15 май 2012 г.

ВРЕМЕ ЗА НАСЛАДА



Време за наслада, с вкус на ягоди и бял шоколад :)
И още снимки на красиви цветя!
Те са отново от Бургаската Флора :)





Какво друго му трябва на човек!

Сезонът на ягодите е в разгара си!
А аз съм страшен фен на череши :)
Обичам ароматът на ягоди и се изкуших от това предложение!
За това с удоволствие ви го предлагам, а вие се почерпете виртуално!
Реално, ако ви хареса, ще си го приготвите!

Продукти :

За основата :

3 яйца
60 г брашно
60 г захар
1 с.л. вода
3 г бакпулвер
ванилия

Продуктите се хомогенизират добре и сместа се поставя 
във форма с диаметър 24 см, покрит с готварска хартия.
Пече се при 180 градуса 15 минути.

Плънка с ягоди:

2 жълтъка
80 г захар
100 мл мляко
125 г сирене крема
200 мл сладкарска сметана 
600 г ягоди/300 г пюрирани, 300 г, нарязани на парчета/
1 с.л. желатин


На водна баня се бъркат жълтъците със захарта, до разтварянето И.
Така жълтъците минават лека термична обработка.
Добавят се млякото и пюрираните ягоди.
Желатинът се разтваря в малко студена вода
да набъбне.
.
След това се оставя на водна баня да се втечни.
Добавя се към горната смес, която е леко изстинала.

Когато започне леко да се желира се добавят разбитата студена сметана, смесена с крем сиренето и нарязаните ягоди.
Изсипват се върху блата и се оставя няколко часа в хладилник да стегне.

Плънка с бял шоколад :


 2 жълтъка
60 г захар
100 мл мляко
100 г бял шоколад
100 г сладкарска сметана
125 г крем сирене
1 с.л. желатин
ванилия

Като при първата плънка на водна баня се разбъркват жълтъците и захарта,
добавят се начупения шоколад, смесен с прясното мляко до разтварянето му.
Аз малко разтопих в микровълнова шоколадът смесен с млякото .
Към тях се добавя предварително набъбналия и разтопен на водна баня, желатин.

След като започне леко да стяга се добавят разбитата сметана, смесена с крем сиренето.
Сместа се изсипва върху вече стегнатата първа смес.
Оставя се да стегне за поне 1 час в хладилник.

Отгоре се покрива с нарязани :

100 г ягоди
и 80 г настърган бял шоколад.


При мен едно мишле беше изяло отделените ягоди
и аз настъргах натурален шоколад!

Много трудно се устоява на изчакването за желиране!
Но пък така си калявате волята :)

Както виждате, откакто "укротих" желатина
той просто "мърка като котенце " в ръцете ми :)
Не се притеснявайте от количеството му -
не се получават "гумени" смесите.

Излишно е да ви казвам, че е много вкусно, 
защото сигурно сте преглътнали многократно!

Надявам се да съм ви поглезила :)
И да ви е сладко!

Източник

11 май 2012 г.

ЗА ЕДИН ВКУСЕН ПИРОГ



Едно чудесно предложение, което се оказа и много вкусно :)
Авторката го е нарекла "пирог " и аз го използвам.
Още повече, че тя споменава за готварска книга с български и гръцки рецепти .
Става въпрос за тесто с кисело мляко, което е чудесно -
пухкаво и  въздушно :)




Неоходими продукти :

50 мл. прясно мляко
75 мл кисело мляко
1 яйце
25 г масло на стайна температура
400 г брашно, приблизително, което не трябва да се изсипва наведнъж
5 г суха мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар

За плънката:
300  г сирене
1 яйце
1 жълтък
20 г разтопено масло




От продуктите се омесва тесто и се оставя да удвои обема си.
Премесва се на набрашнена повърхност и се разделя на две части.
Разточват се на правоъгълник, а може да се разтегли и с ръце,
намазва се с маслото и се посипва с плънката.
Навива се на руло и се реже на парчета, които се поставят легнали в намаслена тава.
Оставят се да втасат още 15 минути и се намазват с жълтъка /плюс малко прясно мляко и няколко капки олио/
Пече се на 180 градуса до готовност!
Уханието и вкусът са чудесни!
После сядате, може и прави, ако нямате  търпение, и....


Да ви е сладко!

Снимките на цветята са от изложбата, която всяка пролет се прави в нашата Морска градина.
Най-красиви са ми лалетата, които се засяват навън.
Тази година позакъснях и те вече бяха много разцъфнали.
Но пак са много красиви :)