22 октомври 2011 г.

ДИП ОТ АВОКАДО, СУСАМОВ ТАХАН И СУМАК

Днес ще ви представя една рецепта от чудесната книга на Силвена Роу 

"PURPLE CITRUS & SWEET PERFUME "




Отдавна бях споменала, че имам 3 от нейните книги, но през лятото не ги използвах.

Както виждате от заглавието става въпрос за използването на една от основните арабски подправки сумак
Тъмно лилавият цвят на узрялото растение е вдъхновил Силвена за заглавието.




На древноеврейски сумак означава  червен, на арамейски назовава цвета на стритата на прах подправка – тъмночервен, а немското й наименование essigbaum в превод е оцетено дърво.
Стипчиво-киселият вкус на сумака се дължи основно на две от съставките в подправката: танините и органичните киселини.
Танини има в почти цялото растение с особен висока концентрация в кората и корените. 





Лек за римските патриции

Сумакът е от рода листопадни дървета или храсти Шмак (Rhus), който обхваща около 250 различни вида, разпространени в райони с умерен и топъл климат.
Латинското название на рода (Rhus) има келтски корен и означава червен. Съществуват около 250 разновидности на това растително семейство. Има даже и отровен сумак, който расте край пътищата в Средния изток. Най-разпространен в Европа е видът Rhus Coriaria.
Бил е популярен още в Древния Рим.
Патрициите – любители на гурме преживяванията и прекаляването с храна, го ценели освен заради финия му вкус, и заради диуретичните му свойства.
Сумакът има плодов аромат и цитрусов вкус.
Явно има благотворно влияние върху храносмилането, защото в Средния изток с него забъркват кисела напитка за успокояване на стомашни болки. От друга страна, на места го използват и за намаляване на температурата.



Обича да му е топло, но не капризничи

Сумакът расте в райони със субтропичен или умерен климат.
Произхожда от Средиземно море и Средния изток, където може да бъде намерен и в диво състояние (особено в Сицилия и Южна Италия), и култивиран.
Отглеждат го и в Иран, Западна Азия, части на Арабия и Централна Азия, Северна Америка.
Той е храст или малко дърво, високо от 1 до 10 метра.
Листата му са подредени спираловидно. Цветовете – зеленеещи, сметанено бели или червени,  са разположени в гъсти съцветия, дълги от 5 до 30 см.
Те цъфтят през юни или юли. Плодовете са малки, кръгли, около 5–10 мм в диаметър, черно-кафяви на цвят или червени и покрити с власинки. Стават готови за обиране през септември.
След като бъдат обрани, ги сушат и смилат на прах с пурпурночервен цвят.
Именно той се продава като подправка.
Когато си го купите, трябва да знаете, че можете да го съхранявате далече от достъп на светлина и въздух.


A manger (или за хапване, както казват французите)

Комшиите ни на югоизток и арабите се прекланят пред сумака и почти няма ястие, в което да не го употребяват.
В Средиземноморска Мала Азия и особено в ливанската кухня той е основната подправка за постигане на кисел вкус. 

С него например поръсват кебапа, преди да го изпекат, или пък го забъркват с кисело мляко – за гарнитура пак на кебап.

В Турция и Иран със сумак овкусяват ориза или го смесват с прясно нарязан лук и го поднасят като разядка.

В Йордания е част от много популярна смес на подправки, наречена за'атар (zahtar), която включва майорана, мащерка и риган, сусам, сумак, сол и евентуално малко пипер. 

За'атарът основно се използва за подправяне на пържено месо или месо за барбекю. Хапват го с апетит дори и просто поръсен върху филийка хляб, полята със зехтин.

 
По Средиземноморието се сервира на масата заедно с останалите основни подправки, с които се овкусява всекидневно храната.
При готвене го добавят, за да даде приятна, плодова киселост и лек вишнев цвят на сосове, домашни птици, риба, задушено месо, салати, варени, задушени и пържени картофи, бяло и китайско зеле.

Много е вкусно да го поръсите върху хумус.
Трябва обаче да се внимава с количеството, защото подправката е доста силна.
В Ливан, Сирия и Египет варят плодове във вода с лека есенция от сумак. След това тази вода се добавя към месо и зеленчукови ястия и придава много интересен аромат.
Този метод е бил използван и в Древния Рим.





Доматената подправка



 Че турците и арабите слагат сумак на всичко, е „факт световноизвестен”.
Но ако отидете на сука (открития пазар) и поискате сумак, пъргавият и усмихнат продавач веднага ще ви отвърне: „А, доматената подправка! Веднага, чоджум!“
За арабите салатата от домати е немислима, без да бъде подправена със сумак.
Типични за близкоизточната кухня са „Чобан салата“ (домати, зелени чушки, пресен 
лук) и арабската салата „Фатуш“ (домати, зелени чушки, маруля, краставици, репички, маслини и запържени кротони), които могат да бъдат пробвани и у нас в многобройните вече турски и арабски ресторанти.
Но без сумак те просто няма да са екзотични, а само някакво побългарено подобие.






И ако след тази дълга презентация все още не ви се е доспало, отворете широко очи, защото следва рецептата.


Казват му арабското гуакамоле, но вместо нахут се използва кадифеното авокадо.
Добавянето на сусамовия тахан и особено сумака, му придават различен и много специфичен вкус.





А добавянето и на някакъв топъл хляб ще ви накара да не можете да спрете :)

2 броя узряло авокадо*

сокът на един малък лимон**
3  счукани скилидки чесън
2-3 с.л. тахан
3 с.л. зехтин
1/4 ч/л/ кимион
1/4 ч.л. канела
1/2 ч.л. сумак
сол

Обеленото авокадо и  лимоновия сок се пюрират.
Добавят се тахана, чесъна и подправките и се смесват добре.

Получава се дип с консистенция на майонеза.
Ако имате черни сусамови семенца го поръсвате преди сервиране.



*този път взех авокадо с кафява, сбръчкана кора.
**сокът  от лимон добавяйте внимателно, зашото и сумакът е с кисел вкус.

Сядате, намазвате хляба и се наслаждавате на един чудесен дип.
Ароматен и с  леко кисел вкус!


А как разяжда...

Ами да ви е сладко!!!!!

32 коментара:

  1. Чудесно и вкусно предложение Дани !
    Днес си купих чудни Йерусалимски питки и ех ... де да можеше сега да си топна с тях в твоята купичка ...:)))
    Прегръдки и хубав уикенд !

    ОтговорИзтриване
  2. Аууу, страшна си! Направо ще врътна. Тичам до арабсия магазин за подправки (ама те затвориха вече). А ти къде намери сумак в Бургас?

    ОтговорИзтриване
  3. Аз май никога не съм опитвала сумак, Дани :)
    Всъщност арабската кухня ми е доста непозната като цяло, но ето един хубав повод да започна да я опознавам. Дипът е станал чудесен, пикантна разядка за студени дни!
    Хубава съботна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, страхотен е! обожавам гуакамоле и твоят дип също няма да му простя:)

    ОтговорИзтриване
  5. Сабинка, топвай :)
    Много е вкусно!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Маргарита, поръчах го онлайн !
    Любопитна съм да го намеря на сушени плодчета!
    Надявам се да ти хареса!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Траяна, давай :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Мария, сумак и аз не бях опитвала, но книгата на Силвена е пълна с рецепти с негово участие!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Много интерена ми беше и информацията, и рецептата, Дани! Нееднократно съм писала, че съм голяма "консерва" и едва ли ще го опитам, но ще си позволя да натопя един залък в твоя дип. :)
    Прегръдки с пожелания за хубава неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Много хубав дип, Дани :) обожавам сумак и лятото винаги подправяме салатите си с него :) Имам и на зърна, но още не съм открила какво да го правя :)
    Целувки и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Еви, съм очаквала да си "консерва' :)
    Но като опиташ моя дип, ще се промениш!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Зори, след като си любител, ще ти хареса !
    А зърната освен да ги смелиш!
    Ако видя рецепта в книгата ще ти пиша!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Аз си купих сумак от един ориенталски магазин преди време точно поради това, че в книгата се среща в повечето рецепти. Има доста особен вкус и не е от универсалните подправки, които стават на кажи речи всичко. Затворих го в такова бурканче, в каквото си държа и другите сухи подправки, но като исках да го ползвам наскоро видях, че се е образувал един бял прах ли да кажа не знам как да се изразя точно, но белееше. И го изхвърлих. Но с домати наистина върви много добре.

