4 юни 2010 г.

Киш с тиквички и сирене фета върху кора от кафяв ориз

Заглавието е още по-дълго, но това не е най-важното :)
Дори не разбрах добре и защо е киш :)
Но това, което ми стана ясно е, че е рецепта, която ще мине в графа "вкусни!"

В този блог със си харесала доста рецепти, но тази "кора" от кафяв ориз ме впечатли,
а и имах тиквички, дори и един патладжан и реших да опитам.

Продукти
за оризовата кора

2ч.ч. кафяв ориз, сготвен / аз взимам бланширан/
1 яйце
1/4 ч.ч. настърган грюер/или друг кашкавал/

Плънка

4 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. тиквички, настъргани и отцедени
1/4 ч.ч. пресни подправки като копър, мента магданоз, гьозум
2 стръка зелен лук/ аз сложих малко нарязан стар
2-3 скилидки чесън, нарязани
1 ч.ч. сирене фета или друго по избор
сол и пипер  на вкус

Оризът се сварява според указанията.
Аз добавих във водата и 1 зеленчуков булоьн.
В купа се разбива яйцето, добавят  се настъргания кашкавал
и ориза и се разбъркват добре.
Изсипват се в тавичка и се притиска добре отгоре.
Изпича се в загрята до 220 градуса фурна за 5-7 минути, да започне да покафенява.
Не го дръжте много да не се изсуши.

В тиган с дебело дъно, в малко зехтин задуших нарязаните лук и чесън, добавих настърганите тиквички и леко ги завъртях  в мазнината.
В купа се разбиват яйцата, прясното мляко, добавят се подправките, нарязани, сиренето
и се овкусяват.
Изсипват се върху ориза.
Пече се във загрята до 180 градуса фурна 35-40 минути.



Стана много вкусно.
Оризът не е слепнат заради яйцето и кашкавала, който се разтапя.
А зеленчуковата смес с подправките/ аз сложих доста джоджен/ е много ароматна.

Да ви е сладко!

12 коментара:

  1. Яяяяяяяя,че интересно това ... Страхотно е Дани новото ти предложение. Много ми хареса,обезателно ще си го направим в къщи.

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, Йоли :))
    Прегръдки и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусно, много вкусно :)
    Целувки от мен и хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  4. Дани,
    много оригинална и интересна рецепта си ни представила!
    Много ми хареса!
    Сега е сезона на тиквичките и ще си я направим!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани,
    това е много интересна идея - сигурно е и много вкусна. Харесва ми!
    Хубави и усмихнати почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря много, Дианка :)
    Хубав и слънчев уикенд за теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, много оригинална идея за оризовата подложка :). Интересна и вкусна рецепта! Тъй като съм почитател на всякакви видове киш, ще го пробвам при случай :).
    Приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. Мира, радвам се, че ти допада :)
    Когато опиташ ще докладваш!
    Хубава неделя и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, много хубаво пролетно и полезно предложение с този кафяв ориз. Ще изпробвам непременно. Поздрави и приятни пролетни дни :)

    ОтговорИзтриване
  10. Мира, радвам се. че ти харесва!
    Поздрави и за теб и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, страшно интересна рецепта, при това с тиквички! Кората от кафяв ориз, много ме впечатли! Записвам да пробвам!
    Хубава и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Дани!
    Ще чакам отзиви!
    Слънчева и успешна седмица на теб!

    ОтговорИзтриване