3 май 2010 г.

Пилешки пастет във френски стил

Отдавна искам да направя пастет от пилешки дробчета.
 И аз като Ина държа един пакет и го местя във фризера.

Но всички рецепти, които харесвам са все с полу-сухи вина, като Марсала и Порто :)

За съжаление в Бургас никъде не мога да намеря?!

Най-накрая намерих тази рецепта и то във френски стил, която ми допадна.

Предлагам я на вашето внимание:

Продукти:

200 г 
краве масло
1 глава 
лук, нарязана на полумесеци
1 скилидка 
чесън, нарязана на ситно
500 г 
пилешки дробчета
1 стрък 
мащерка
1 ч.л. 
нарязани листа от салвия
1 ч.л. 
смлян шарен пипер
2 с.л. 
коняк
1/2 ч.л
дижонска горчица
2 с.л. 
заквасена сметана
сол на вкус

За желирания слой:

1 1/2 ч.ч. 
пилешки бульон
4-5 листа 
от салвия или магданоз
1/2 ч.ч. 
портокалов сок
1/2 
портокал, нарязан на тънки кръгчета
1 с.л. 
желатин

Приготовление :


  1. Половината от маслото се разтопява и в него на слаб огън се задушава лукът за 10 мин., докато омекне. Добавя се чесънът, разбърква се още 2-3 мин., котлонът се засилва и се слагат почистените от жилите дробчета. Прибавят се мащерката, салвията, пиперът и се посолява на вкус. Всичко се разбърква около 10 мин., докато дробчетата станат златисти отвън, но са все още розови отвътре. Оставят се да изстинат.
  2. Охладената смес се слага да се пасира заедно с коняка, горчицата, останалото меко масло и сметаната.
  3. Желатинът се накисва в 2 с.л. студена вода. Слагат се да заврат бульонът и портокаловият сок. Добавя се накиснатият желатин, като сместа не бива да завира.
  4. Купа с вместимост 2 л се покрива с фолио за свежо съхранение. На дъното се налива 1/3 от бульона с желатина и се слага да се стегне в хладилника. Отгоре се подреждат парчетата портокал и листата салвия. Залива се с останалия бульон и отново се слага да се стегне. Отгоре се изсипва пастетът, като се заравнява добре и се покрива с фолио за свежо съхранение.
  5. Пастетът се охлажда поне още 4 часа. Обръща се в чиния за сервиране, отстранява се фолиото и се поднася с препечени филийки.



Харесвам пастет с желиран слой отгоре.
Аз нямах необходимите свежи подправки и желирания слой ми стана малко безвкусен.
"Заслуга" за това има може би и сорта портокал, който не беше така вкусен, нямаше силен аромат.
Аз лично бих сложила сок в дробчетата / въпрос на вкус/

Не необходима двулитрова купа :))
Ако решите да го правите, не е необходимо желирания слой да се охлажда на 2 пъти.
Всичко се слага наведнъж.

Конякът омекотява вкуса на черния дроб .

С две думи, ако имате дробчета, опитайте...

19 коментара:

  1. Правила съм веднъж домашен пастет... Нямах марсала и ползвах мускат и водка :)/това ми хрумна тогава/
    харесва ми предложението ти, Дани :)
    Поздрави и хубаво утре :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Зори :)
    Слънчева и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,
    чудесен пастет си приготвила -
    изглежда много апетитно това парче.
    Хубава рецепта, а и аз слагам коняк, когато приготвям пилешки дробчета.
    Хубав, усмихнат ден и прегръдка за теб, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна рецепта и представяне, Дани! Единственото, което ме спира да я направя е липсата на техника - счупих си и купата на миксера, и пасатора. Ще запазя идеята до закупуване на нов инвентар. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ам-ам,много интересно предложение..особено сутрин на гладен стомах! :P
    Хубав ден! ;)
    п.п.относно виното гледала ли си и в "Биляната"/на ул."Сан Стефано"/,може и да има/

    ОтговорИзтриване
  6. Ммм...обичам френския стил.Фен съм на тази кухня,смятам я за най-добрата.Страхотно пастетче,Дани.

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, чудесен пастет си приготвила. Не съм правила досега нищо с пилешки дробчета, май ще трябва да опитам.
    Правя пастет, но с пилешко месо.

    Слънчев и много успешен ден, мила :)

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка,
    радвам се, че ти харесва
    и, че правилно съм използвала коняк.
    Прегръдки от мен и слънчеви празници!


    Еви,
    съжалявам за техниката.
    И при мен миксера има нужда от смяна..
    Слънчеви празници!


    Йоли,
    не се и съмнявам за любовта ти
    към френската кухня.
    Радвам се, че ти допада пастетчето.
    Прегръдки и слънчеви празници!


    Ondi,
    знам какво е сутрин да надничаш в блогове :))))
    В Биляна -та нямат и в Пикадили, тоже !
    Слънчеви празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Ина,
    смятам, че няма да сгрешиш,
    ако опиташ.
    Аз правих и от свински черен дроб
    /надничайки при Йоли /, но този е много по -мек!
    Сърдечни прегръдки и слънчеви празници :))

    ОтговорИзтриване
  10. Ех,Дани,при теб ценителите на хубавата кухня ще останат и с пълни очи и с пълен стомах!
    Много ми допада предложението ти и това,че си намерила добър вариант за заместване на десертните вина.

    Пожелавам ти приятни празнични дни!:)

    ОтговорИзтриване
  11. Диди, този коментар ме радва!
    Приятни празнични дни и за твоето
    семейство!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесен е станал. Много отдавна не съм правила пастет. Благодаря за рецептата. Слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, благодаря за коментара :))
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. много долре си изглежда пастета! желатинът по принцип е малко безвкусен - или по-силен бульон или няколко капки ароматно вино/коняк и в него
    Зелен Гергьовден!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Райне за съвета !
    Слънчев Гергьовден и за теб:)

    ОтговорИзтриване
  16. Наистина с този желиран слой изглежда различно от обикновения пастет-

    Ще пробвам и аз с коняк, щом казвате, че омекотява вкуса.

    Хубави почивни дни, Дани!

    ОтговорИзтриване
  17. Така е, Пепи, коняка наистина омекотява :)
    Усмивки през почивните дни!

    ОтговорИзтриване