5 септември 2010 г.

Свинско мариновано с лимонова трева и сос от смокини

Тази сутрин станах с блаженната мисъл, че е почивен ден, че имам достатъчно време за всичко и започнах да си пия кафето, разбира се,  и да се помотвам :)
Изведнъж звънна телефона, не както казваше Мамалев - така международно ми звънна,
вдигнах и се оказа, че едни роднини, така както са  в Созопол, смятат да си тръгват за София :)


С две думи - ще минем да се видим!
Е, това съвсем ми провали спокойното мотаене...


И се започна една...


Та едно от тези нещица, които си бях наумила да правя беше това ястие :)
Добре, че като  мариновах  месото и след половин-един час можеше да се обработи и много бързо  стана готово, което не е без значение.
  
И така:
800 г свински бут, нарязан на парчета
1 голяма глава лук
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
3 скилидки чесън, пресовани
2 с.л. пресен лимонов сок
сол
ч. и червен пипер
2 с.л. Thai сос от стриди
1/2 бурканче Thai -смляна лимонова трева


1/2 ч.ч. печено кашу/аз нямах/


Не се стряскайте от соса от стриди:)
Изобщо няма да ви промени вкуса, но подсилва вкуса на останалите съставки
и помага за мариноването.
Знам го от кухнята на Драго :)


Продуктите за марината се смесват/лукът се нарязва/ и месото се разбърква и се оставя!
Можете и цяла нощ!


 В тиган с дебело дъно се загрява малко мазнина, сгорещява се добре и
месото се завърта от всички страни няколко минути да промени цвета си.
Аз го покрих после с капак, за 10-15 минути и беше готово за консумация.


За соса от смокини:
6 пресни смокини, нарязани
1 с.л. масло
1/4/ч.ч. червен лук, нарязан
1 с.л. мед
1/4 ч.ч. червено вино 
2 с.л. балсамов оцет

Аз имах и една зелена ябълка и използвах  и нея. 
Така горе изброените продукти увеличих двойно.
Маслото се разтапя добавят се плодоветеи се бърка, докато започне да ври.
Добавят се всички останали продукти и се държи на огъня, до пълно сгъстяване  на соса.
Залива се месото с топлия сос.
Останалата гарнитура беще картофено пюре.

За мое голямо учудване на гостите им допадна тозои вариант /дори купичката със соса оставих на масата и си сервираха допълнително :)

Така се справих набързо със гостите и готвенето.
Имах и сладкиш, но за него в друг пост.

Ами ако ви допада, опитайте и да ви е сладко!


Снимката  е от сайта с рецептата, че изобщо не стигнах до снимки!
Но сосчето има този вид!


Много съм добре, ама ще ме извините - сега гледам на снимката, че съм сложила бурканче със зелено къри, а не с лимоновата трева.
То е от същата серия малки бурканчета!

20 коментара:

  1. Дани,
    много хубава и оригинална рецепта!
    И сравнително бърза за приготвяне!
    Ина гостите им е допаднал този вариант, щом са си сервирали допълнително!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, страхотно свинско. Напомни ми, че още не съм вечеряла. Ох, блазе им на гостите ти, вкусно сте похапнали.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Роси :)
    Спокойна почивка и на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Че ям странности ям,но ти направо ме хвърли в оркестъра!!!:D:D:D И такава трева ли имало?:)))))

    :))))Та гостите ядоха ли?

    п.п.миналата седмица бях на едно гости...друг път ще ти разказвам ;)

    п.п.2 утре кафе сутринта?/ако не вали/

    ОтговорИзтриване
  5. Ondi, трябва да те "светна" с тревите :)
    Иначе ти писах за кайвето!

    ОтговорИзтриване
  6. Вярно, че е доста късно вече, но това месце бих го хапнала с удоволствие :)
    И утре е почивен ден, има време да се помотаем :)
    Целувки от мен :)

    ОтговорИзтриване
  7. Рецептата наистина е хубава.
    Лека и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Ухааа, това изглежда страшно апетитно!!!
    Напълно ми е ясно защо не си стигнала до снимки :)))

    Да взема да замразя малко смокини, че в сезона на свинското да има с какво да се фукам пред гостите :)))

    Честит празник и много хубаво настроение :)

    ОтговорИзтриване
  9. Зори, надявам се да ти се е усладило :)
    Целувки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Лати :)
    Хубава да е и за теб!

    ОтговорИзтриване
  11. Много вкусно стана, Ина :)
    А за смокините трябва да питаш който е замразявал - аз сложих миналото лято от вилата на сестра ми и не ми харесаха, когато ги извадих :)
    Усмихнат празник!

    ОтговорИзтриване
  12. Виждам,че се ориентираш към екзотични продукти...:))
    Добре ти влияят блоговете!
    Чудесно предложение,Дани!
    И като върл фен на сладко-солено- кисели комбинации ще го пробвам задължително!
    ЧЕстит празник!
    И успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Краси, мисля си, че всички си влияем добре :)
    Нали за това общуваме!
    А към сладко-солените комбинации си "падам" отдавна!
    Честит празник и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Много вкусна комбинация, ДАни!
    И на мен ми харесва, ше пробвам непременно. Правила съм пържоли със смокини, но без сосче, без трева....
    Лошо, тази снимка ще ми е пред очите цял ден сега ;-)
    Поздрави и хубава седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  15. Пепчо, радвам се, че те изкуших :)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Дани,както винаги успяваш да ме накараш да преглъщам по нощите:)
    Месо с плодове - това е музика за ушите ми:),а пресни смокини в соса-вече звучи много интересно, трябва да се пробва!

    ОтговорИзтриване
  17. Диди, много ме радваш с одобрението си :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Ooo, и аз като Диди съм любител на комбинацията месо със сладък плод:-) Много интересно предложение, Дани!

    ОтговорИзтриване
  19. Марти, радвам се, че се увеличаваме
    любителите на тази комбинация :)

    ОтговорИзтриване