Естествено е, че заглавието има продължение :)
А то е : който някога съм правила!
Обичам зелен боб, от тънкия, както и жълтия.
Но това лято почти не готвих!
Тънък не можах да видя на пазара.
За това си купих замразен, защото много ми хареса рецептата!
Ако и вие сте любители на този зеленчук, трябва да имате:
/грамажът е ориентировачен/
800 г зелен боб
4-5 слайс- а бекон, нарязани
1 глава, нарязан лук
4-5 скилидки чесън, нарязани
4 с.л. масло
4 с.л. брашно
400 мл прясно мляко*
100 мл сметана
сол
бял, черен пипер прясно смлени
1 ч.ч. настърган кашкавал / пушен, чедар/
1 ч.ч хлебни трохи
Тъй като при мен бобът беше замразен го пуснах за няколко минути в подсолена вода.
Не трябва да се оставя дълго на огъня, за да остане малко "ал денте".
Ако е пресен веднага след сваляне от огъня, трабва да се постави в ледена вода, за да спре процесът на готвене и да остане с този прекрасен, зелен цвят.
В тиган се поставя нарязаният бекон и след като започне да се стапя мазнината му се добавят нарязания лук и чесън.
Оставят се да покафенеят.
Бешамелът се приготвя отделно от маслото, брашното, прясното мляко и сметаната,
добавена за още по-голяма плътност.
*Аз понеже на моменти /когато мисля за няколко неща/ не виждам ? :),
че съм си приготвила прясното мляко на плота и приготвих една крем супа от гъби, разтворена в 0,500 мл студена вода.
С нея разредих при приготвяне на соса,
след което добавих
сметаната и настъргания кашкавал.
Разбърква се до хомогенност.
Естествено прясното мляко, което виждам точно в този момент, прибирам в хладилник.
Бобът се изсипва в тавичка, намаслена леко, отгоре се изсипва бешамелът с добавените
бекон, лук и чесън.
Върху тях се поръсват хлебните трохи.
Слага се във фурната /180 градуса/ за 30-40 минути, или докато се запекат трохите.
След изстиване / ако имате достатъчно търпение, защото бекона ухае невероятно/
се сервира :)
Сигурно вече ви се иска да го опитате.
Ами заповядайте и :
Да ви е сладко!!!!
P.S.
Изкушавам се да покажа тутманика на Ева, който направих :)
Много е вкусен!
Прекрасно, Дани!
ОтговорИзтриванеАх, как ме изкушаваш.... но ще устоя :) Засега.
Дани, ако приемаш гости, може ли да ме включиш в списъка, зелен фасул правя толкова рядко, а много обичам, а и с месенце...мммм, чудничко, и тутманикът изглежда изкушаващо, упс, аз май не съм яла цял ден ,ахахаха, забравих :))))
ОтговорИзтриванеПри положение,че не обичам зелен боб,това ми се стори изключително апаетитно
ОтговорИзтриванеАу, тук е истинско пиршество :)
ОтговорИзтриванеНе знам от кое бих изяла повече, ако ми паднат в момента :))
И двете предложение са страшно апититни, тъй че не знам дали има смисъл дали нещо е останало? :)
Много усмивки
Дани,
ОтговорИзтриванеи така изглежда - много хубави съставки, снимки и обяснения.
Чудесна рецепта. Обичам зелен боб и ще я запомня, за други времена...
Тутманикът допълва изкушението.
Поздрав, прегръдка и хубава съботна вечер, Диана
Илианка, ще го направиш по-нататък :)
ОтговорИзтриванеИвче добре си ми дошла :)
ОтговорИзтриванеТи май цял ден се разхождаш с шала
и си забравила да хапнеш :)))
Петя, наистина стана много апетитно!
ОтговорИзтриванеДианка, смятам, че ще ти се услади!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер!
Инче, за приятели като теб има винаги :)
ОтговорИзтриванеГледам че малко не съм спазила последователността на отговор!
Много хубава вечер и още по-хубава неделя!
Идвам. Толкова изкушения в един пост е просто нетърпимо :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен, Дани и хубава вечер ти желая :)
О, Зори, добре си дошла :)
ОтговорИзтриванеКато гледам ще се съберем хубава компания!
Прегръдки и от мен и усмихната неделя!
Наистина изглежда много вкусно! А и допълнението с питката ммм
ОтговорИзтриванеАма много ти обичам измишльотините аз на теб.Къде пак го измисли този боб?И така хубаво си го обяснила в снимки,че направо няма нужда и рецептата да се чете.Прелестно е Дани,прелеснто е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Цвети :)
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Йоли,
ОтговорИзтриване"измишльотината" ми е наистина прелестна :)
Поздрави!
С боба не можеш ме "впечатлиш"/ей от студентка го мразя...като свършеха парите и продуктите накрая все боб имаше/:))))Обаче този тутманик е направо умопомрачаваш!!!!Браво, Дани,ще го пробвам някой ден:)
ОтговорИзтриванеПоздрави и целувки!
:)
Брей... Дани :-)))
ОтговорИзтриванеКолко е вкусно при теб... Браво!
Поздрави най-сърдечни от мен приеми и мили пожелания за здраве, все така вкусни, топли и уютни есенно-симни дни :-)
Ondi, съжалявам за отношението ти към боба :)
ОтговорИзтриванеА тутманика го направи и да ви е сладко!
Хубава неделя!
Дими, толкова ме радва твоя "топъл" коментар :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и от мен и много усмивки в тези така "мрачни и дъждовни" дни!
delicioso.. me encanta...
ОтговорИзтриванеhasta pronto
alimonia
Дани, обичам много зелен боб, но сама трябва да си го хапвам. :( Твоето предложение с допълнението от бекон май ще може да съблазни моите месоядни и да се решат да опитат и боба. ;)
ОтговорИзтриванеМислех, че първо Зори ще изпробва рецептата за тутманика, но много ме зарадва с него! Изглежда прекрасно, а за вкуса съм сигурна! Благодаря ти за доверието! :)
Прегръдки и пожелания за спорна нова седмица! :)
Еви, и аз благодаря за хубавата рецепта!
ОтговорИзтриванеА когато направя отново боб ще ти се обадя :)
Поздрави и хубава нова седмица от мен!
Дани при ези съставки съм сигурна, че е много вкусно! След тези препоръки, няма ка да го пропусна и ще го направя още тези дни!
ОтговорИзтриванеДаа,и бобчето,и бекончето ,и питката...все изкушения...!
ОтговорИзтриванеА това със забравянето или недовиждането...толкова познато... :)
Успешна седмица,Дани!
Благодаря, Лулу!
ОтговорИзтриванеЩе чакам отзиви:)
Успешна и усмихната да е и за теб, Краси!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Дани!
Мммм да, дори през екрана ухае вкусно :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Емо!
ОтговорИзтриванеДани, как обичам зелен боб! Много вкусно звучи рецептата.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Дани, не само звучи, а е и вкусно :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и на Сами!
аха, пропуснала съм тази ти рецепта.
ОтговорИзтриванеЕ най-вкусен е, как няма да е този зелен боб, като е овкусен от чудесно допълнение и придружен от такава апетитна питка :)
И двете предложения са чудесни, Дани!
Хубава вечер на теб пожелавам!
Благодаря ти, Пепчо :)
ОтговорИзтриванеХубава да е и за теб!