1 май 2010 г.

Крем Дипломат

Днес ви предлагам моята рецепта на този крем.
Съвсем наскоро Даниела го спомена като любим крем от детството на нейната половинка,
но не е могла да намери рецепта.
В моя стара тетрадка тази рецепта е на първа страница / незнайно защо/ .
Търсих в нет-а, гледах в книгата на царския готвач.

В общи линии рецептите са сходни :
някои са със сметана / вместо с белтъци/ , но аз предпочетох да си ги използвам.
Нищо, че обожаваме белтъчните питки на Мария !!!

Всъщност този крем е известен като "баварски", но при прибавянето на плодове /пресни, от компот, или сладко/ го наричат допълнително "Дипломат".

Продукти :

1 л прясно мляко
6 яйца , разделени /според повечето рецепти на 1 л мляко
се слагат 12 яйца !/, но в моята първа рецепта са толкова
1 ч.ч. захар / ако изберете да сложите повече яйца, трябва да я увеличите/
40 г желатин
1/2 ч.ч. пудра захар за разбиване на белтъците /при мен малко повече /
20-30 г брашно
2 с.л. коняк /опция/
какао или разтопен шоколад по желание
4-5 начупени чаени бисквити, или бишкоти /това  срещнах в някои рецепти/

плодове от компот, или сурови
аз използвах круши, които ми се видяха безвкусни и ги задуших в  захарен сироп

Половината от захарта се разтваря в млякото на огъня.
Жълтъците се разбиват с останалата захар, добавя се брашното и се изсипва  в млякото.
При непрекъснато разбъркване се достига кремообразна консистенция.
Желатина се разтваря в студена вода - на 1 с.л. желатин - 2 с.л. вода.
Добавя се към тлеко изстиналия крем.
Белтъците се разбиват на твърд сняг.
Понеже  белтъците  не търпят  термична обработка, ако се страхувате на тяхно място можете
да добавите разбита сметана.
Добавя се по желание коняк и се разбърква.

Една част от крема се отделя и към него  се добавя разтвореното предварително в малко студена вода какао, или разтопен на водна баня, шоколад.

Аз използвах кексова форма.
В жлебовете поставих по едно парче от обработените круши.
Плодовете по желание можете да нарежете вътре.
Отдолу поставих кафявата смес.
Отгоре изсипах останалата част от крема.

Оставя се за няколко часа в хладилник .
Oбръща се в чиния.
Ако ви  е трудно, потопете съда с крема в малко топла вода.

Получава се едно приятно кремче, ароматно и овкусено с любимите ви плодове :))

Дани, дано това е кремът, който търсите !

Преди да започна да пиша видях, че Самодивка го е предложила със сладко от смокини!

Тук ума много изображения и рецепти с баварски крем!

Да ви е сладко !

P.S.Това е рецепта, на която правя за пореден път уточнение :
моят избор на круши не беше сполучлив, безвусни са.
Ако имате хубав домашен компот /праскови, кайсии/ използвайте го -
а в сока на компота, разтворете желатина - ще стане ароматно!!

26 коментара:

  1. Дани, първата снимка много ми харесва :) И кремчето е много добро :)
    Приятна вечер от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ммммммммм.....много изкушаващо Дани.Върна ме години назад.Много отдавна не бях чувала за този крем.Прекрасно изглежда мила.

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, това са ми кактусчетата от кака
    за рожденния ми ден !
    Поздрави и слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Голям фен съм на кремчетата, а в последно време ги предпочитам пред десертите с брашно и мисля да го опитам този крем, толкова добре изглежда на снимките :)
    Хубава неделя.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Йоли :)))
    И аз се върнах назад...
    Слънчева неделя, миличка!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно изглежда това чудо :)
    И аз отдавна съм му хвърлила око на този крем, видях рецептата преди време при Самодивка.

    Днес следобед направих бисквитената ти торта с малиново сладко, само дето малиновото сладко при мен бе отделно, защото не смея да давам още на малкия малини, ягоди и все такива мъхести. Какво ти престояване през нощта, едва три парченца останаха и то благодарение на това, че имаше и кекс. Много вкусна, приятна и лека е тортичката. Ще пусна снимки да се похваля, че съм ти била на гости :)))

    Прегръщам те :)

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошен е кремът, Дани! Направила си го точно по мой вкус. Ще го опитам с удоволствие! Слънчева неделя ти желая от сърце! :)

    ОтговорИзтриване
  8. На мен ми бе много интересно да прочета за крема.. още повече, че почти нямам опит с кремове изискващи термична обработка - някак си все ги избягвам (шубе си ме е.. признавам).

    Благодаря за споделянето на рецептата и за обясненията, Дани!

    Вкусна, усмихната и приятна неделя ти желая :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Радвам се, Мими !
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  10. Ина, радвам се, че сте се справили набързо с тортичката, тя е и лекичка!

    Ще чакам снимки :))
    Прегръдки и слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Еви!
    Усмихната неделя и на теб!

    Дими,
    и аз нямам опит в кремовете
    с термична обработка :)
    Но след като аз съм се справила
    значи за теб няма да е проблем!
    Усмихната неделя, Дими :)

    ОтговорИзтриване
  12. Дани,
    чудесен крем - обичам този десерт. Много хубаво обяснение и страхотна снимка.
    Усмихна неделната ми сутрин, желая от сърце и на теб, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Дианка :)
    Усмихвам се!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyor.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  15. Дани, много ти благодаря за рецептата, за това че си я направила, снимала толкова вкусно и че я споделяш! Непременно ще я направя и ще споделя отзиви от половинката. Благодаря ти още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  16. Дани, това кремче го свързвам с детството си. По-точно името, тогава на село едва ли са имали желатин да слагат, а за бисквитките съм сигурна, че не слагаха. Няма да забравя, как една готина леля от София (имаше едни рудници до село и много работещи и началници от там) ни смая тогава с интересното име и различно за нас кремче.
    Но това твоето изглежда много апетитно и едно такова лъскавичко, гладичко :)

    Хубава и слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани, не беше проблем да я направя и споделя :)))
    Ще чакам отзиви!
    Хубава седмица!


    Пепчо,
    лъскав е от желатина /знаеш го/
    Усмивки и добро настроение през
    новата седмица:)

    ОтговорИзтриване
  18. Бодил за всички дипломати! :)))
    Страхотно фото, прекрасни цветове, десерт за чудо и приказ!

    Слънчева седмица ти желая, Дани!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря, Самодивке :)
    Много хубаво настроение :)

    ОтговорИзтриване
  20. Дани, аз през изминалата седмица между децата, работата и двете торти дето правих... за нета не остана време.
    Сега наваксвам с четенето на пропуснатото и ето ме и тук!
    Трябва да ти кажа, че съм гладна като вълк след гледането на вкуснотии и ти с тоя десерт направо ме разби...
    И аз не съм го правила от сума време- то кое по напред да смогна... :)

    Много хубава снимка, на хубав десерт!

    Поздрави и хиляди слънчеви усмивки от мен за теб!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря, Мария!
    В сравнение с твоите торти,
    този сладкиш е детска игра:)
    Сърдечни поздрави и много слънчево настроение!!!

    ОтговорИзтриване
  22. Дани, аз тъкмо се заинтригувах от поста на Дани от В кухнята на моето семейство, какъв е този Крем Дипломат и ти сега направо ни даваш рецептата. Голямо изкушение.

    Тези дни има такива хубави предложения наоколо, човек се чуди кое по-първо да направи. И както казваше една моя позната, като се чудиш кое да избереш, направи и двете, та и аз гледам, че просто ще започна да правя това от тук, онова от там, а нека ни е зле :). Благодаря за рецептата и приятни празнични дни от мен :)

    ОтговорИзтриване
  23. Мира,
    толкова си права :
    тези предложения ни изкушаваш и само се чусим :)
    А после ще се чудим зашо панталона ми е малко...тесничък!
    Усмихнати празници и слънчево време:)

    ОтговорИзтриване
  24. Ха,крем Дипломат е на първите страници и в моя тефтер с рецепти.Това е едно от най-ранните неща,които съм правила като започнах да се уча.В "моята" рецепта се използва плодово сладко и освен двата крема има и шоколадова заливка.Нищо чудно в скоро време да покажа моя вариант. Откакто съм направила блога, му се чудя на този крем с това леко соц име.
    Много добре изглежда крема,Дани!Харесва ми идеята с аранжиране на круши в гънките на формата:)

    ОтговорИзтриване
  25. Диди, ще се радвам да видя твоята рецепта!
    В онова време бяха на мода този вид десерти и парфе :)
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване