3 октомври 2010 г.

Кекс с маракуя и сладко от манго

Вече съм писала за маракуята и за това, че ми допада аромата :)
А и мангото ми е обичан плод.
А комбинацията им е изключително вкусна!


Особено под форма на сладко!

А то се оказва един от компонентите на този кейк.

Преди да ви представя рецептата искам да споделя, че имам повод да почерпя -
на първо място на  две прекрасни дами : Диани и Зори, които откликнаха на поканата ми
да пием кафе и се срещнем  в София и

Самодивка , за това че е прекрасна млада дама,
 много сръчна  и страхотен човек,
и за нейното прекрасно герданче, което ми изпрати :)


Искам да кажа, че срещата беше страхотна и да им благодаря!
Така следващият път може да се съберем повече!

И не на последно място Frogi, която пожела по-бързо да почерпя!

Е, сега го правя с този ароматен кейк.

Chiffon cake е един много ефирен, пухкав кекс.



Причината за това са добавените белтъци, разбити предварително със захар, но не както за целувки, а с малко по-меки връхчета.


Продукти

100 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
3 жълтъка
40 г пудра захар
50 мл растително олио
40 мл сок от маракуя /от 1-2 плода/
3 с.л. сладко от манго /рецептата е по-надолу/

3 белтъка
40 г захар

Първо си приготвяме сладкото:
500 г манго, нарязано, обелено
200 г захар
50 мл сок от маракуя

Продуктите се слагат в тенджерка и се сварява сладко до омекване на мангото.
Аз го пасирах и поставих веднага в малко бурканче и сега ще държа в хладилник.
Предварително отделих 3 с.л.

Яйцата, се разделят на белтъци и жълтъци/желателно е това да стане, докато са студени от хладилника/
Оставят се на стайна температура.
Когато я достигнат се разбиват жълтъците при постепенно добавяне на захарта.
Добавя се олиото, сока от маракуята и сладкото от манго.

Изсипва се към сместа от брашно  и бакпулвер, предварително пресяти.

Отделно се разбиват белтъците с постепенно добавяне на захарта, като се внимава да не стане като за целувки, а с малко по-меки връхчета.
Добавят се внимателно към по-горната смес и се разбърква със силиконова шпатула също внимателно.

Според източника на рецептата се изсипва в ненамазана 17 см форма с отвор и се пече при 170 градуса 35-40 минути/докато при проба с клечка тя излиза суха/

Както се вижда от моята снимка, съдинката , ми е по-широка и явно искаше намазване,
защото при обръщане при мен се получи малък фал.

Това изобщо не се отрази на вкуса.

При изцеждане на сока от маракуята се запазват част от семената и се добавят към брашняната смес.
Хрупкат много приятно при консумация!

С едно кафенце  и с приятели  естествено е по-приятно :)

Така че заповядайте и да ви е сладко!

P.S.
Искам да споделя, че в София разгледах  уникалната изложба  на френския импресионист Едгар Дега :)
По принцип обожавам неговите картини с балерини, но и скулптурите са прекрасни!
Ако имате възможност - насладете им се!

17 коментара:

  1. Mммм, страхотно изкушение :)

    И как не си направихме поне една снимка... остава за следващия път :)

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, това със снимката си го мислех тези дни :)
    Разбира се че другия път!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Eх, след като току-що изляха половин шише вода върху бюрото ми и се оказа, че няма последствия за клавиатурата и мишока, мисля да взема да дойда и аз на някоя среща с един малък дивак :))

    Кексчето е страхотно и със сигурност много добре изглеждаш, похапвайки от тази екзотика, накипрена със самодивското герданче :)))
    И едно въпросче - къде мога да открия маракуя в София, някой знае ли?

    Хубава нова седмица, Дани :)
    Прегръдки :)
    Маракуя къде мога да я открия?

    ОтговорИзтриване
  4. Инче, добре че няма поражения :)
    Маракуята я купих този път от София-
    от магазин Карфур:)
    От там, разбирай магазин в Мол-а купих на малчо страхотно яке!
    А на среща трябва да дойдеш!
    Много ще се радваме!
    Прегръдки и щедра на слънце, нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани , чудесно предложение отново !
    Много вкусен и пухкав изглежда този кекс .
    Тези дни ще го направя и аз :)
    Може ли да пропусна маракуята ? , около нас не продават :(

    Прекрасно герданче си получила , да си го носиш със здраве .
    Поздрави и хубава вечер .

    ОтговорИзтриване
  6. Сабина, благодаря за хубавите думи :)
    Можеш и без маракуята, например с портокалов сок :)
    И с някакво сладко като желе!
    Изборът е твой!
    Ще чакам отзиви!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох, Дани, с тази маракуя така ме примамваш, поредното неустоимо предложение :)))
    Удоволствието да се запознаем и на живо се надявам да е скоро, накипрени или не!
    Прегръдка и хубава вечер :*

    ОтговорИзтриване
  8. Ивче, ние поначало сме си кипри :)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, благодаря ти!
    Изглежда страхотно, представям си и колко е ароматен. Аз много обичам кекс, но домашните ми не - вземам си едно парченце с кафето.
    Що се отнася до обща снимка, аз носех фото апарат, но в захлас и сладки приказки ... Следващия път!
    Поздрав и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Дианка, дано ти се е усладило :)
    У нас също не съм много по кекса, но този тип нали стават едни пухкави...
    А за фотото, нали и нас носих, но нищо не се губи!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, много е хубав този шифонен кекс. Трябва да се намине край Карфур, както казваш, за да закупя маракуя. Не знам дали ще ми се слага в кекс от първия път, но стигна ли до рецепти, при теб има много хубав избор, така че знам къде да гледам.
    Много хубаво ти стои колието! Честито на теб и на Самодивка за направата! Хубаво е, че сте се срещали. Аз нещо не бях много за срещи тия дни, но ще се радвам да се присъединя на някоя следваща. Поздрави и хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Мира :)
    С най- голямо удоволствие ще се радвам, ако дойдеш, когато се срещаме!
    Поздрави и усмивки!
    А на маракуята се наслади както ти харесва като за начало!

    ОтговорИзтриване
  13. Дани, здравей!
    Залепих се като муха на сладкото ти :))
    Непременно ще го пробвам!
    Аз от извесно време искам да смеся манго с нар на мармалад и ще видим кой ден ще запретна ръкави да експериментирам :)
    Сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Дани, здравей!
    Залепих се като муха на сладкото ти :))
    Непременно ще го пробвам!
    Аз от извесно време искам да смеся манго с нар на мармалад и ще видим кой ден ще запретна ръкави да експериментирам :)
    Сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
  15. Мими, много вкусно става сладкото :)
    А това с мармалада сигурно ще е адски хубаво!
    Прегръдки и усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Много късно виждам, че съм пропуснала пътуването ти до София, Дани! :(
    Далече си ми, но се надявам при следващото ти идване тук, да успеем да се видим!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  17. Еви, и аз бих се радвала :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване