25 юни 2011 г.

Нека да е лято

Лято е :)

Слънцето изгрява рано, гали ни с лъчите си цял ден и
сякаш и на него не му се тръгва, и залязва късно :)

Морето отмива пясъка в краката ни и сякаш ни подканя 
да се потопим и усетим ласката на водата :)


И какво по-хубаво в тези летни дни да похапнем, на фона на 
морския бриз, храна, събрала слънчевите лъчи ?











И да се насладим на една прекрасна лятна песен!






Ами да го направим!!!!


легенда :

питките са "зехтинови
дипа е хумус
а зехтина горещо ви го препоръчвам :)

18 юни 2011 г.

Една покана за ароматно кафе...

С тази публикация ви каня на кафе :)
В моята градинка с подправки :)
Желателно е да е сутрин!
Е, и след обед може, но банските са задължителни!!!




Както знаете кафето обича компания,
макар че всички понякога я пренебрегваме.

За приятели му избрах едни вкусни бретцели със 
сладко от ягоди и бял шоколад :)




Естествено кафето остана много доволно!

Ако искате и вие да е така пригответе бретцелите.
Рецептата спазих 1:1 и станаха прекрасни :)
Моите са намазани с жълтък и поръсени със захар. 

  • 250 мл. хладко пълномаслено мляко
  • 530 гр. бяло брашно    
  • 60 гр. захар
  • 1 яйце
  • 60 гр. меко масло
  • щипка сол
  • ванилена захар, настъргана лимонова кора
  • 20 гр. прясна мая или 1 пак. суха
  • 150 гр. светли стафиди
Маята се разтваря в млякото, 1 сл. захар и малко брашно да шупне.
 
С останалите продукти се замесва тесто, което се оставя да втаса.
Тестото се разделя на 8 части.
Моите са доста повече и станаха по-малки /сладурски/ бретцели.

Всяко парче се разточва на фитил и се оформя по специфичен начин :)
Оформените бретцели се поставят на хартия за печене и се оставят да си починат 10 мин.
Фурната се загрява на 170 градуса.
Преди да ги "метнем" във фурната се намазват с жълтък и се поръсват с кафява захар.
Пекат се до готовност!

А за сладкото използвах:

1 кг ягоди, нарязани на парчета
Gelfix 2:1 на Dr.Oetker
1 пакетче лимонтузу на Dr.Oetker
400 г захар
100 г бял шоколад, нарязан на парчета
1-2 л. ром, или есенция


Всички знаете, че съдържанието на пакетчето се смесва с 2 с.л. захар и се разбърква добре.
Добавя се към нарязаните плодове и се разбърква.
Поставя се на котлона на средна температура, за да заври и  разбъркването продължава.
След като започне да бълбука, се прибавя останалата захар и се разбърква добре.
Оставя се да ври 3-4- минути.
Разбъркването не спира.
Свалям го от котлона и добавям  начупения шоколад  да се разтопи.
Добавям и есенцията.
Пълня  веднага бурканите и ги обръщам с капачката надолу.


След като се отвори....
Ами опитайте какво ще се получи :)
Но съм сигурна, че ще похапнете повечко, отколкото си мислите...


Да ви е сладко!!!!!



11 юни 2011 г.

Миш - маш в тестени кори

И аз така си мислех, че е рано за миш-маш :)
Но рецептата ми хареса, а и имах малко печени чушки
/срамота, идва новия сезон :)/

Така реших да я направя и останах много доволна!
На обяд си поискаха допълнително, като имате пред вид, че майка
ми изобщо не си "пада" по чушки!


Взимате:

1/2 пакет фини кори за баница
1 голяма глава стар лук, нарязан
300 г пресни чушки
100 г печени червени чушки
1 голям домат
6 яйца
250 г сирене
100 г масло

Поставяте на дъното на тавичка поне 26 см /моята е 30/
хартия за печене, предварително намокрена с вода и намачкана.
Намазвате обилно с масло.
Корите се намазват също с масло и се поставят в тавичката, като се оставят краищата им да останат навън.
Аз сложих едната до средата на съда и с другата покрих останалата половина 
на тавичката.
Поставени корите една до друга с широката си част се препокриват.
Така се процедира и с останалите двойки кори.
Използвах 6 кори.


В част от маслото се задушават лука и чушките до полуготовност.
Добавят се печните чушки, нарязани и домата .
Задушава се до изпаряване на водата.
Посолява се и се овкусява с черен пипер.
Тази смес я пасирах по мое желание.
В отделна купа се разбиват яйцата и сиренето.
Смесват се с леко охладените зелнчуци.


Сместа  се изсипва в тавичката върху корите  и се загръща с краищата им 
отгоре.
Намазва се с останалото масло.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване!


После нямата търпение да я охладите вурху решетка, като издърпвате внимателно хартията.




И ...похапвате с удоволствие!
Да ви е сладко!

5 юни 2011 г.

Лозови сърми а'ла Силвена Роу

Силвена Роу е един от най-известните готвачи на Острова :)
Може би повечето от вас я гледаха, когато скоро си беше у дома!

Днес ви предлагам най-вкусните сърми с лозов лист, които напоследък 
съм похапвала .
Те са от последната нейна книга /която чакам да ми донесат/:
Purple Citrus & Sweet Perfume



За да ги направите ще трябва да си осигурите :

Лозови листа, които сега се предлагат навсякъде,
предварително бланширани в подсолена вода.

400 - 500 г телешка кайма
100 г ориз
1 глава лук, нарязана на ситно
2-3 супени лъжици зехтин /аз сложих повечко, защото каймата е много постна /
150-200 мл зеленчуков булжон
по 50 г :
- сушени червени боровинки, нарязани на ситно
-филирани бадеми

1/2 ч.л. кимион
1/2 връзка мента :) 
сол
черен пипер, прясно смлян


В зехтина задушавам за 3-4- минути лука, добавям каймата като 
бъркам непрекъснато да се разрохка добре.
Добавям ориза и бульона и оставям да поври, като покривам с капак.
Поставям и подправките.
След като част от водата се поеме от ориза, добавям боровинките и бадемите.
Поставям върху съда кърпа и покривам с капака / така правя, когато варя жито/
Оризът поема и останалата течност, добавям ментата и се наслаждавам на уханието, което се разнася.
Това компенсира отчасти досадното навиване на сърмичките.

На дъното на тенджерата, в която ще ги варим, поставям няколко листа, 
нареждам сърмичките/аз много стегнато май не ги завих/
покривам с чиния, заливам с вода, която  трябва да ги покрие и 
варим до готовност.
Охлаждаме си бялото вино и се наслаждаваме на невероятния вкус и аромати :)


Да ви е сладко!!!!


Моето коте стоя през цялото време зад гърба ми омаломощена от всички аромати :))))




P.S
Докато пишех , моят племенник ми пишеше по Скайп, как готви ризото със сушени порчини, малко спанак като добавка, и заливка плюс пармезан :)
Завидях на дамата, на която ще готви някой ден :)



Малко след като публикувах племенника ми изпрати снимка :)
Ризотото е за гарнитура :)

2 юни 2011 г.

За ментата и едни страхотно овкусени пилешки хапки

Обичам пресните и по-нестандарти подправки :)
Придават невероятна екзотика и чудесен вкус на всяко ястие!

И се радвам, когато намеря на пазара такъв страхотен екземпляр като тази мента!
Вече цяла седмица стои потопена във вода и е чудесна!

А как ухае , когато е добавена към едно и без това ароматно пюре...
Мммм...Не знаете? :)

Ами тогава ще трябва да опитате тези пилешки хапки!
Защото към тях има и пресен джинджифил /другата ми "тиха лудост"/,
смлян кориандър, горчица с шардоне.....



А рецептата може да се направи сравнително бързо, което е и другото 
предимство.

Вземете :
800 пилешки гърди, или бонфиленца, нарязани на жулиени
Поставете ги в марината от:
лимонов сок, прясно изцеден
1-2 ч.л. смлян кориандър
1 ч.л. ситно смлян пресен джинджифил
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. бял/черен пипер
1 с.л. горчица / при мен с Шардоне - има много по-лек и пикантен вкус/
2 с.л. олио от гроздови семки /или оризово, от рапица, т.е. с висока точка на горене/


Разбъркайте добре месото с изброените продукти и оставете за кратко-
20-40 минути.




Загрейте тиган  на среден огън и прибавете
1/4 ч.ч. филирани бадеми
Разбърквайте, докато леко порозовеят.
Оставете ги настрана.


В купичка смесете :
4 стръка пресен лук, бялата част нарязана
1/4 ч.ч. пресен джинджифил, нарязан на жулиени.


В отделен съд смесете :
3-4 скилидки чесън, ситно нарязани
2 с.л. мед
1 ч.ч. пилешки бульон за разтваряне на меда.


Загрейте олиото в тиган, добавете първо са 2-3 минути лука и джинджифила,
а след това добавете пилешкото с маринатата за 5-6 минути.
Добавете и чесновата смес.
Гответе до готовност на месото.


Аз поставих и капака на тигана и се получи един много лек сос,
който уплътних с малко пушено сиренце/след като извадих пилешките 
хапки/
Сервирах го отделно за заливка.


За пюрето:
4-5  по-големи картофа
1/2 глава целина /от холандските/
масло
прясно мляко
прясна мента


В тенджера с вода, колкото да ги покрива, поставяте нарязаните картофи и целина.
Сваряват се до готовност.
Приготвя се пюрето с добавяне на масло и прясно мляко/според количеството 
основни продукти/.
Овкусява се със сол и пипер и се добавя нарязаната на ситно мента.



При сервирането се залива месото със соса и се поръсва с филираните бадеми.


Наливате си чаша бяло вино и започвате да се наслаждавате на прекрасните 
аромати!


Ами  да ви е вкусно!!!