19 септември 2010 г.

Хляб с котидж сирене

Както всички вас редовно чета рецепти в нет-а и си набелязвам  в един дълъг списък
какво ми е харесало :)

Не знам какво съм си харесала с това сирене, но от доста време го гледам в хладилника
и реших, че е време да го използвам.
Така попаднах на тази рецепта.
Получи се много приятно хлебче, малко с кексова консистенция, но този обед ни устройваше.
/Познай какво бях сготвила:) /

А и имах необходимите 
продукти:

2 1/4 ч.ч. брашно
1 с.л. суха мая
1/4 ч.ч. хладка вода
1 опаковка cottage cheese /може и извара 200г/

2 с.л. захар
3/4/ч.л. сол
1 с.л .разстопено масло
1 яйце
1 с.л. нарязан зелен лук
нарязан копър

Всички продукти се смесват до получаване на лепкаво тесо.
Оставя се на топло, да удвои обема си.
Разбърква се с дървена лъжица, поставя се в намазана с масло, форма.
Отново се оставя да втаса втори път.

Пече се при 190 градуса .

Получи се едно меко хлебче, може да се приеме и като солен кекс.


Дори може да се похапне с маринованите смокини на Йоли, към които аз добавих едри зърна грозде и козе сирене!

Ами да ви е сладко!

P.S.
Имам пътуване до София другата седмица.
Ако някой иска да пием заедно кафе да ми пише на имейл :)

15 септември 2010 г.

Пиле с кокосово мляко и чътни от манго

Музика за свободното време, разбирай Дани, прие с удоволствие поканата на Музика...за самодиви и кулинарни изкушения
и предлага на вашето внимание една страхотна  :) рецепта!

Според Уикипедия Самодивите са ...облечени с дълги бели ризи, препасани с коланче, което има цвета на дъгата, но с преобладаване на зеления цвят
/ видяхме го в прекрасното герданче на Ина/
Хората казвали, че от песента на Самодивите няма по-хубави, и от танца им, няма по-красив :)

Надниквайки в блога на Дива- Самодива, видях една хубава млада жена, с богата душевност, с изключително чувство за хумор,
влюбена в изкуството, която един ден е "буреносен облак, а на другия - ярко,нежно слънце, неподвластна на управление със сила,
която само любовта може да усмири"

Е, тук разпознах много от себе си :)

По тази причина изобщо не се поколебах да приема поканата, отправена от нея.

Ами дано да сме ви харесали!



Вече сте разбрали, че обичам да експериментирам и да използвам сладко-солени сосове :) Харесвам мангото като плод, а изкушението да посегна към индийската кухня, беше голямо. Отдавна искам да направя  чътни и реших, че сега е момента.
Ако и вие сте любопитни, първо прочетете до край, а след това експериментирайте.

Необходими продукти

800 г пилешко филе / количество по избор/
1 глава лук, настъргана
3-4 скилидки чесън счукани
2 сл.л сос за стриди
1/2 бурканче лимонова трева  Thai
сол
бял пипер

Всички продукти се разбъркват и се оставят поне за 1 час в хладилник

След това завъртаме пилето, /цялата смес/ в малко масло/зехтин, добавяме  1 ч.ч. кокосово мляко и готвим до готовност на пилето, не повече от 10 мин. и е готово


Чътни от манго

1 манго, нарязано на парчета
1 ябълка, обелена и нарязана
1 глава червен лук, нарязана
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. кориандър
1/2 ч.л. кимион / за любителите/, аз не го харесвам
1 ч.л.черен пипер на зърна
2-3 с.л. кафява захар
щипка джинджифил / в оригиналните рецепти е пресен/
1/2 ч.ч.бял оцет / ябълков/
лют чили сос
 50 г стафиди/опция/

Всички продукти се поставят  тенджерка на котлона и се вари до консистенция на сладко.

Стана много пикантно!

Като гарнирура добавих кускус
1 ч.ч. кускус
2/и повече/ ч.ч.вода
куркума
1 с.л. масло
Според указанията на опаковката се приготвя кускуса, добавят се куркумата и маслото.

Поръсва се с прясна мента

Ами това е...
Комбинацията е  страхотна :)

Но най-вкусно се оказа чътни-то

13 септември 2010 г.

Желирани праскови и грозде върху йогурт с манго

Пак се получи дълго заглавие :)
Но пък стана толкова ароматно...

Мангото е с богато съдържание на натрий, бета каротин, витамини от групата на B и витамин E. Съдържа калций, желязо, калий, магнезий и мед. Без наситени мазнини и холестерол.
Плодовете на мангото имат сочна жълта или оранжева сърцевина с плоска семка в средата. Те растат на високи дървета.
Представете си пет слона да лежат един върху друг - толкова е високо манговото дърво.
То е вечно зелено, което означава, че листата му не окапват през есента. 
Мангото се използва за приготвяне на сосове и чътни.
По време на празници хората в Индия украсяват вратите на къщите си с мангови листа, вързани едно за друго.
Това не е чудно, защото се смята, че мангото носи късмет!


След тази кратка информация, реших да приготвя сладкиш с този късметлийски плод.
А и гроздето в рецептата ме примами; не го бях използвала в сладкиш.



И така:

2 праскови от компот
10 зърна червено грозде
300 мл захарен сироп от компота
2 ч.л. желатин

500 мл йогурт с манго 
100 мл прясно мляко
2 с.л. захар
15 г желатин

В тенджерка се поставят сиропа и желатина.
Поставят се на водна баня да се стопи желатина, като се внимава да не заври.
На дъното на "къдрава" форма за кекс,  в жлебовете се поставят по един резен праскова и половин зърно грозде/ като формата предварително се намазва с масло/
Отгоре се налива сиропа със стопения в него желатин, така че да покрие плодовете.

Оставя се в хладилник,  за да се желира.

Смесват се в купа прясното мляко, захарта и желатина и се оставят последния да набъбне.
След това се разтваря на водна баня.

Сваля се от огъня и се смесва с йогурта.
Изсипва се върху вече желираните плодове.
Оставя се в хладилник за няколо часа .

Малко уточнения

Използвах пресни праскови, като приготвих сироп от /приблизително /
500 мл вода
1 ч.ч. захар

След като водата поизвря и започна да се сгъстява , сложих две праскови, разполовени да поомекнат и овкусят сиропа.
Гроздето, което купих имаше много удължени зърна и само по 1 семка вътре, много ароматно се оказа.
Йогурта с манго купих от "Билла" в едни разфасовки по 200 г.

Получи се не само ефектен на външен вид сладкиш, 
а и много ароматен на вкус :)

Ами опитайте...и да ви е сладко!

Надникнато тук

10 септември 2010 г.

Лазаня от патладжан

Обичаме лазаня, не само с кайма :)
Обичаме и постна лазаня / със спанак/
Днес направих една импровизация, като вместо кори за лазаня,
използвах патладжан. 

Количеството на продуктите е много относително.
Използвах:
3 патладжана, нарязани на филийки
300 г бекон
домати
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
сол
захар
бял/черен пипер

Бешамел
Кашкавал за поръсване

Филийките патлажан, посолени и отцедени се 
изпържват в много малко мазнина/ за 2-3 мин
Беконът, на слайсове се поставя в тиган, за да пусне собствената си мазнина
/става малко сбръчкан, като свински опашчици :)/
Лукът и чесънът, нарязани се задушават в малко мазнина, добавят се доматите и се оставя до сгъстяване.

Като опция може да се добави малко бяло вино.
Приготвя се бешамел.


В тавичка се редуват:

патладжан
бекон
доматен сос 
бешамел
и т.н.

и кашкавал /настърган, или на слайс-ове/

Пече се до зачервяване.

Ами, да ви е сладко и
Добър апетит!

Опс, забравих една студена бира :)

Имайте пред вид, че ако беконът не си пусне мазнината при предварителната
обработка, после при запичането се отделя още.
Трябва да се има предвид и мазнината на кашкавалът, който използвате :)
Това е като приятелски съвет!

5 септември 2010 г.

Свинско мариновано с лимонова трева и сос от смокини

Тази сутрин станах с блаженната мисъл, че е почивен ден, че имам достатъчно време за всичко и започнах да си пия кафето, разбира се,  и да се помотвам :)
Изведнъж звънна телефона, не както казваше Мамалев - така международно ми звънна,
вдигнах и се оказа, че едни роднини, така както са  в Созопол, смятат да си тръгват за София :)


С две думи - ще минем да се видим!
Е, това съвсем ми провали спокойното мотаене...


И се започна една...


Та едно от тези нещица, които си бях наумила да правя беше това ястие :)
Добре, че като  мариновах  месото и след половин-един час можеше да се обработи и много бързо  стана готово, което не е без значение.
  
И така:
800 г свински бут, нарязан на парчета
1 голяма глава лук
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
3 скилидки чесън, пресовани
2 с.л. пресен лимонов сок
сол
ч. и червен пипер
2 с.л. Thai сос от стриди
1/2 бурканче Thai -смляна лимонова трева


1/2 ч.ч. печено кашу/аз нямах/


Не се стряскайте от соса от стриди:)
Изобщо няма да ви промени вкуса, но подсилва вкуса на останалите съставки
и помага за мариноването.
Знам го от кухнята на Драго :)


Продуктите за марината се смесват/лукът се нарязва/ и месото се разбърква и се оставя!
Можете и цяла нощ!


 В тиган с дебело дъно се загрява малко мазнина, сгорещява се добре и
месото се завърта от всички страни няколко минути да промени цвета си.
Аз го покрих после с капак, за 10-15 минути и беше готово за консумация.


За соса от смокини:
6 пресни смокини, нарязани
1 с.л. масло
1/4/ч.ч. червен лук, нарязан
1 с.л. мед
1/4 ч.ч. червено вино 
2 с.л. балсамов оцет

Аз имах и една зелена ябълка и използвах  и нея. 
Така горе изброените продукти увеличих двойно.
Маслото се разтапя добавят се плодоветеи се бърка, докато започне да ври.
Добавят се всички останали продукти и се държи на огъня, до пълно сгъстяване  на соса.
Залива се месото с топлия сос.
Останалата гарнитура беще картофено пюре.

За мое голямо учудване на гостите им допадна тозои вариант /дори купичката със соса оставих на масата и си сервираха допълнително :)

Така се справих набързо със гостите и готвенето.
Имах и сладкиш, но за него в друг пост.

Ами ако ви допада, опитайте и да ви е сладко!


Снимката  е от сайта с рецептата, че изобщо не стигнах до снимки!
Но сосчето има този вид!


Много съм добре, ама ще ме извините - сега гледам на снимката, че съм сложила бурканче със зелено къри, а не с лимоновата трева.
То е от същата серия малки бурканчета!