31 януари 2011 г.

Мус от червено цвекло

Или нещо вкусно и полезно за намазване на филийка!
Видът на филийката оставям на вас.



А аз ще ви дам рецептата за муса :

2-3 средни глави червено цвекло, 
изпечено във фолио
3-4 скилидки чесън, пресован
3 с.л. магданоз
1-2 с.л. тахан
4 парченца топено сирене / от триъгълните,
или квадратни в кутийка
1/2 ч.ч. кисело мляко
сол
ч.пипер
лимонов сок

След като се изпече цвеклото, го белите и 
пасирате в пасатор с всички останали продукти.
Подправките са по ваш избор.


Стана много вкусен мус, а и полезен, заради тахана, а и заради самото цвекло!
Нещо не виждам да вадите хляба.....



Ама започвайте, моля ви :)
И да ви е сладко!!!!

28 януари 2011 г.

Киш с ябълки и чедар

Предполагам, че заглавието не ви учудва :)
А понятието "киш" е малко условно, защото всички знаем 
как се прави маслено тесто за основа на киш.
Тук се използват финни готови кори, но плънката съдържа
яйца и прясно мляко /плюс още продукти/ и предполагам ,
че от там идва названието.

Но едва ли тези подробности имат някакво значение,
след като се получава много вкусен продукт накрая :)



Ще ви дам рецептата по която го направих и ще ви кажа
моето усещане за промяна.

6 финни кори
2 ч.ч. нарязани ябълки
1 ч.ч. сухо, бяло вино
1 ч.ч. настърган чедар
4 яйца, леко разбити
1 ч.ч. half and half, т.e.
по равни части пълномаслено прясно мляко 
и готварска сметана
сол
1/4 ч.ч. зехтин
сух босилек за поръсване/в оригинала -розмарин/
6 парчета бекон

В тавичка с размер 22 см нареждаме една върху друга
намазаните кори,
като оставям краищата им да висят навън.

Поставям в тиган ябълките, заливам с виното и оставям
за няколко минути да омекнат .
Поставям ябълките върху наредените кори.

Отгоре изсипвам бекона, който предварително поставям
в тиган с дълбоко дъно да пусне мазнината си.
След това го отцеждам на готварска хартия.

Поръсвам в настъргания чедар.
Отгоре изсипвам разбърканите яйца с добавените към тях
сметана и прясно мляко.
Поръсвам с босилек.

Краищата на корите, завивам на руло навътре.

Изпича се за 40-45 минути, до златисто за корите
при 175 градуса /предварително загрята фурна/



Ами нали си знаете :
след като изстине сервирате с чаша вино по избор.

Моите обяснения :

Ябълките трябва да са кисели / от тези "отровно зелените"/
Така комбинацията със соления кашкавал ще се усети прекрасно :)
Спокойно може да се сложат 2 ч.ч. кашкавал.
Аз използвах едни странни кори "Sonic", които много бързо изсъхват,
но се оказаха много финни след изпичане.
За намазване на корите използвах смес от масло и олио.

Да ви е сладко!!!!

26 януари 2011 г.

Маслен сладкиш със сладко

Сигурно не си спомняте, но миналото лято / по-миналото :)/
правих сладка от малини, къпини, боровинки... с фик- са на 
Д-р Йоткер.
Бързо, лесно и вкусно!!!

Да ама имам още бурканчета и реших , че трябва да ги използвам /
не бурканчетата, разбира се, а съдържанието/
Предложението е със пресни, или замразени плодове, но защо 
да си използвам замразените, когато имам готови?  



И така, за този сладкиш, който се топи в устата  с ухание на плодове,
са ви необходими :


За тестото 

2 1/ 2 ч.ч. брашно /за чаша 240 мл/
1 ч.л.бакпулвер
щипка сол


Продуктите се смесват


В отделна купа се разбиват


180 г масло на стайна температура
1 ч.ч. захар
1 голямо яйце
1 жълтък
1ч.л. екстракт от ванилия


Маслото се разбива добре със захарта.
Добавят се яйцето и жълтъка.
След доброто им разбиване се добавят сухите съставки,
смесени добре предварително /брашното, набухвателя и солта/


Тестото се събира на топка, разделя се на две и се поставя във фолио.
Сплесквам ги като диск и след изваждането им от фризера така ги разточвам по-лесно.






След изваждането се разточват два диска с размер на тавичката.
Моята е 28 см.
Едната се поставя на дъното на формата, отгоре се поставя сладкото и се покрива с другия диск.
Пече се в предварително загрята фурна до 180 градуса, 35-40 минути, до зачервяване.


Излишно е да ви казвам, че се разрязва след охлаждане и ...ммммм....


Ами вкусно :)




Аз съм отворила сладко от къпини :)


Вариантът в рецептата е също много съблазнителен.
При мен можех да намаля захарта, защото сладкото си е ...сладко :)


Да ви е  много сладко с кафенце, чай, или както ви се харесва!

24 януари 2011 г.

Пилешко месо "а ла Драго"

Повечето знаете за вкусния блог на Драго :)
А и някои от вас са публикували там!

За мен е удоволствие да надничам и да се наслаждавам
 не само на вкусните рецепти, а и на прекрасните снимки!!!
И като добавим невероятното чувство за хумор, което съпътства обяснението
удоволствието е пълно!

Та във връзка с това, тези дни там си харесах едни кюфтенца с бял сос :)
И както писах и в коментара под рецептата, никога не съм "долюбвала" този сос 
като бях дете.

 Но Драго предлагаше толкова апетитен сос,че рецептата веднага попадна
в знаете коя графа.


Бях решила да направя едно пиленце фрикасе с бяло сосче, лимонче...
Но реших да го направя с белия сос на Драго!


Е, нали не се съмнявате в резултата ?!


Получи се страхотен вкус, като според мен допълнителната тайна е в...
Ще я споделя  по-долу:)




И така:
2 пилешки бутчета от големичките
можете да използвате каквото месо от пилето обичате
в количество по ваш избор/


1 глава печен лук /може да се изпече на дъното на тенджерата/
е,някои от нас го пекат в камината, но...
2 моркова
1/2 глава целина /моята целина я купувам като"холандска" и главите са големи/
След вкусната ми  супа от целина взех да я ползвам на много места!
1/2 лимон, на който аз махнах кората и бялата част


1 1/2 л вода/при мен бульон пилешки/
1 ч.ч. кисело мляко
1-2 яйца 
2 с.л. брашно
сол
и прясно смлян при сервиране черен/бял пипер


И така:

В тенджерата под налягане /може и обикновена/, поставих пилешките бутчета,
морковите, целината, изпечената глава лук и лимона.
Добавих сол на вкус и сварих до готовност.


Обезкостих месото, извадих зеленчука и прецедих бульона.
Към разбитите яйца се добавят брашното, киселото мляко и се разрежда с бульона
до гъстота, която харесвате.
Аз използвах останалите ми жълтъци от сладкиша.

И на мен като на Ивчето /както се разбира от коментарите при Драго/
ми дожаля за този така ухаещ зеленчук.
Пасирах го и го добавих към сосчето.
Е, вече ми разбрахте тайната :)
Толкова уханно се получи :)


Към сосчето добавих и месото / е, за снимката са отделно/


Ами сядате, осигурете си хубав хляб / има толкова прекрасни предложения напоследък/
Моите хлебчета са по тази рецепта и станаха много вкусни и бързи :)




Да ви е сладко и да не забравяте чашата с вино!!!!

23 януари 2011 г.

Шоколадов сладкиш със сос от череши

Излишно е да казвам, че обичам шоколад :)
И за да съм точна - натурален шоколад!

Но понякога към него искам да има и нещо, което да допълва 
вкуса и да създава настроение :)


Така реших, че това ще са череши /които замразих лятото /
Но към тях реших да добавя и аромата на червено вино и малко захар.
Така се получи един много вкусен и създаващ настроение, сладкиш.

Малко е нефотогеничен, но в случая най-важен е вкуса!!



И така:
2/3 ч.ч  захар
2/3 ч.ч. червено вино
1/2 кг череши

Поставят се в тенджера на средна температура и при често разбъркване изчакваме
да се редуцира течноста и да се сгъсти.

В друга тенджерка смесваме:
1 ч.ч захар
1/4 ч.ч. вода 
и след като се разтвори захарта
сваляме от огъня и добавяме 
120 г натурален шоколад

Разбъркваме да се разтвори добре,
добавяме
1/2 ч.ч. какао
3 големи яйца, едно по едно, 
като разбъркваме добре след всяко.

В отделна купа разбиваме
4 големи белтъка
и
1/4 ч.ч. захар

Разбъркваме внимателно с шоколадовата смес.

Взимаме форма с падащо дъно, намазваме с мазнина и 
нанасяме на дъното смлени шам фъстъци /1/2 ч.ч./
Изсипваме отгоре сместа и печем в преварително загрята до 
180 градуса фурна, 20-25 минути.
Сладкишът трябва да е мек при изваждането 
/ да не го изсушим/

Получава се една кремовидна текстура, която с добавка
на соса от череши е неустоимо вкусна!

И след похапването не те вълнува много дали навън е мрачно, снежно
и намръщено време!

По-важно е какво е в душата ти!!!

Ако вече не се вълнувате какво е навън, значи съм успяла!
Да ви е сладко!

19 януари 2011 г.

КОД Оранжево

Отново съм на оранжева вълна :)
И отново ще говорим за една ароматна и сгряваща супа!
Стопляща и душата , и тялото!

Става въпрос за супа от червена леща и кокосово мляко.
Не знам защо се нарича червена, след като е оранжева :)
Важното е, че се сварява много бързо, за около 10 минути.
При нас е във вариант крем супа, но може и да не се пасира!
Кокосовото мляко знаете, че го използвам и в други рецепти
и съм много  доволна.
В случая придава една плътност, не овкусява в никакъв случай
на кокос/ за тези, които още не се решават да го опитат/


И така необходимите продукти:


2 с.л масло
2 глави лук, нарязан на ситно
4-5 скилидки чесън, нарязан на ситно
1 червена пиперка, нарязана на малки парченца
2 моркова, нарязани на малки парченца
1 с.л. прясно настърган джинджифил
1,5 л вода, или зеленчуков бульон
2 и 1/2ч.ч червена леща 
1с.л сладко къри на прах
1 консерва кокосово мляко /400 мл/
2 с.л. лимонов сок, прясно изцеден
1 - 2 ч.л. червен пипер
сол, черен пипер




В маслото се задушават, нарязания лук, чесън, морков, червена чушка 
и подправките - джинджифила, кърито, червения пипер
Добавя се бульона и се оставя да поври, за да започне леко да омекват морковите.
Давам тези обяснения, защото се оказа, че морковите увират по-трудно от лещата.
Добавят  се лещата и кокосовото мляко.
Малко по-късно се добавят солта и лимоновия сок, на вкус.
След като всичко се свари добре, се пасира.

Сервирах с малко настъргано синьо сиренце :)

Ами това е :)

Рецептата е надникната на много места, но основно е от Танита!
Тя предлага към нея и много вкусен хляб!

Да ви е сладко!



Направих и с оставеното в хладилника тесто за
 канелени рулца !
Този път сложих малко сушени смокини, кафява захар и канела.
Направих заливката от :

0.600 г п.захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. портокалов сок
70 г масло
щипка сол

На среден огън се разстопява всичко 
и се заливат топлите рулца!

Аз бих сложила малко лимонов сок в заливката, защото е доста сладичка :)

16 януари 2011 г.

Неделен обяд със свинско, ананас и кашу :)

Обикновено в неделя се развихрям и давам по-голяма воля на въображението си :)
Така се получи това ястие с много "действащи лица"
Обичам да комбинирам/вече сте разбрали / месо с плодове -
пресни, под форма на чътни, сос..
Днешната рецепта е с пресен ананас и кашу.
Като гарнитура направих, станал ни любим, кафяв ориз и за разкош
направих сладко киселия сос на Ина!
Нали не се съмнявате какво се получи -една вкусна комбинация от продукти и аромати.

Свинското месо беше бут, нарязан на парчета и маринован с бяло вино, лимонов сок,  
соев сос, пресовани скилидки чесън, бял пипер. 

Кафявият ориз е по познатата ви рецепта, с глава лук, чесън, прясно настърган джинджифил, малко бяло вино/като за ризото/, естествено сок от нар и две блокчета топено сиренце.
Резултатът е вълшебен - един кремообразен ориз, с пикантен вкус:)

Кашуто /произволно количество/ и нарязания пресен ананас, се завъртат в силно сгорещено олио.

Може да се поръси с малко захар за карамелизиране на ананаса, но аз се въздържах-
правя го за първи път.

Отгоре напръсках с малко тъмен соес сос за цвят, и вкус, разбира се !

А и месото след като го запечатах в тигана и го задуших до омекване, го залях с прекрасния сладко-кисел сос на Ина :

соев сос
лимонов сок
захар
пресован чесън
и
малко нишесте, размито с вода :)


Благодаря за идеята, Инче !!!

И така : върху канапе от ориз, 
поставяме месото, глазирано с вкусния сос,
в прекрасната компания на ананаса и кашуто.


Ами това е!
Продуктите са с количества по избор.
Резултатът е :
един вкусен, неделен обяд!

Да ви е сладко!

13 януари 2011 г.

Едно самотно пилешко бутче



Тези дни видях във фризера си останало едно пилешко бутче.
Видя ми се едно самотно, замръзнало от студ :) 
Реших че има нужда от стопляне и приятели за компания :)

Така се появи тази многоцветна, ароматна, сгряваща супа!
В хладилника открих и други продукти, които чакаха реда си, 
малко като leftover -сварено червено цвекло, парчета целина, от 
която правих крем супа , моркови...

Напоследък правя пилешката супа с по-малко месо, а с картофи, моркови,

фиде...
Този път реших да я направя без картофи.


 И така :
1 пилешко бутче / беше големичко/
1 -2 моркова 
1/2 глава червено цвекло, сварено и нарязано на парчета
1-2 резена целина, нарязана
фиде
сол
черен/бял пипер
хрян с червено цвекло/имам го от Руския магазин/


1 яйце за застройка
лимонов сок, прясно изцеден




Бутчето се сварява в тенджерата по налягане с една глава лук,
която после изваждам, но овкусява много добре.
Този път сложих и моркова, макар че се развари доста.


След като се свари, обезкостих бутчето.
Прецедих бульона, сложих в него целината, оставих я малко да омекне, добавих цвеклото, фидето, хряна / той е като паста/, месото и завърших супата
до готовност на всички продукти.
Застроих с цялото яйце / може да ми се пресече белтъка, ако я претопля ?:)/
и лимоновия сок!




Получи се една цветна, сгряваща и очите, супа!
Така пиленцето се сдоби с компания, а ние с вечеря!

Ако харесвате такива шарени ястия,   да ви е сладко!
На снимката в лъжичката е една "разядка" от люти чушки, магданоз, чесън, оцет и сигурно още нещо!
Много е вкусно!
Купих я от пазара "Красно село"!

7 януари 2011 г.

Флан от тиква и още нещо :)

Вече сигурно се приготвяте да празнувате Ивановден :)
Да са живи и здрави имениците -виртуални приятели и техните близки!
Пожелавам им една прекрасна и ароматна вечер!

А това е моята вчерашна почерпка : флан.

В повечето случаи се приготвя като крем карамел, 
но с кондензирано мляко.
При мен е малко "френски " вариант с добавено крем сирене.
Резултатът е едно изключитело сладко вълшебство,
с аромат на карамелизирано мляко и тиква.
Една кремообразна текстура, която охладена се 
похапва с невероятно удоволствие с притворени очи :)
Но за да не ви карам да преглъщате ви давам 
необходимите продукти :

1/4  ч.ч. захар
1 кутия подсладено кондензирано мляко
1 кутия карамелизирано кондензирано мляко / dulce de leche/
1 опаковка сирене "Филаделфия" /175 г/
1 ч.ч. пюре от тиква
5 яйца
1 с.л. царевично нишесте
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. карамфил
1/4 ч.л. джинджифил
няколко капки ванилова есенция / или прах/

За карамела:
1 ч.ч. захар
1/4 ч.ч вода
  
1ч.ч. = 240 мл вода

Всички изброени продукти се смесват добре.

Отделно се приготвя карамела.

Изсипва се в кръгла /25-26 см/ форма на дъното и малко се разлива 
по височината на формата /около 1 см/
Отгоре се изсипва  сместа.

В предваритело загрята до 150 - 160 градуса фурна 
се поставя една по-голяма от размера на формата
тавичка, поставя се формата за печене в нея и се изсипва 
в голямата тава вряла вода / до 1/2 от височината на формата 
за печене/

С две думи: пече се като крем карамел около 50-60 минути.

Проверяваме с клечка  встрани от центъра да излезе суха.
Знаете, че в такъв момент, ако разклатите тавичката със сладкиша, той в центъра ще ви изглежда мек.
Изваждате и охлаждате около 30 минути и след това се охлажда няколко часа / една нощ/ в хладилник.
Преди да се извади от формата потапяте съда в малко гореща вода и обръщате формата.

После.....
ами после режете парченце и започвате.
Вълшебно е нали?

Да ви е сладко!!!

Искам да споделя, че е много сладко!
Тази 1/4 ч.ч. захар може да се спести.
Но ако я сложите ще ви излезе много икономично :)
Просто режете по-тънки парчета. 
Аз бих сложила още една опаковка ''Филаделфия"

И още нещо: моят сладкиш не е жълт, защото имах от руския магазин едно подсладено 
какаово мляко.
В оригиналната рецепта се вижда, че хората имат и форма за флан!
Е, изобщо не се отразява на вкуса, ако нямате!

За тиквеното пюре е добре да си поизпечете тиква.
Аз я сложих да се свари, но поле доста време я изцеждах :(

6 януари 2011 г.

Един хубав повод за почерпка :)

Днешният ден е хубав и като църковен празник, за който 
Дианка така хубаво описва и като ден на името ми :)

На този ден се чувам с толкова много хора и това ме прави щастлива!
Исках още сутринта да ви почерпя , макар и виртуално, но по закона 
на Мърфи, страницата за нова публикация не се зареждаше :)
Благодаря за прекрасните пожелания на Диани, Зори, Мария, Пепчо, Ина, Ивчето
и Мина, които ме поздравиха преди моята публикация!

Ами да ви е сладко и да ви е хубав денят!
 В момента на публикацията ми звънна и Ondi, на която също благодаря още веднъж!
За ваше сведение похапвате "Флан с тиква" - едно вълшебство, за което ще пиша по-нататък!

2 януари 2011 г.

Новогодишна пита с много късмети :)


Празници, пожелания, похапване, пийване:)

И отново : празници, пожелания....
Горе-долу  така се редуваха тези дни :)


Дай-боже и през Новата  година да имаме много такива 
хубави поводи :)


А първата ми публикация за тази година искам да е за тази прекрасна питка,
в която сложих късметите !
Дано се сбъднат, така както бухна питката!


Благодаря на Мина за рецептата!




Тесто
2 ч.ч. хладко прясно мляко
1.с.л. захар
4 яйца
2-3 с.л. олио
1 кг брашно /приблизително/
10 г суха мая, или 1 пакетче /аз ползвам турската суха мая - 11 г/
50-- г разтопено масло
1/2 ч.ч. сусам леко запечен


Глазура
1 леко разбито яйце
сусам за поръсване


В купа смесваме хладкото мляко, захарта, яйцата и олиото.
Разбъркваме с миксер.


В отделна купа смесваме 2 ч.ч. брашно и маята и добавяме към горните съставки.
Разбъркваме с миксера и оставяме 10 минути.


Отделно разбъркваме 2 ч.ч. брашно със солта.

След като сместа е престояла 10 минути, добавяме брашното със солта като бъркаме на средна скорост с миксера/бъркалки за тесто/, докато се получи меко и еластично тесто, което се отделя от стените на купата. Ако се налага се добява допълнително брашно.
Прехвърляме го в голяма, намазнена купа и го оставяме за удвои обема си/ около 30 мин./




Тук трябва да внеса малко пояснение :


Понятието чаена чаша без посочени милилитри понякога ме бърка.
Моите събират 210 мл и при това положение ми остана от  брашното.
По принцип в началото още се отделят 1 ч.ч. брашно за доомесване.
За това се посочва на два пъти, че се използват по 2 ч.ч и се преценява дали да се добави още брашно.

След като удвои обема си, тестото се разделя на 3 топки.
Върху набрашнена повърхност се разточва една кора, намазва се с масло и се поръсва със сусам.
Разточва се втората кора и се прехвърля с точилката върху първата.
Следва намазване с масло и поръсване със сусам.
Така се прави и с третата.


Нарязват се като парчета торта - на 8, или повече парчета.
Тук сложих върху всяко парче късмет
Завиват се като кифлички, като започваме от основата.
Подреждаме в тава, предварително намаслена и набрашнена и оставяме за около 30 минути да удвоят обема си.
Намазваме  с яйцето и поръсваме със сусама/
Пече се при предварително загрята фурна до 10-170 градуса, като след първите 20 минути покриваме с фолио да не изгори.




Оставяме да изстине около 5-10 минути и изваждаме от тавата.
През това време със сигурност се облизваме около нея :)


Ами остава да започваме!
 И да ви е сладко!!!!