11 април 2012 г.

ЗА ЧИЙЗКЕЙКА, КОЙТО ИМА СОБСТВЕНО МНЕНИЕ



Така е, правилно сте прочели :)
Десерта, който показах  в предишния си пост явно ви хареса :)
Повечето от вас поискаха рецептата!
Не я качих тогава, защото не ми хареса начина по който
изглеждаше, когато започнах да го режа!
Снимката в оригиналната рецепта изглеждаше чудесно и парчето 
стоеше едно такова кипро и "мирно" !
Равно отстрани, добре желирано!

Като се замисля, кога един "Овен" стои мирно ? :)
Ами той винаги има собствено мнение :)
Така и моят чийзкейк реши, че е по-хубав, ако не се желира достатъчно добре!
В интерес на истината не обичам много желирани десерти, а леко с топящ се крем!
И този път се получи така и стана страшно вкусен.

Ако трябва да съм точна, не спазих рецептата / ? :)/, а добавих нещо от себе си!
Това нещо, беше един мус от вишни :)
И явно че количеството желатин за целия крем,  не беше достатъчно!

Но стига съм ви занимавала с "подробности от пейзажа"
Ще ви дам рецептата и моята добавка, а вие ако го харесате си изберете как да го направите!

Хубавото на този чийзкейк е, че няма яйца и не се пече :)

ПРОДУКТИ

ОСНОВА :

200 г бисквити
80 г масло
50 г бадеми

ШОКОЛАДОВ СЛОЙ

200 г млечен шоколад, начупен на парчета
50 г натурален шоколад, начупен
200 мл нискомаслена сметана
40 г масло

ПЛОДОВ СЛОЙ

200 г изцедено мляко
200 мл нискомаслена сметана, охладена
1/2 ч.ч. ягодов сос / 1/2 рецепта от тук/
1 с.л. желатин
1/4 ч.ч. прясно мляко за разтваряне на желатина

В кухненски робот се смилат бисквитите и бадемите.
Добавя се разтопеното масло и се хомогенизира добре.
Сместа се поставя с притискане към дъното на форма с падащо дъно
и се пече за 10 минути при 180 градуса.
Охлажда се добре.

Сметаната се затопля на котлона, без да завира, добавя се маслото и сместа
се изсипва върху начупения шоколад.
Разбърква се внимателно до пълното хомогенизиране .
Изсипва се върху изстиналата основа и се оставя в хладилника за около 40 минути.

От тук нататък аз промених рецептата и последователността на пластовете !

През това време аз направих мус от вишни /размразени от фризера/
Имах 300 г вишни, добавих около 200 мл сметана и захар на вкус.
1 с.л. желатин, разтворена във вода, за да набъбне, разтопих на водна баня
/знаете, че желатина не трябва да завира/ и го добавих към плодовата смес.
Изсипва се върху охладения вече шоколадов слой и се оставя за няколко часа да стегне.

Изцеденото мляко се смесва със сметаната и към нея се добавя желатина, който предварително
е оставен да набъбне в прясното мляко и е разтопен отново на водна баня.
Изсипва се върху плодовия слой!

След като се охлади, покрих чийзкейка с шоколадов ганаш /затоплена сметана, изсипана върху начупен шоколад и хомогенизирана.

Това е вкусотията, която се изяде с огромно удоволствие.

Две думи за моето мнение за сладкиша :


Първо смятах да я направя с ягоди, но пак по този начин, а после си сложих вишните,които за мен са чудесна комбинация с шоколада.

Сложих на вкус повече захар в плодовия слой, защото вишните са си кисели.
Нискомаслената сметана беше "Президент " 500 мл бутилка.
Предполагам, че от там трудно се желира, защото муса иска пълномаслена, добре разбита сметана!
По принцип не обичам много тази основа с бисквити и масло, защото от маслото става твърдичка.
Другият път при чийзкейк искам да опитам предложението на  Йоли за основа.
Оставям избора на вас!

С пожелание за усмихнати и спорни дни от остатъка на "страстната " седмица!
Светли и благословени празници!

28 коментара:

  1. Чийзкейка може да си има собственно мнение ,но моето е ,че е станал много вкусен като чета продуктите ! Хубава вечер ,Дани !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня, друго си е собственото мнение!
      За вкусно, е много вкусно!
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  2. Дани, знаех си че това сладкишче е божествено :) И аз ги предпочитам кремести, а не на стегнато желе :)
    Прегръдка от мен и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, това сладкишче е "едно парченце, и си там" :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  3. Дани, може да е със собствено мнение, но пък какво чувство предизвиква в мен ако знаеш:-)? Още повече като спомена мус от вишни... за по-вкусно нещо в момента не мога да се сетя ( не че съм пробвала мус от вишни, но звучи фантастично).
    Хубава вечер и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, сега е времето да пробваш мус от вишни, ягоди, или каквото ти харесва!
      Прегръдки, хубава вечер и светли празници!

