26 август 2012 г.

КРУШИ СВИНСКО САЙДЕР ОРЕХИ ОРИЗ


Лятото все още в разгара си, макар че за мен слънчевите лъчи колкото и силно да греят се усеща полъха на есента :)

За нея  днес няма да говорим, но не мога да не спомена изобилието от плодове и зеленчуци на пазара.
Не се съмнявам, че  го установявате всеки ден!
Толкова дълго тази година има малини и къпини на пазара :)
Праскови, нектарини, смокини /някои дори запретнаха ръкави и направиха сладко от последните :)/
Появи се и грозде без семки, което ми е любимо!
И различни сортове круши, които са един чудесен и ароматен  плод!

Знаете, че обичам да експериментирам в основните ястия!

Думите, изредени в заглавието са основно действащи лица в днешното ми предложение :)

И си мисля, че е грехота да не ви покажа поредното удоволствие

при съчетаването на плодове с месо :
този път в компанията на круши, сайдер от круши и орехи.

Сайдерът, както знаете се приготвя при ферментацията на плодове и 
от известно време се радваме на наличието  му на пазара .
Според легендата от рекламата,  лорд Somersby е успял да използва изобилието от круши в имението си, превръщайки го в слабо алкохолния сайдер :)

За днешната рецепта в :

3 с.л. масло се поставят
3 големи, обелени и нарязани на полумесеци, круши , твърди
Оставят се, докато започнат да покафеняват.

Изваждат се и на тяхно място се поставя :

Свинско месо, нарязано на хапки и оваляно в брашно.
Обработва се от двете страни до покафеняване и се изважда.





.



В тигана се изсипва смес от :
1 ч.ч.сайдер
1/4 ч.ч. сметана
1
ч.ч пилешки бульон

Когато сместа заври се поставят на дъното хапките месо и върху тях, крушите.
Готви се до готовност на месото, а сосът през това време се сгъстява.

Оризът, който се приготвя за гарнитура се вари с :

1 ч.ч. пилешки бульон
1 ч.ч. сайдер
1 с.л. масло
сол
черен пипер


Задушава се до готовност и се овкусява със сол и черен пипер.
При поднасяне се поръсва с орехи, предварително запечени.



Това е основата на рецептата, по която  приготвих днешния обяд :)

Сега ще напиша моите допълнения :

Мариновах месото в смес от :

1/4 ч.ч. зехтин
1/4 ч.ч. бяло вино
2 с.л лимонов сок
 с.л. кафява захар

2 счукани скилидки чесън
1 с.л. /опция/ домашна майонеза с фъстъчено олио  и тахан,
към която добавих малко горчица
суха мента

След като извадих и подсуших месото,  добавих сместа към сайдера, вместо сметана.
Оризът в рецептата е див, но аз използвах бланширан/такъв имах/
Вместо ориз,  смятах да направя пюре от картофи със синьо сирене, което щеше да си прави чудесна комбинация с крушите.
И смятам следващия път да е така :)

От рецептата единствено "спестих" ванилията :)
Просто нямах :)

Излишно е да ви казвам, че става много ароматно и вкусно и
ухае чудесно, докато се приготвя!

На любителите на тези комбинации : да ви е сладко!

А другите просто трябва да опитат :)

И наздраве с изстуденото бяло вино!
Не съм го забравила!

16 август 2012 г.

РУЛО ОТ ОМЛЕТ С РИБА ТОН И КРЕМА СИРЕНЕ









Това вкусно изкушение го правих отдавна, а още по-отдавна го
харесах :)
Не е съвсем точно да се каже, че е омлет защото има и други съставки, които го доближават повече до палачинка, немската палачинка :)

Но стана много вкусно и затова го предлагам!



Рулото се приготвя от:

600 г прясно мляко
250 г брашно
6 яйца
1 ч.л. сол
ч.пипер на вкус
1 ч.л. захар по избор

Фурната се загрява до 220 градуса.
Смесват се брашното, млякото и подправките и се оставя за 10-15 минути.
След това към тази смес се добавят разбитите яйца и се хомогенизира добре.
Бъркаш с миксер :)
Тавичката от фурната се покрива с хартия и се омазнява добре.
Изсипва се сместа и се пече 20-25 минути до златисто.
През това време си приготвяте още една хартия на плота.
Когато палачинката е готова я изваждате и я обръщате върху другия лист.

При изпичането тестото се надува на големи мехури и си помислих,
че няма да мога да оформя руло.
Но когато се обърне,  всичко си идва на мястото.

За плънката са ви необходими:

1 малка глава лук
1 с.л. захар

1 с.л бял оцет
1-2 с.л. зехтин, или олио
нарязан копър
150 г крем сирене
2 кутийки риба тон в зехтин
1/2 ч.л. ч.пипер
150 г настърган Ементал
Загрява се в тиган зехтина, задушава се нарязания лук, добавя се захарта и се изчаква
да се разтвори и след това се добавя оцета.
Готви се 5-6 минути до омекване на лука.

