26 февруари 2011 г.

Torta della nonna

Това е рецепта за бабиния пай -  с дъх на масло, ванилия и  лимон.
И с кремче, което се топи в устата :)

За да я изпълните, първо е добре да се направи тестото,
макар че аз чаках доста, за да изстине крема.
Но когато я прочетете, ще прецените сами :)

Продукти за тестото:

125 г масло на стайна температура /поне 1 час/
120 г пудра захар
2 жълтъка
1 цяло яйце
3оо г брашно
1 с.л. бакпулвер
кората на 1 лимон



Разбийте добре маслото и захарта, добавете разбитите яйца,
предварително пресятите и смесени, брашно и бакпулвер, и
лимоновата кора.
Омесете гладко тесто /пропорциите са много точни/, завийте 
в пластично фолио и оставете за час в хладилник.

През това време направете крема :

500 мл прясно мляко
2 яйца
150 г захар
2.сл.л брашно
кората на 1 лимон
есенция от ванилия / при мен от ром/

Прясното мляко се слага нa котлона, добавя се лимоновата кора 
и след като заври се прибавят предварителноразбитите яйца,
захар и добавеното  към тях брашно.
Добавя се есенцията и при непрекъснато бъркане се сгъстява крема.

Оставя се да се охлади напълно.

Тестото се изважда и 2/3 от него се разточва с размер малко 
по-голям от диаметъра на формата. /при мен -26 см с падащо дъно/
Поставя се във формата, като краищата се вдигат нагоре по стените.
Отгоре се разстила крема, поставя се останалата 1/3 от тестото, 
разточена, и надигнатите краища се загръщат отгоре.
Така няма опасност при печене да се стича кремът.


Отгоре се поръсват кедрови ядки, или филирани бадеми.


Пече се около 30 минути при 180 градуса.


След като се охлади се поръсва с пудра захар.




После.... ами какво после - сядате, взимате си лъжичка /!!!/
и започвате да се наслаждавате :)
И да не забравите да примижвате от удоволствие!!!!

Да ви е сладко!!!

20 февруари 2011 г.

Пиле с божествен сос

Или, как да спечелим любимия човек :)

"Днес ще споделя  с вас една тайна.
Важна, променяща живота тайна, която има връзка и с любовта"

Така започва публикацията на Петра, която ме заинтригува и която ще 
споделя с вас.

И така :
направете си едно ароматно кафе, отпуснете се в любимия ви стол и слушайте :

Вземете една глава лук и я нарежете на полумесеци.
В дълбок съд на котлона загрейте 4 с.л. зехтин, добавете нарязания лук и 
бъркайте непрекъснато.
Когато започне да пожълтява добавете 2 ч.л. сладък червен пипер.
Тази съставка е най-важната в рецептата.
Бъркайте не повече от 30 секунди.
Тук може да продължите по избор :
Пилешкото месо -парти бутчета или горни /количеството е по избор/ могат да се сварят предварително,
за да се осигури и необходимия бульон, или да ги добавите към лука и да добавите
пилешки бульон, ако имате.
Аз избрах първия начин.
От бульона се добавят 5 ч.ч. и се оставя да заври.

През това време се прави сметановия сос, който уплътнява соса и го прави 
кремообразен :
4 с.л. брашно
31/2 с.л. ,препълнени, заквасена сметана
120 мл течна сметана.

Продуктите се хомогенизират добре и се добавят към лучената смес.
Оставя се 3-5- минути, за да се сгъсти.
Добавя се и обезкостеното пиле и се посолява на вкус.
Сервира се с фузили, или друг вид дребни спагети, по избор:)

Ако не искате спагети, пригответе любимия си хляб, или си вземете лъжица :)

Ще завърша с думите на Петра:

" А сега сложете една порция на масата / под носа на любимия човек/ и чакайте да видите
какво ще се случи."

И да не забравите да ми докладвате :)

17 февруари 2011 г.

Ароматен грах

Това е рецепта за тези, кото обичат да експериментират
и не се страхуват от нестандартни комбинации :)

В това ще се убедите след като прочетете необходимите продукти:


1 пакет грах /Bonduelle/, замразен
1 ч.ч. кафяв ориз /накиснат от вечерта/
1 стрък праз, нарязан на ситно
4-5- скилидки чесън, нарязани
100 г сушени, сини сливи
1оо г орехи
1 портокал, сока
кората на 1/2 портокал

50 мл червено вино
50 г масло 
сол
черен пипер
сушена мента
куркума


Оризът се накисва от вечерта, за да се свари по-бързо.
Сливите се нарязват на четвъртинки и се заливат с портокаловия сок.
В съда, в който ще готвите се разстопява маслото и се поставят куркумата, нарязания праз и чесън.
Добавя се и ориза, разбърква се да стане стъклен и се долива гореща вода.
След като заври се добавят 2 зеленчукови бульона и се оставя да се посвари.
Изсипва се замразения грах, изчаква се да поомекне и се добавят сливите с портокаловия сок, настърганата портокалова  кора, подправките и виното.
Готви се до готовност на продуктите.


