12 март 2010 г.

Чийзкейк с Dulce de leche

Kакво по- прекрасно в този студен, зимен ден, с бръснещ  северен вятър, от една любима комбинация с натурален шоколад, меко сиренце и Dulce de leche, разтапяща се в устата?!!!

И ето :
аз ви я предлагам:

Продукти за основата

100 г бисквити / знаете, че грахам са за предпочитане, но ако нямате, както беше при мен - по избор/
3 с.л. разтопено масло

За пълнежа:

240 г меко сирене -Филаделфия, или по избор
1/4 ч.ч. пълномаслено прясно мляко
2 големи яйца
3/8 ч.л. сол
1 ч.ч. Dulce de leche, предварително карамелизирано, след като варите затворената консерва в тенджера с вода, поне 3 часа.
1.ч.л. желатин

За глазурата:
100 г натурален шоколад
1/4 ч.ч.масло

Приготовление:

Решетката на фурната се поставя на средно положениеи се загрява до 160 градуса.
Дъното на 8 инчова тава /20/20/ се покрива с два листа алуминиево фолио, като краищата му се
оставят да стърчат от всички страни поне 2 см.
В чопър /или каквото ползвате/ се смилат бисквитите, добавя се захарта, щипка сол и разтопенотомасло. Хомогенизира се добре , поставя се на дъното на тавичката, заглажда се и се пече 10 мин.

Желатинът се поръсва над прясното мляко и се оставя 2 минути да омекне.
Независимо, че чийзкейка се пече с него ще се нареже по-лесно сладкиша
Разбиват се сиренето, яйцата, солта и желатиновата смес с миксер, добавя се кондензираното мляко и се разбърква внимателно.
Пече се на водна баня около 45 минути
като в средата трябва да се сгъсти добре.
Охлажда се на стайна температура покрито най-малко 6 часа.

Глазурата се поставя поне 2 часа преди сервиране
За целта се разтапя шоколада на водна баня и се прибавя маслото.
Покрива се чийзкейка и се изчаква поне 30 мин. преди да се извади от формата
Изваждането става с помощта на краищата на алуминиевото фолио, които оставихме да стърчат

Нарязва се на малки парчета 2,5 см/2,5 см / аз нямах това търпение/, като е много важно ножът да се избърсва преди всяко парче!

Моята съдинка беше по-голяма и сладкиша стана по- нисък!
Размерите на парченцата са малки / на пръв поглед/, но сладкиша е достатъчно сладък, за да изпитате невероятно удоволствие при похапване :))))

Поднасям ви го с едно "намигване" към морето,
което чакам с нетърпение да се затопли :)

Да ви е сладко!!!!!

На първи прочит изглежда "бутниво"
Но това си е чийзкейк и има само малко изчакване за глазурата и сервирането.
Ама така си е: не бързайте толкова, пак бързо ще го изядете :)))


Рецептата е адаптирана от тук

26 коментара:

  1. Дани,
    очарователен сладкиш -
    вкус, аромат,визия!
    Изпитах удоволствие дори само от обясненията, а парченцето ...
    Благодаря ти за това "намигване",
    топъл и усмихнат уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Дани :) прекрасен сладкиш... Мммм... разтапящ направо... Но и доста търпение се иска за него :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка, толкова слънчев коментар си ми написала.
    Благодаря!
    Повече от вкусно се оказа :)
    Добре си дошла при морето!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, на пръв прочит,
    плаши.
    Но това е класически чийзкейк с повече изчакване при глазиране и сервиране!
    Хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, много апетитно ми звучи, а и изглежда. :)
    Ала не ми харесва, че толкова малък ти е порционът - отпусни малко повечко, де - това е като за едното зъбче :))) Шегувам се, естествено. Трябва да се поддържат фигурите, не само рецепторите :)))
    Спокоен и изпълнен с много приятни емоции уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  6. Инче, похапни си колкото можеш :)))
    Ние го похапвахме дълго, че е много сладко!
    Усмивки и слънце през уикенда!

    ОтговорИзтриване
  7. Оле,колко апетитно изглеждааа!С удоволстие ще си взема едно парченце.
    Хубав и уютен уикенд Дани!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, Нанита!
    Както казва Ина - малък ми е порциона, но за хора с въображение, има достатъчно за всеки :)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани,
    харесвам хора, които обичат да си угаждат! особено за сладки неща :-)
    и снимките сами си казват, че и ти ги обичаш
    Поздрав най-сърдечен

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Райна!
    Обичам натурален шоколад, но в комбинация с кондензираното, кара-
    мелизирано мяко става убийствено :))
    Сърдечни поздрави и на теб!

    ОтговорИзтриване
  11. Дани,пак предлагаш атрактивна рецепта!При нещата,които стават малко по-бавно,нетърпението да ги опиташ е част от самото удоволствие после.За мен порциона е идеален - обичам такива малки бижута,направени с прецизен подбор на съставките,търпеливо и с желание.
    Слънчев и по-топъл уикенд ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  12. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  13. Дани, това е много, много изушаваща, вкусна, растапяща....страхотна комбинация!

    Благодаря ти от сърце, че я сподели!

    Весел и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Какви хора сте, нямате милост.

    Изкушавате гладния с това, което най-обича. Ама аз не съм срамежлива, ще си взема. Благодаря!

    Благодаря за хубавата рецепта и подробното описание. И за парченцето :))

    ОтговорИзтриване
  15. Толкова точно си го казала, Диди!
    Всичко, което става по-бавно,
    те прави по-нетърпелив да видиш крайния резултат!
    Слънчево настроение от мен!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря за коментара Георги и Краси.
    Давам ви от сърце и да ви е сладко :)))

    ОтговорИзтриване
  17. Наистина е разтапяща, Мария!
    Прекрасно настроение през уикенда :)

    ОтговорИзтриване
  18. Дани, от кога го гледам този сладкиш и аз :-)) Чуден е! Звучи, а и изглежда изключително вкусно :-)

    Май и на теб Smitten Kitchen ти е любимо местенце, а? :-)

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря, Ира!
    Хубаво местенце е :)
    Лошото е, че има толкова изкушаващи местенца!!

    ОтговорИзтриване
  20. Дани, нямаш милост ти и туй то! Какви са сега тези изкушения! Всичко най-любимо на едно място! Ще тичам до магазина за продукти и запретвам ръкави, иначе няма да се спи от мисли!

    ОтговорИзтриване
  21. Дани, знам, че са любими и затова ги намирам :)))
    Чакам отзиви!
    Усмихната неделна вечер и нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Бижу си показала, Дани - изкушение на 3-та степен! Как ли му се устоява?! Усмихната и спорна нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  23. Не може да му се устои, Ева!
    Усмивки и ведро настроение за теб!

    ОтговорИзтриване
  24. Дани, стана страхотно и се изяде за нула време! Още веднъж много благодаря за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  25. Много се радвам, Дани;
    не се устоява на това изкушение!!!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  26. Дани,би ли ми казала откъде си купила тази хартия/за мъфини/, в която си сложила десертчето/изглежда страхотно някой ден ще се сборя с него;)/?
    п.п.ако искаш не ми пускай коментара а ми пиши на мейл ondine_ondine@abv.bg
    Предварително ти благодаря!Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване