14 март 2010 г.

Хумус с червено цвекло

Вече знаете, че обичаме червено цвекло, но тази рецепта ме заинтригува да продължа експерименти с него.
Само не успях да постигна цвета на хумус-а!

След това, което се получи, наистина експериментирах, защото марката сусамов тахан, която съм взела се оказа доста по-горчива от опаковка на друг производител.
Това ме накара да търся допълнителни съставки, които да омекотят вкуса и да го доовкусят.
Предлагам ви оригиналната рецепта и моето допълнение:

Продукти:

250 г червено цвекло, обелено, нарязано на парчета и сварено в малко вода до омекване
2 с.л. сусамов тахан
5 с.л. лимонов сок, прясно изцеден
1 скилидка пресован чесън
1 с.л. лимонова кора
щипка сол
прясно смлян черен пипер

Аз имах двойно по- голямо количество цвекло / около 500г/
Сварих по правилата, поставих останалите продукти в чопър/или с пасатор/ и пасирах.
Тук е мястото да кажа, че лимоновия сок го добавях  на части, за да не стане кисело.
Когато го опитах имах усещането, че горчи от тахана.

Сега започнаха експериментите :
добавих орехи, които смлях в сместта с пасатора, / така слагам на кьополу/
добавих малко готова майонеза, light
 и малко от моя хрян с цвекло.

Така с добавяне и опитване, включително и на лимонов сок се доближих до един добър вкус.
Оставих за няколко часа в хладилник и след като опитах се беше получил много вкусен хумус.

Това е моето предложение.
Ако има желаещи - нека експериментират.
Ако има някой, който иска да добави нещо е добре дошъл!

На тези, на които има допада : да им  е вкусно!

11 коментара:

  1. Няма начин да не е вкусно. :)
    Ще се присъединим към експеримента ти в най-скоро време :)
    Благодаря за рецептата, Дани и слънчева седмица :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, успяла си да излезеш от ситуацията :) Чела съм някъде защо се случва таханът да горчи, беше нещо че колкото по-скоро смления сусам е смесен с вода толкова по-малко горчи. На снимката виждам, че твоя е тъмен. Чела съм че тъмния е от печен сусам. У дома купуваме тахан от един сирийски магазин, светъл е на цвят и е много вкусен с интензивен аромат.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Инче, ще чакам резултат!
    Много слънце в душата ти!!

    ОтговорИзтриване
  4. Така е, Зори, излязох от ситуацията, в смисъл да не го хвърля.
    Предния, който купих беше светъл с много млечен цвят и нямах проблем!
    А дори сякаш и ароматът му не се усеща/ а аз обичам вкуса на сусам!
    Хубава седмица от мен!!

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересно предложение, а и е подходящо за постите. Ще гледам да го пробвам скоро, докато все още намирам червено цвекло на пазара. Хубава вечер, Цвети.

    ОтговорИзтриване
  6. Радвам се, Цвети, че ти допада!
    Успешна нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  7. Близкият план на първата снимка изглежда... gory.

    ОтговорИзтриване
  8. Дани,забелязвам,че в много случаи вкусовете ни съвпадат.След други мои коментари,този ще изглежда повторение:),но си е самата истина по отношение на цвеклото и тахана от сусам,които харесвам.А комбинацията с твоите добавки ми се струва доста апетитна.

    ОтговорИзтриване
  9. Радвам се, Диди за нещата, които харесваме!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Дани,
    обичам цвекло и
    твоето предложение ми допада.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Радвам се, че ти допада, Диана!
    Хубава вечер за теб!

    ОтговорИзтриване