5 юни 2011 г.

Лозови сърми а'ла Силвена Роу

Силвена Роу е един от най-известните готвачи на Острова :)
Може би повечето от вас я гледаха, когато скоро си беше у дома!

Днес ви предлагам най-вкусните сърми с лозов лист, които напоследък 
съм похапвала .
Те са от последната нейна книга /която чакам да ми донесат/:
Purple Citrus & Sweet Perfume



За да ги направите ще трябва да си осигурите :

Лозови листа, които сега се предлагат навсякъде,
предварително бланширани в подсолена вода.

400 - 500 г телешка кайма
100 г ориз
1 глава лук, нарязана на ситно
2-3 супени лъжици зехтин /аз сложих повечко, защото каймата е много постна /
150-200 мл зеленчуков булжон
по 50 г :
- сушени червени боровинки, нарязани на ситно
-филирани бадеми

1/2 ч.л. кимион
1/2 връзка мента :) 
сол
черен пипер, прясно смлян


В зехтина задушавам за 3-4- минути лука, добавям каймата като 
бъркам непрекъснато да се разрохка добре.
Добавям ориза и бульона и оставям да поври, като покривам с капак.
Поставям и подправките.
След като част от водата се поеме от ориза, добавям боровинките и бадемите.
Поставям върху съда кърпа и покривам с капака / така правя, когато варя жито/
Оризът поема и останалата течност, добавям ментата и се наслаждавам на уханието, което се разнася.
Това компенсира отчасти досадното навиване на сърмичките.

На дъното на тенджерата, в която ще ги варим, поставям няколко листа, 
нареждам сърмичките/аз много стегнато май не ги завих/
покривам с чиния, заливам с вода, която  трябва да ги покрие и 
варим до готовност.
Охлаждаме си бялото вино и се наслаждаваме на невероятния вкус и аромати :)


Да ви е сладко!!!!


Моето коте стоя през цялото време зад гърба ми омаломощена от всички аромати :))))




P.S
Докато пишех , моят племенник ми пишеше по Скайп, как готви ризото със сушени порчини, малко спанак като добавка, и заливка плюс пармезан :)
Завидях на дамата, на която ще готви някой ден :)



Малко след като публикувах племенника ми изпрати снимка :)
Ризотото е за гарнитура :)

26 коментара:

  1. Не че сърмичките не са превъзходни, ама и аз завидях на дамата ,която ще се възползва от кулинарните умения на племенника ти! :-)

    ОтговорИзтриване
  2. О, Дани!
    Страхотна рецепта!
    Много вкусни и ароматни сармички!
    Благодаря за видеото! Пропуснах този репортаж по БТВ, защото бях на работа.Силвена е уникална!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, звучат много вкусно и ароматно. Ще ти идвам на гости :)

    ОтговорИзтриване
  4. Meнта, кимион... с телешка кайма и завити в лозови листа. Истинско удоволоствие за небцето.
    Прегръдка от мен, Дани и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани,
    обичам лозови сармички,така приготвени изглеждат чудесно, а за ароматите предполагам. Ще очаквам нови рецепти от книгата.
    Това, което пишеш за твоя талантлив племенник се потвърждава и от разказа на Силвена Роу - кулинарията е отношение, възпитавано още у дома.
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. БоУже,Дани,дай нещо по като за прости хорица:))))Това много изискано бре,браво,браво!:P А аз искам просто едни лозови сърмички с ориз и сирене....,ама в къщи освен мен никой не ги яде и аз...:))))Поздрави и хубава неделя;)

    ОтговорИзтриване
  7. Права си, Краси :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, радвам се че си я видяла!
    И че ти харесва идеята!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Зори, доставих ти удоволствие на небцето :)))
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Права си, Дианка, макар че не на всеки му се готви!
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Ondi, то си е много просто!
    Другият път ще те извикам :)
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Ех Дани, много вкусно и ароматно! Ще взема и аз да си я поръчам тази книга! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Поръчай си я, Маги :)
    Така ти ще опитваш едно, а аз друго :)

    ОтговорИзтриване
  14. Дани, маркирам си рецептата, ще ги правя със сигурност:)
    Заинтригува ме много с книгата!

    ОтговорИзтриване
  15. Ааа, тук едни лакомства пак си ни спретнала :))
    Не съм чувала за тази готвачка, даже съм сигурна, че ще забравя съвсем скоро името й, но то за мен е нормално :)) Виж, за племенника готвач няма да забравя :))
    И аз вече завиждам на бъдещата дама, и на котака завиждам също :))

    Хубава нова седмица, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  16. Дани,
    Чудесни са!
    Много обичам лозови сърмички, а тази рецепта е нетрадиционна и изкушаваща!
    Поздрав и пожелания за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Диди, ще се радвам за отзиви :)

    ОтговорИзтриване
  18. Инче, права си да запомниш детето :)
    И дамата, и котака особено е за завиждане :)
    Както се казва :Коте да си у нас :)
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Лети, благодаря :)
    Хубава нова седмица и за теб!

    ОтговорИзтриване
  20. Дани, прекрасни са сърмите! Имаш си един виртуозен партньор, с който можете да творите шедьоври в кухнята!
    Прегръдки с пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ти, Еви!
    Сърдечни прегръдки и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Мога само да въздишам при вида на тези великолепни сърмички :Р

    ОтговорИзтриване
  23. И аз чух въздишката ти :)
    Прегръдки, Иве!

    ОтговорИзтриване
  24. Дани,никога не бих се сетила да сложа мента и боровинки в плънка за лозови сърми!Много интересно звучи!
    Поздрави и на племенника,уважавам мъже,на които кулинарията не им е чужда!

    ОтговорИзтриване
  25. Еликсирче, благодаря ти много :)

    ОтговорИзтриване