Орехите  се поставят  в сух тиган и когато започнат да покафеняват се изсипват 50 мл вода, в която е разтворена 1/2 ч.л. сол.
Бърка се като се изчаква да се изпари водата.
Една част се изсипва накрая на готвенето, 
а другите се добавят при сервиране.


По рецепта оризът се готви отделно /само се сварява и осолява/.
Аз ги направих  в един съд, но това нищо не промени.


Получи се едно ароматно ястие, в което се срещат и сладко, и кисело, и солено,
но на тези вкусове явно им е била приятна срещата.
С добавяне и на сушената мента /мое производство/ компанията се увеличи и това естествено се отрази на вкуса.


Е , на  такава компания никой не може да откаже :)
А ако и вие решите да ми правите компания ще стане чудесно!

Ами, да ви е сладко!!!!




13 февруари 2011 г.

Чийзкейк с тиква

Обичам чийзкейк във всичките му разновидности :
печен, с желатин, с плодове...
Правила съм и със сьомга :) 


Причината е, че обичам сладкиши със меко сирене, или извара.

В повечето рецепти сладкишът се прави с джинджифилови бисквити.
 А те от своя страна се правят с меласа :)

Тези дни имах възможност да си купя био меласа :)

И решението беше взето:

първо приготвям бисквити,
след това - чийзкейк.
И то с тиква!

Рецепти за бисквити в нета има много .
Но ме плени рецептата, в която няма мазнина, 
а се добавя ябълково пюре.
Оригиналът е на Дейвид Лебовиц .

Получават се леки, ароматни, леко дъвчащи бисквити...


2 1/4 ч.ч. /315 г /брашно
1/3 ч.ч. меласа /може да се замести с мед/
1/2 ч.ч. захар Мусковадо, натъпкана добре
75 г /при мен 150 г / ябълково пюре
2 големи белтъка на стайна температура
1ч.л. сода бикарбонат

2 1/2/ч.л. канела
1 1/2 ч.л. сух джинджифил
1/4 ч.л. смлян карамфил
1/4 ч.л. сол
50 г захаросан джинджифил

отделно 100 г захар с щипка канела за овалване

Започнете с приготвянето на ябълковото пюре:

2 настъргани ябълки, поръсени с малко канела и 2 с.л. вода се слагат на котлона
и се кипват.
Намаляме котлона и оставяме да къкри до получаване на гъсто пюре.



За захаросания джинджифил се нарязват на ситно :
40 г стафиди
и се смесват с 1о г прясно настърган джинджифил.
Аз ги пасирах с пасатора.
Оказа се трудничко, но се получава една много лепнеща маса, страшно вкусна.

В купа се смесват брашното, содата, подправките и солта.
В друга купа се смесват меласата, захарта и ябълковото пюре.
Разбъркайте с миксер за около 5 минути, добавете белтъците и хомогенизирайте.
Върху тази смес се пресява брашняната смес и се бърка на ниска скорост до пълното хомогенизиране.
Добавят се и стафидите със джинджифила и се разбърква добре.

Трябва да се изстуди много добре, за да се оформят лесно топчетата.
Аз държах цяла нощ в хладилник и можех да сложа за 10 минути във фризера, непосредствено преди работа.

От изстудената смес се взима с лъжичка /сладоледена / и се "цопват' буквално
в купичката със захарта и канелата.
Овалва се топчето добре с ръце/от захарта не лепне/, слага се върху хартия за печене,
с която сме покрили тавичката за печене и леко се сплесква.
Не се притеснявайте, че не става правилна форма.


Бисквитите се поставят на разстояние, защото се разливат при печенето и се 
получава кръгла форма.

Режим на печене :180 градуса.
Първите 5 минути се слага тавата най-долу,
следващите 10 -по средата.
При пипане в средата, трябва да е мека бисквитката, но да не лепне.
Имайте пред вид, че след изстиване още малко се втвърдяват.
Аз пекох малко повече, заради повечето ябълковото пюре.

До тук с бисквитките.


След като изстинаха смелих: 


2 ч.ч. бисквитки
1/3 ч.ч. захар
1/4 ч.л. джинджифил на прах
6 с.л. /85 г / разстопено масло
240 г сирене "Филаделфия"
3яйца леко разбити
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. пюре от тиква
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. канела


Тези продукти са за форма 22,5 см.
Моята е по-голяма и сложих 400 г сирене, 
100 г масло и увеличих количеството на бисквитките


Смлените бисквити се смесват с маслото, захарта и джинджифила
Пресоват се на дъното на форма с падащо дъно и се вдига от сместа и по стените поне на 2,5 см.
Изпича се за 5 минути при 180 градуса.

Яйцата се смесват със захарта,
пюрето от тиква, сиренето и подправките.
Изсипва се върху бисквитената смес.
Пече се при 180 градуса около 60-70 минути.
Отваря се врата на фурната, изчаква се поне 10 минути и се оставя за една нощ в хладилник.

За заливка приготвих карамелов сос.


Много ми хареса като идея и смятам да го използвам и в други случаи.

За приготвянето му ви трябват:

1 ч.ч. захар

6 с.л. масло/85г/
1/2 ч.ч. разбита сметана.


Трябва да имате пред вид, че притвянето му е бърз процес и всички продукти трябва да са готови.


Захарта се поставя в дълбок съд и започва да се разтопява при непрекъснато бъркане.
Когато заври, се намаля котлона, добавя се маслото и в момента, в който то започне да се стапя се добавя разбитата сметана.
Нивото на сместа се надига и за това се работи в дълбок съд.
Бърка се непрекъснато до получаване на гладка смес.
Оставя се да изстине и се съхранява в бурканче.
Затопля се леко преди употреба.



Снимката ми е със сироп от нар :)


Ами това е моята "одисея" с чийзкека и домашно приготвените джинджифилови бисквити.

Благодаря ви , че имахте търпение да прочетете до край :)


За това се почерпете и :

Да ви е сладко!!!

6 февруари 2011 г.

Пиле с манго къри паста

Днес е един хубав слънчев ден , който те кара да си помечтаеш,
да забравиш сивотата на зимата  и да има повече цветове в ежедневието :)


А аз реших да сложа на масата част от тези цветове!


Едва ли ви учудва наличието на манго в рецептата.
Ами нали ще мечтаем, а какво по-хубаво от едно по-
екзотично ястие, което сгрява и очите ти ?!


Най-важното в ястието е манго къри пастата.
Ще ви дам моето количество на продукти, а вие вижте и 
източника и си преценете колко и какво да сложите.


Добавях продуктите един по един и опитвах :)




1 манго /което чаках дълго да омекне/ обелено
1 ч.л. чили сос
3ч.л. соев сос
3ч.л. сос от стриди
3 нарязани скилидки чесън
1 с.л. /-/кафява захар
пресен джинджифил, нарязан /2 см е сигурно парчето ми/
лимонов сок на вкус
червена къри паста от бурканче
лимонова трева от бурканче



Продуктите се виждат на снимката, а бурканчетата са от Thai
пастите, които се продават в по-големите вериги.

Всички изброени продукти се слагат и смилат с чопър.
Количеството при мен излезе една купичка /вижда се на снимката/
Един много пикантен вкус, леко лют, сладко кисел и много ароматен.

Иначе пилето ми беше сварено и обезкостено/пилешки бутчета/
Оризът е като ризото, при което в масло, задуших малко лук, прибавих 
ориза, разбърках малко да стане "стъклен", добавих бяло вино, 
след малко започнах да добавям от бульона, докато ориза се свари.
Малко преди неговата готовност, добавих 2 триъгълничета топено сирене.


След това се сервира по начин, който ви харесва, сядате на масата и похапвате 
с голяяямо удоволствие!

Ами това е :)
За малко бяхме в по-топлите страни:)
Поне в мечтите си! 

Специални благодарности  на Мина за  наградата Sisterhood of the World Bloggers Award.
 Удоволствие е и за мен да надниквам винаги при нея!
Благодаря, Мина!


5 февруари 2011 г.

За любителите на сиропирани сладкиши

Предлагам ви един много лесен, сиропиран сладкиш.
Не бих казала, че е като баклава, но стана  много вкусен !

Това е и един начин да използвате кори, които са по- сухи, 
или начупени.

Продукти:

1 пакет кори / 400 г/
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
4 яйца
1 бакпулвер
1 пакетче ванилия
1 лимон, сок

Чашата е 2оо мл

Разбиват се яйцата и захарта, добавят се олиото, киселото мляко,
бакпулвера, ванилията и лимоновия сок.

В дълбока купа накъсваме / начупваме/ корите.
Заливаме ги с яйчената смес и разбъркваме добре / да се намокрят отвсякъде/
Изсипваме в тавичка и печем 35-40 минути в предварително загрята фурна до 180 градуса.



През това време правим сиропа от:
6-7 с.л. захар/при мен кафява/
3 ч.ч. вода

По желание може да се сложи и лимонов сок, ако не обичате много сладко.
Количеството на сиропа е в зависимост от предпочитанията ви за повече, или 
по-малко сиропиран сладкиш.
Е, все пак трябва да се напои добре.

Ако искате да стане като баклава сиропът  трябва да е с повече захар и вода.

Залива се с топлия сироп веднага след изпичане.
Изсипва се по малко, за да се поеме.

Може да сложите в сместа и едро смлени ядки.

Ами това е :)
Лесничко и вкусно!

Да ви е сладко!