    ОтговорИзтриване
  14. Дани,не ми епознат този вкус!
    Звучи ми интересно и естествено трябва да се пробва!
    Извинявай,че не коментирам рецептата,но не обичам авокадо,но това не ми пречи да ти дойда на гости и да ти кажа:
    Прегръщам те и ти пожелавам прекрасен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Кате, добре си ми дошла и благодаря за прекрасните пожелания :)
    Всички ние имаме различни вкусове и обичаме различни комбинации!
    Но сумака е много приятен и сигурно ще публикувам и други рецепти с него!
    Прегръдки и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  16. Дани, през цялото време съм с отворени очи, знаеш как обичам и подробности:).
    Прекрасна публикация - избор, инфо, рецепта - всичко много ми харесва. Благодаря ти за това удоволствие, прегръдки и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Дианка,
    за теб съм сигурна, че си с широко отворени очи :)))
    Удоволствието е и мое, че всичко ти е допаднало!
    Прегръдки и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  18. Маргарита, благодаря за инфото :)
    Четох, че трябва да не е прозрачен бурканът за съхранение.
    Може би се окислява и побелява!
    А с домати ще опитам на всяка цена!

    ОтговорИзтриване
  19. Дани, страхотно предложение и много благодаря за полезната информация ... много ми прилича на един храст, който се среща и у нас ... незнам дали е същото растение, плода много прилича именно на него!
    И аз съм фен на гуакамолето, а това звучи страшно вкусно :)
    Поздрави и усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  20. Ева, може да има и у нас от този храст :)
    Ще се радва да ти хареса!
    Поздрави и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  21. Дани, много ме впечатли тази подправка и ще си я купя. Обичан хумус и този дип които си приготвила!
    Марияна!

    ОтговорИзтриване
  22. Марияна, сигурно ще ти хареса :)
    Усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  23. Дани, точно за утре мислех да правя дип от авокадо, но май сама ще си измислям рецепта, защото както ти казах и при мен - не знам от къде да си намеря сумак. А и гостите ще са едни придирчиви, така че ще се наложи да го правя по мой си начин. Много полезна информация си дала, благодаря :) Хубав ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  24. Дани, точно за утре мислех да правя дип от авокадо, но май сама ще си измислям рецепта, защото както ти казах и при мен - не знам от къде да си намеря сумак. А и гостите ще са едни придирчиви, така че ще се наложи да го правя по мой си начин. Много полезна информация си дала, благодаря :) Хубав ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  25. Eхеее, какво вкусно предложение съзирам при теб, Дани! Със сигурност ще ми допадне вкусово!
    Благодаря за хубава рецепта и ти желая също тъй хубави есенни дни :)

    ОтговорИзтриване
  26. Бубе, можеш да направиш дипа и без сумак :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  27. Инче, радвам се:)
    Хубава неделя и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  28. Дани,много нашироко си разказала за тази подправка,много интересно е!
    Предизвиква любопитство като какво ще е на вкус!

    Хубава нова седмица ти пожелавам,мила!

    ОтговорИзтриване
  29. Еликсирче,
    трябва да опиташ :)
    Усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  30. О, този дип трябва да се опита и имам съмнения, че няма да си остана само с опитването :-) Страхотно предложение, Дани!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  31. Миленка,
    ще ти хареса!
    Поздрави,
    Дани :)

    ОтговорИзтриване