състав от професионалисти.

Диригент беше испанският диригент Жорди Бернасер :)

Естествено се насладих и на Йоли :)

Програмата беше толкова добре подбрана, което също имаше значение за възходящата кулминация от емоции.

В първата част се насладихме на изключително и само на арии от опери на Верди и
Джордано - "Андре Шение"

Втората част включвашe по-лежерни произведения на Лехар и Йохан Щраус.
Песни от репертоара и на тримата изпълнители.

Върховната наслада дойде с многобройните бисове, които изправиха на крака хиляди хора -
Besame мucho и Granada!






Имах усещането, че гласът на Доминго изригваше с всяка следваща песен, а аплаузите дълго не стихваха.

Така дойде и краят на този фантастичен концерт !
Насладата беше предизвикана от изпълнението на българската песен
"Моя страна, моя България, която и тримата изпълниха на български!





Усещам, че сякаш много трудно описвам това преживяване!
Защото то наистина е преживяване, усещане за нещо, което сигурно се случва
един път в живота ни.

Пожелавам ви го от сърце.

Насладете се на част от изпълненията!


Снимките са от тук !

10 февруари 2014 г.

ЕДНА ИМПРОВИЗИРАНА МАЛИНОВА ТОРТА







Обичам плодови торти с лека основа.
Имах едни замразени малини във фризера и малко арония,
за които трябваше да "пришия балтон" :)

Като добавим, че имах и едно подсладено кондензирано мляко
замислях някаква комбинация.

Хареса ми тази основа, която е с бисквити, но не е с масло.
Знаете, че не съм ѝ голям фен.

Импровизирах и с един лек крем.
И както е пекнало слънцето навън предлагам да си помечтаем за
лятото :)





За основа са ви необходими :

180 г обикновени бисквити
200 г подсладено кондензирано мляко /1/2 от кутията/

За крема :

400 г квасена сметана
1 кофичка кисело мляко
200 г подсладено кондензирано мляко /останалата половина/
300 г малини
200 г арония
 пудра захар на вкус
1 1/2 пакетче желатин







Бисквитите се натрошават и се смесват с млякото.
Поставят се в тортена форма, покрита с хартия като се притискат
добре.

Плодовете се пасират с млякото.
Добавят се сметаната и киселото мляко.
Ако не ви е достатъчно сладко добавете пудра захар на вкус.

Желатинът се разтваря в студена вода и се оставя да набъбне.
След това се обработва на водна баня.
Ако сте му майстор на разтапянето в МВ, направете го там :)

Добавя се към крема и се хомогенизира добре.

Изсипва се върху бисквитената основа и се оставя в хладилник за
няколко часа.

Сега се изтегнете на шезлонга, сложете си шапка за слънце и се насладете
на аромата на лято :)

Да ви е сладко!