След като сместа изстине се добавят отцедената риба, сиренето и останалите съставки без кашкавала.
Плънката се разстила върху палачинката, като краищата се оставят малко свободни и се навива на руло.
Поставя се в тавичка върху хартия с "шева" отдолу :)
Посипва се с настъргания кашкавал и се запича до готовност!

Е, няма как, ще изчакате да изстине!
Пригответе чашите за изстуденото бяло вино и.....с лигавче, или без, започвате :)

И да ви е сладко!!!!!

13 август 2012 г.

ЧЪТНИ ОТ ПРАСКОВИ И ДЖИНДЖИФИЛ


Не мога при това изобилие на пресни плодове да не ги използвам в основно ястие :)

Ще изневеря на себе си, нали?

Харесвам чътни от различни плодове, а това ме плени с добавяне на пресен джинджифил.
Какво да правя като го харесвам :)

Добавих го към хапки от свинско и гарнитура от ориз, кафяв ориз!

Ако и вие се изкушавате от тази комбинация трябва да имате :

2-3 праскови, големи, обелени и нарязани
1 парче джинджифил, около 3-4 см, нарязан на парчета
1малка глава лук, нарязана

2 ч.л. захар
сушена мента



Всички продукти се смесват, добавя се 1 с.л.вода и на бавен огън се вари до омекване на прасковите.
Сваля се от огъня и се изважда джинджифила.

Свинското нарязано на хапки  се запечатва в сгорещен тиган и
се готви до готовност.
Ако сте нетърпеливи като мен,  използвате тенджера под налягане.

Като добавка използвах кафяв ориз, който ми се видя подходящ към плодовете.
Накисвам го от вечерта и го варя до готовност.
След сваляне от огъня, добавям бучка масло, сол, ч.пипер и сушена мента.

Ами това е :)

За мен е страшно вкусна комбинация :)
Оставям ви да ми кажете как е за вас:)

5 август 2012 г.

РЕЦЕПТИ ВДЪХНОВЕНИ ОТ ЛЯТОТО


Снимките, , които ви показвам ме впечатлиха :)

Това е най-скъпият, за сега, хотел открит в Сингапур -
Marina Bay Sands!
Гордостта на футуристичния хотел е зрелищния "Скайпарк"-
огромно открито пространство върху покрива на хотела.
Впечатляващ е басейна, наречен безкрайност, заради оптическата илюзия,
че ръбът му прелива в хоризонта на пейзажа наоколо.
Главният архитект на сградата е Моше Сафди!













С много предложения ни вдъхновява лятото :)
С изобилието на плодове и зеленчуци!
Със желанието да похапнем вкусно, но и да сме по-малко край огъня!
Да се насладим на любимия ни домашен сладолед!!!!!
Този списък може да се допълва с още много разсъждения,
но днес ще ви предложа нещо леко с пилешко и ще ви покажа един сладолед
с  който при добро въображение се пренасяш на един вълшебен бряг....
Или на един чудесен покрив, от който светът ти изглежда различен :)
Въпрос на желание...


Пилешкото е приготвено по рецепта, която е допълнена от мен най-вече с още аромати, 
които го правят по-вкусно и уханно.
Бързо за приготвяне, а в компания на чаша бяло вино е удоволствие за топлите вечери :

пилешко месо, при мен 2 бутчета, сварени и обезкостени
картофи и моркови за пюре
бучка масло за пюрето

1 опаковка кокосово мляко
2 глави лук, нарязани
пресен джинджифил, около 2 пръста, нарязан
1-2 с.л. олио от гроздови семки, или зехтин
1 с.л. горчица
1 ч.л. мед

хлебни трохи
настърган пармезан, или груер за поръсване


Месото се нарязва на едро.
В мазнината се задушават лука и джинджифила и се добавя месото за около 3-5 минути.
Добавят се горчицата и меда.
Разбъркват се добре.
Овкусява се със сол.
Добавя се 1/2 от кокосовото мляко, което знаете, че трябва предварително да разбъркате добре.

Изсипва се в тавичка.
Отгоре се изсипва пюрето от сварените зеленчуци в малко вода, разбито  при
мен с вилица и добавено масло.






Поръсва се с черен пипер, прясно смлян.
Добавя се и останалата половина от кокосовото мляко

Тавичката се поставя в предварително загрята фурна и се пече около 20 минути.
Поръсва се с хлебните трохи  и настъргания кашкавал.
Запича се до готовност.

Има опасност да се поизгорите, ако не сте много търпеливи,  но това се "тушира" с чаша охладено бяло вино!!!!!!





Показвам ви и една ледена наслада за душата - този чудесен шоколадов сладолед!

Допълнението от мен бяха едни къпини, задушени в малко захар и вода, и прецедени.

Както се вижда нямах търпение да го изчакам да се отпусне добре :)


С чаша сладолед в ръка, сядате на един шезлонг на покрива, реете се в хоризонта и няма начин да не примижвате!

Знаете, че от това удоволствие не се образуват бръчки!

Да ви е сладко и ви чакам на покрива!!!!!