28 януари 2011 г.

Киш с ябълки и чедар

Предполагам, че заглавието не ви учудва :)
А понятието "киш" е малко условно, защото всички знаем 
как се прави маслено тесто за основа на киш.
Тук се използват финни готови кори, но плънката съдържа
яйца и прясно мляко /плюс още продукти/ и предполагам ,
че от там идва названието.

Но едва ли тези подробности имат някакво значение,
след като се получава много вкусен продукт накрая :)



Ще ви дам рецептата по която го направих и ще ви кажа
моето усещане за промяна.

6 финни кори
2 ч.ч. нарязани ябълки
1 ч.ч. сухо, бяло вино
1 ч.ч. настърган чедар
4 яйца, леко разбити
1 ч.ч. half and half, т.e.
по равни части пълномаслено прясно мляко 
и готварска сметана
сол
1/4 ч.ч. зехтин
сух босилек за поръсване/в оригинала -розмарин/
6 парчета бекон

В тавичка с размер 22 см нареждаме една върху друга
намазаните кори,
като оставям краищата им да висят навън.

Поставям в тиган ябълките, заливам с виното и оставям
за няколко минути да омекнат .
Поставям ябълките върху наредените кори.

Отгоре изсипвам бекона, който предварително поставям
в тиган с дълбоко дъно да пусне мазнината си.
След това го отцеждам на готварска хартия.

Поръсвам в настъргания чедар.
Отгоре изсипвам разбърканите яйца с добавените към тях
сметана и прясно мляко.
Поръсвам с босилек.

Краищата на корите, завивам на руло навътре.

Изпича се за 40-45 минути, до златисто за корите
при 175 градуса /предварително загрята фурна/



Ами нали си знаете :
след като изстине сервирате с чаша вино по избор.

Моите обяснения :

Ябълките трябва да са кисели / от тези "отровно зелените"/
Така комбинацията със соления кашкавал ще се усети прекрасно :)
Спокойно може да се сложат 2 ч.ч. кашкавал.
Аз използвах едни странни кори "Sonic", които много бързо изсъхват,
но се оказаха много финни след изпичане.
За намазване на корите използвах смес от масло и олио.

Да ви е сладко!!!!

18 коментара:

  1. Мерси, много интересно предложение, Дани!
    АЗ обаче го усещам, като да му сложа и сиренце вътре някакво :)
    Поздрави и хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. На мен ми е сладко и още как,Дани.Прекрасна комбинация и идея.Обичам това и ти благодаря от сърце.

    ОтговорИзтриване
  3. Пеп, имах синьо сиренце, но се въздържах, за да усетя чедъра :)
    Иначе допълнения на вкус може всеки да слага :)
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли, радвам се че ти е сладко!!!
    Прегръдки с много усмивки!!!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Обичам да се отбивам при теб преди да закуся, Дани! Винаги откривам неустоими предложения, каквото е и днешното. Вместо киш, открита баница ми идва да го нарека и да добавя сиренце, като Пепи. :)
    Прегръдки с пожелания за хубав уикенд

    ОтговорИзтриване
  6. Еви, радваш ме със ранното си посещение :)
    Предложението ми е много вкусно, а вашите допълнения ще го обогатят допълнително!
    Прегръдки и един топъл и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. О, да, определено повече ми харесва това предложение с фини кори отколкото с маслено тесто. И ябълчиците си ги представих как идеално се връзват с кашкавалчето :))

    Хубава и усмихната съботна вечер, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  8. Инче, винаги се радвам, когато ти харесва :)
    Усмивки и спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани,
    Много интересна рецепта!
    Обичам ябълките в комбинация със сирена.
    Благодаря за прекрасната идея!
    Поздрав и спокойна, уютна неделя!

    ОтговорИзтриване
  10. Лети, благодаря :)
    Поздрави и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, караш ме да се облизвам неделно-рано сутрин!
    Допада ми много рецептата, а тези "отровно" зелените ябълки си ги харесвам по принцип:),наистина ще паснат добре.
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Вкусно. Много вкусно :)
    Прегръдка от мен, Дани и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Зори,:)
    Пожелания за една
    успешна и усмихната
    нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Дани, благодаря за рецептата и идеята (хапваше ми се отдавна нещо баничарско).

    ОтговорИзтриване
  15. Дани,
    прекрасно съчетание и предложение - в мой вкус!
    Благодаря ти,
    хубава и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря, Петя :)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Дианка, предполагах, че ще ти допадне :)
    Поздрави и хубава седмица@

    ОтговорИзтриване
  18. Дани, царица си на готините комбинации - съвсем по мой вкус рецепта!! :)Страхотно предложение!!!

    ОтговорИзтриване