      Изтриване
  4. Ох ох Дани, това е супер вкусно, а и аз не си падам много по желатина, може да се стегне и с нещо друго ... ще помисля :) И аз бих казала, че този мус от вишни звучи божествено ... ммм :) Благодаря, че го сподели, както и препратката към източника на идеите, много интересни неща има там !
    Прегръдки и много светли и весели празници :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евчик, сложи малко желатин като мен и става като кремче :)
      Източникът е чудесен и се радвам че ти допада!
      Прегръдки и много слънчево настроение!

      Изтриване
  5. Разкошен сладкиш, Дани!
    Обаче се питам, защо ти е стегнат, мирно стоящ сладкиш, повечето такива са просто като гума. А твоят е не само красив, кремест, но и божествено вкусен. Сигурна съм!

    Прегръдки и пожелание за един прекрасен ден утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, уж за по-фотогеничен исках да е по-стегнат!
      Иначе и аз не обичам силно желирани сладкиши!
      Прегръдки и от мен и слънчево настроение!

      Изтриване
  6. Чудесно е, че си публикувала рецептата!
    Вишни с шоколад е страхотна комбинация наистина.
    Хубави празници и на теб пожелавам!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. И по-добре, че си има мнение, защото най-добре си знае как ще е вкусен! И на мен така ми харесва повече, кремст, сочен... Още на предишната публикация ми хареса много:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, уважавам собственото мнение дори и на сладкишите :)
      Слънчеви празници!

      Изтриване
    2. Весело посрещане на Великден, Дани!

      Изтриване
    3. Светъл и благословен празник и за вас, Кате!

      Изтриване
  8. Дани, чийзкейка е много съблазнителен, и аз си падам по кремообразните сладкишчета :)
    Салатката е чудесна :))
    Новата ти визия много ми харесва, честито!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянче, радвам се че всичко ти харесва!
      Поставих този шаблон, защото мога да отговоря на всеки след коментара му!
      Но не мога да си поставя картинка отгоре, защото не съм на "ти ' с тези неща!
      Поздрави и весели празници!

      Изтриване
  9. Присъединявам се към любителите на креместите желета :) А десертчето изглежда сочно и вкусно! А с този мус от вишни окончателно ме спечели :) Прегръдки и Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, майвсички сме любители на кремести желета!
      А мусът е страхотен!
      Прегръдки и весели празници!

      Изтриване
  10. Дани, хич да не ти пука за желирането.
    Както повечето тук са отбелязали, креместо си е по-вкусно.:)
    На мен много ми харесва това твое предложение, чудесно е.
    Хубави, уютни и светли празници желая на теб и семейството ти.:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рони, не ми пука изобщо за желирането!
      Но си стана много вкусно!
      Радвам се, че ти харесва!
      Светли и благословени празници за семейството ти!

      Изтриване
  11. И пак ще кажа,че е супер рецептата и изобщо десерта ти!
    И на мен ми се случи с една торта на Йоли да не преценя съвсем добре желатина и ми остана по-течен крема,но....пак не остана.Сладичко ли е...всичко му е простено!
    Прегръдки и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, този "номер" със желатина сякаш стана по поръчка!
      И на нас ни хареса повече в този вид!
      Прегръдки, светли и благословени празници!

      Изтриване
  12. Важното е, че има характер твоят десерт, Дани! Прекрасна рецепта и сигурна съм, много вкусна. Прегръдки с пожелания за прекрасни празнични дни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, и той като мен :)
      Прегръдки от мен с пожелание за светли
      и благословени празнични дни!

      Изтриване
  13. Хехе, колко е хубаво като четеш публикациите назад, като истинско раче, хехе:-))) Хубаво е понякога сладкишите да са немирни, със собствено виждане по въпроса.:-)) Но съм забелязала, че точно тези, които ние, перфекционистките, не си харесваме и погледът ни е впит само в кусурите, се харесват най-много от домашните или хората, на които ги поднасяме.
    Много си е хубав, Данинка, обичам сочни сладкиши, а на този отвсякъде му личи, че е точна такъв.:-)))
    Прегръдки, миличка и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, миличика!
      Кусурите си ги виждаме,но като е вкусно си затваряме очите!
      Усмивки и прегръдка!

      Изтриване