Силвена Роу е един от най-известните готвачи на Острова :)
Може би повечето от вас я гледаха, когато скоро си беше у дома!
Днес ви предлагам най-вкусните сърми с лозов лист, които напоследък
съм похапвала .
Те са от последната нейна книга /която чакам да ми донесат/:
Purple Citrus & Sweet Perfume
За да ги направите ще трябва да си осигурите :
Лозови листа, които сега се предлагат навсякъде,
предварително бланширани в подсолена вода.
400 - 500 г телешка кайма
100 г ориз
1 глава лук, нарязана на ситно
2-3 супени лъжици зехтин /аз сложих повечко, защото каймата е много постна /
150-200 мл зеленчуков булжон
по 50 г :
- сушени червени боровинки, нарязани на ситно
-филирани бадеми
1/2 ч.л. кимион
1/2 връзка мента :)
сол
черен пипер, прясно смлян
В зехтина задушавам за 3-4- минути лука, добавям каймата като
бъркам непрекъснато да се разрохка добре.
Добавям ориза и бульона и оставям да поври, като покривам с капак.
Поставям и подправките.
След като част от водата се поеме от ориза, добавям боровинките и бадемите.
Поставям върху съда кърпа и покривам с капака / така правя, когато варя жито/
Оризът поема и останалата течност, добавям ментата и се наслаждавам на уханието, което се разнася.
Това компенсира отчасти досадното навиване на сърмичките.
На дъното на тенджерата, в която ще ги варим, поставям няколко листа,
нареждам сърмичките/аз много стегнато май не ги завих/
покривам с чиния, заливам с вода, която трябва да ги покрие и
варим до готовност.
Охлаждаме си бялото вино и се наслаждаваме на невероятния вкус и аромати :)
Да ви е сладко!!!!
Моето коте стоя през цялото време зад гърба ми омаломощена от всички аромати :))))
P.S
Докато пишех , моят племенник ми пишеше по Скайп, как готви ризото със сушени порчини, малко спанак като добавка, и заливка плюс пармезан :)
Завидях на дамата, на която ще готви някой ден :)
Малко след като публикувах племенника ми изпрати снимка :)
Ризотото е за гарнитура :)
Не че сърмичките не са превъзходни, ама и аз завидях на дамата ,която ще се възползва от кулинарните умения на племенника ти! :-)
ОтговорИзтриванеО, Дани!
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта!
Много вкусни и ароматни сармички!
Благодаря за видеото! Пропуснах този репортаж по БТВ, защото бях на работа.Силвена е уникална!
Поздрави и хубава нова седмица!
Дани, звучат много вкусно и ароматно. Ще ти идвам на гости :)
ОтговорИзтриванеMeнта, кимион... с телешка кайма и завити в лозови листа. Истинско удоволоствие за небцето.
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен, Дани и приятна вечер!
Дани,
ОтговорИзтриванеобичам лозови сармички,така приготвени изглеждат чудесно, а за ароматите предполагам. Ще очаквам нови рецепти от книгата.
Това, което пишеш за твоя талантлив племенник се потвърждава и от разказа на Силвена Роу - кулинарията е отношение, възпитавано още у дома.
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана
БоУже,Дани,дай нещо по като за прости хорица:))))Това много изискано бре,браво,браво!:P А аз искам просто едни лозови сърмички с ориз и сирене....,ама в къщи освен мен никой не ги яде и аз...:))))Поздрави и хубава неделя;)
ОтговорИзтриванеПрава си, Краси :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Роси, радвам се че си я видяла!
ОтговорИзтриванеИ че ти харесва идеята!
Поздрави!
Илианка, добре си дошла!
ОтговорИзтриванеЗори, доставих ти удоволствие на небцето :)))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава нова седмица!
Права си, Дианка, макар че не на всеки му се готви!
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна седмица!
Ondi, то си е много просто!
ОтговорИзтриванеДругият път ще те извикам :)
Поздрави и успешна седмица!
Ех Дани, много вкусно и ароматно! Ще взема и аз да си я поръчам тази книга! :)
ОтговорИзтриванеПоръчай си я, Маги :)
ОтговорИзтриванеТака ти ще опитваш едно, а аз друго :)
Дани, маркирам си рецептата, ще ги правя със сигурност:)
ОтговорИзтриванеЗаинтригува ме много с книгата!
Ааа, тук едни лакомства пак си ни спретнала :))
ОтговорИзтриванеНе съм чувала за тази готвачка, даже съм сигурна, че ще забравя съвсем скоро името й, но то за мен е нормално :)) Виж, за племенника готвач няма да забравя :))
И аз вече завиждам на бъдещата дама, и на котака завиждам също :))
Хубава нова седмица, Дани :)
Дани,
ОтговорИзтриванеЧудесни са!
Много обичам лозови сърмички, а тази рецепта е нетрадиционна и изкушаваща!
Поздрав и пожелания за хубава вечер!
Диди, ще се радвам за отзиви :)
ОтговорИзтриванеИнче, права си да запомниш детето :)
ОтговорИзтриванеИ дамата, и котака особено е за завиждане :)
Както се казва :Коте да си у нас :)
Усмихната седмица!
Лети, благодаря :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица и за теб!
Дани, прекрасни са сърмите! Имаш си един виртуозен партньор, с който можете да творите шедьоври в кухнята!
ОтговорИзтриванеПрегръдки с пожелания за хубава нова седмица!
Благодаря ти, Еви!
ОтговорИзтриванеСърдечни прегръдки и усмихната седмица!
Мога само да въздишам при вида на тези великолепни сърмички :Р
ОтговорИзтриванеИ аз чух въздишката ти :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Иве!
Дани,никога не бих се сетила да сложа мента и боровинки в плънка за лозови сърми!Много интересно звучи!
ОтговорИзтриванеПоздрави и на племенника,уважавам мъже,на които кулинарията не им е чужда!
Еликсирче, благодаря ти много :)
ОтговорИзтриване