Не, нямам предвид Шекспир!
Ако говорим за "укротяване на опърничавата , има само един начин "Овен" да бъде укротен :)
Но това днес няма да е тема на разговор!
Ще говорим за желатин, който отново присъства в избора ми на десерт за празника!
И отново, но този път не беше със собствено мнение, кремът стана перфектен, кремообразен, но стоеше стегнат!
Ако говорим за "укротяване на опърничавата , има само един начин "Овен" да бъде укротен :)
Но това днес няма да е тема на разговор!
Ще говорим за желатин, който отново присъства в избора ми на десерт за празника!
И отново, но този път не беше със собствено мнение, кремът стана перфектен, кремообразен, но стоеше стегнат!
Няма да се впускам в подробности от приготовленията за празника.
След като всеки ден козунакът, който избирах носеше различно име, за празника направих един
"Унгарски козунак" и "колачета" от едно и също тесто!
Тестото съдържа и кисело, и прясно мляко и е много сполучливо!
А колачетата станаха чудесни!
Малко като в рекламата :"една хапка и си там " :)))))
В началото смятах да направя козунака с манго.
Но накрая тортата ми е с манго.
Ако трябва да съм по-точна :
Торта с шоколадов мус и мус с манго!
Ако ви харесва като идея ще са ви необходими :
За блата :
5 яйца, разделени
125 г захар
щипка сол
60 г натурален шоколад
100 г смлени бадеми
Фурната се загрява на 160 градуса.
Покрива се с хартия тортена форма с падащо дъно с хартия /22 см/
Шоколадът се разтапя на водна баня.
Жълтъците се разбиват с 25 г от захарта до побеляване.
Смесват се с разтопения шоколад, добавят се бадемите и се
хомогенизират добре.
Фурната се загрява на 160 градуса.
Покрива се с хартия тортена форма с падащо дъно с хартия /22 см/
Шоколадът се разтапя на водна баня.
Жълтъците се разбиват с 25 г от захарта до побеляване.
Смесват се с разтопения шоколад, добавят се бадемите и се
хомогенизират добре.
Белтъците се разбиват на пяна, добавят се останалите 100 г захар и се разбиват добре.
Добавят се внимателно към горната смес.
Изсипва се във формата и се пече около 40 минути.
Оставя се да изстине.
Шоколадов мус
65 г натурален шоколад
65 г млечен шоколад
3 жълтъка
400 г течна сметана с по-висока масленост
7 г желатин, разтворен в малко вода, за да набъбне
На водна баня се разтварят двата вида шоколад.
Добавят се разбитите жълтъци.
Внимателно се добавя набъбналия желатин и сместа се бърка до разтварянето му.
Оставя се малко да се охлади.
През това време се разбива охладената сметана, до образуване на връхчета.
Добавя се внимателно към шоколадовата смес, когато тя започва леко да стяга!
Охладеният блат се разрязва на два пласта.
Върху първия се изсипва шоколадовия мус и внимателно се слага отгоре втория плат.
Охлажда се поне 1 час в хладилник.
За муса с манго:
2 с.л. желатин, или 6 листа
1 яйце
1 жълтък
80 г захар
150 г пюре от манго
2оо г течна сметана с по-висока масленост
На водна баня се разбиват внимателно яйцето, жълтъка и захарта.
Желатинът, предварително разтворен в студена вода и набъбнал,
се добавя и разбърква внимателно до разтварянето му.
Мангото, предварително обелено и нарязано на парчета се пюрира в блендер с 1 ч.л. захар.
Готовото пюре се добавя към яйчната смес.
Разбитата добре студена сметана се добавя към сместа.
Изсипва се върху охладената "първа част" на тортата и се охлажда за не по-малко от 3 часа.
За огледалната глазура с манго :
1 ч.л. желатин
Мангото, предварително обелено и нарязано на парчета се пюрира в блендер с 1 ч.л. захар.
Готовото пюре се добавя към яйчната смес.
Разбитата добре студена сметана се добавя към сместа.
Изсипва се върху охладената "първа част" на тортата и се охлажда за не по-малко от 3 часа.
За огледалната глазура с манго :
1 ч.л. желатин
20 г захар
20 г вода
40 г пюре от манго
Желатинът се поставя в студена вода и се оставя да набъбне.
На слаб огън се смесват водата и захарта до разтваряното И.
Добавя се набъбналия желатин и се бърка до разтварянето му.
След като леко се охлади сместа се добавя и пюрето.
Изсипва се внимателно върху охладената торта и отново се охлажда
до желирането.
Желатинът се поставя в студена вода и се оставя да набъбне.
На слаб огън се смесват водата и захарта до разтваряното И.
Добавя се набъбналия желатин и се бърка до разтварянето му.
След като леко се охлади сместа се добавя и пюрето.
Изсипва се внимателно върху охладената торта и отново се охлажда
до желирането.
Сигурно ви се вижда дълга рецептата, но тортата си струва.
Стана много вкусна.
Както споделя и авторката, бих я направила с друг плод - маракуя, череши, ягоди, вишни ...
Изборът е ваш.
Използвах сладкарска Хопла, която студена се разбива перфектно.
Намалих малко количеството захар на 50 г.
Шоколадовият мус става много голямо количество.
Основата е с малък диаметър и щеше да стане още по-висока.
Останалият крем сложих в чашки с малко плод от манго.
Така "укротих" желатина :)
Станахме чудесни приятели и затова и тортата е повече от чудесна!
Усещам че сте нетърпеливи и затова сядайте и започвайте!!!!!!
И да ви е сладко!!!!!!!!
Страхотни лакомства, Дани! А орхидеята ти е невероятна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеКолачетата са чудесни, но сладкиша е божествен, Дани! Шоколадов мус, манго... звучи страхотно!
ОтговорИзтриванеА орхидеята е много красива!
Спорна и хубава нова седмица!
Пеп, радвам се че ти харесват!
ИзтриванеСлънчева нова седмица!
Дани , тортата ми хареса много с тази жълта огледална повърхност (укротена този път :) е станала чудна , а в орхидеята ми останаха очите !
ОтговорИзтриванеПоздрави илхубава вечер пожелавам !
Укротена е, Ваня :)
ИзтриванеСрещу работното ми място откриха цветарски магазин
и има чудесни орхидеи...
Поздрави и слънчева седмица!
Дани, тази торта е просто божествена... с толкова много крема и така ароматна.
ОтговорИзтриванеСнимките ти са много хубави. Поздравления и за красивата орхидея :)
Хубава нова седмица от мен!
Зори, благодаря :)
ОтговорИзтриванеУсмихната и спорна седмица!
Дани, тортата е повече от великолепна, имам слабост към мангото и ще се възползвам от муса! Най-много ме впечатли блата и по точно, че е без брашно, ще го пробвам :)
ОтговорИзтриванеУспешна седмица :)!
Благодаря, Мариянче!
ОтговорИзтриванеОбичам блатове без брашно, а бадемите ги смлях едро,
за да се усещат!
Ще чакам отзиви!
Слънчева седмица!
И укротена ми харесва много, така, че остави желатина, той си знае работата:). Виж тук, така трябва да е и така е станал! :)Големи вкусотии си ни приготвила днес, от всичко си взимам! Пожелавам ти слънчева нова седмица, Дани!
ОтговорИзтриванеКатенце, надявам се че ти се е усладило!
ИзтриванеСлънчева седмица и за теб!
Христос Воскресе!
ОтговорИзтриванеДани, нека светлината на неговото воскресение да дари живота ви с много топлина,нежност и разбирателство.В къщата ви винаги да има здраве и любов!
Воистина Воскресе!
ИзтриванеБлагодаря за чудесните пожелания!
Абе и Шекспир да беше, пак нямаше да го откажа, особено ако е при теб :)))
ОтговорИзтриванеТортата ще се топи в устата, знам аз :)) Разкошна е, както и зеленият фон :)
С пожелание за хубава седмица, Дани :)
Инче, комплимента е голям :)
ИзтриванеЗа топенето , се топи!
Слънчева седмица за теб, Принцесо!
ДАНИ,наистина си укротила опърничевата с тези вкусотии.
ОтговорИзтриванеТолкова са хубави колачетата ,а тортата ти е истинско бижу за моята диетка без брашно:)!
Прекрасна си мила прегръщам те!
Зиче, улучила съм ти диетата!
ИзтриванеПрегръдки и усмихната седмица!
Дани, страхотно укротяване ти се е получило :) Тортата определено заслужава поздравления! Не съм правила нищо с манго, но след това представяне трябва да се замисля :)Прегръдки!
ОтговорИзтриванеП.П. Орхидеята е невероятна! Опитвала съм да гледам, но все не ми се получава.
Габи, започвам с орхидеята - има още 4 саксии и едва сега едната ще цъфне!
ИзтриванеИма правила и много търпение :))))
Опитай мангото, но можеш да го съчетаеш и с друг плод!
Прегръдки и слънчева седмица!
Дани миличка, повече от нетърпелива съм, грабвам едно парченце, че не остана ... изглежда божествено вкусно тази тортичка, а и браво за желатина :) И мен много ми хареса идеята за блат без брашно и аз ще пробвам, даже вече имам идея :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки Дани и чудна седмица ти желая!
Дани,пак си се развихрила здраво и гледай само каква прелестна торта!С колкото повече крем-толкова по-добре,много обичам!Мангото дава много ефектен цвят!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубав ден!
Еликсирче, благодаря !
ИзтриванеПрегръдки и от мен и усмихната седмица!
За мен едно парченце от този, неукротимия, плюс орхидеята, и това, защото съм от скромните :)))
ОтговорИзтриванеИвче, имаш и от двете!
ИзтриванеЗа теб винаги!
Прегръдки!
Дани, честито Възкресение, с пожелания от сърце за здраве и благоденствие!
ОтговорИзтриванеЗахласнах се по орхидеята ти, която е толкова прекрасна, че дори се вписва в една цветова гама с превъзходния ти десерт (който, мисля, би могъл да укроти и най-опърничавия човек). Приятелството ти с желатина е сътворило чудеса, поздравления!
Прегръдки от мен и още веднъж "въздиш, въздиш" по тази красота...
Честит Възкресение и на теб, Мария!
ОтговорИзтриванеМного здраве, любов и слънчева благодат в семейството ти!
И аз се радвам на орхидеята си!
Друго е да си приятел с желатина!
Сърдечни прегръдки и хубава седмица!
Красота, изящество, финес съчетани с аромат, цвят и вкус! Прекрасни са рецептите, Дани! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеЕви, страхотни комплименти!
ИзтриванеБлагодаря ти, мила!
Прегръдки и слънчева седмица!
Дани,
ОтговорИзтриванеза мен последното парченце от тази разкошотия. Като прочета манго, а после мус и изпадам в умопомрачение!;)
Хубава сряда!
Мъхче, имаш го и да ти е сладко :)
ИзтриванеХубава сряда и на теб!
Тортата е разкошна, Дани!
ОтговорИзтриванеА орхидеята - голяма красавица!
Поздрави
Дени, радва ме, че всичко ти харесва!
ИзтриванеПоздрави!
Мила Дани, както винаги ни радваш с прекрасни снимки и превъзходно кулинарно произведение. Тортата е перфектна и звучи умопомрачаващо вкусно. Не само си укротила желатина, но си го и подчинила и той стои така, както ти желаеш.
ОтговорИзтриванеОрхидеята е много, много красива. Не мога да и´ се нагледам!
Прегръдки и една прекрасна седмица от мен!
Вени, нали си наясно с Овните :)
ИзтриванеБлагодаря за чудесния коментар!
Прегръдки и слънчева седмица!
Страхотни неща си приготвила за Великден, Дани!
ОтговорИзтриванеТортата много ме заинтригува.
Благородно ти за завиждам за това орхидеено великолепие, което имаш. Страхотна е! Моята така и не цъфна.
Прегръдки и пожелания за хубав ден :)
Оооооо Дани, истински разкош!
ОтговорИзтриванеМного,много ми харесва тортата и орхидеята:)
Много време стана не съм "наминавала" и виждам, че доста неща съм пропуснала:( Сега ще наваксам:)
Прегръдки!
Миличка, много се радвам че се появи отново!
ОтговорИзтриванеИ че всичко ти харесва!
Прегръдки от мен и хубав петък!
Хей, много се радвам, че са ти допаднали курабийките! :) Бяха ни любими като бяхме малки и съм много доволна, че и други могат да ги оценят! :)
ОтговорИзтриванеТортата с манго изглежда превъходно, заплювам си я за някой повод скоро!
Поздрави!
Благодаря:)
ИзтриванеМного се зарадвах на рецептата, която видях точно навреме!
И като козунак стана страхотно!
Имате хубави рецепти!
Поздрави!
Слънчице, какво чудо на чудесата ни предлагаш отново!!!! Перфектна торта: манго, мус, перфектно направено отгоре (с желатина и при мен понякога битката е неравна), колачета..... кое да спомена най-напред.:-))
ОтговорИзтриванеИ орхидеята...... не мога да откъсна очи от нея!!!
Прегръдки, укротителко мила, и пожелания за много слънчева седмица от мен!:-)))
Мони, ти си ми радост за душата :)
ИзтриванеПрекрасни думи!
Укротената ти изпраща много усмивки!