17 март 2010 г.

Хлебен пудинг със сирене и лук



Тези дни изостана доста хляб у нас .
Нали трябва да сме във форма през пролетта и когато  погледнах ми дожаля да го изхвърля,
а и си е грях да хвърляш хляб.

Потърсих някаква рецепта,  за да го използвам и се спрях на тази.
Получи се нещо много вкусно, което с хумуса се похапна с удоволствие :))

340 г сух хляб
600 мл прясно мляко
3 яйца
100 г Ементал /може да е и нашенско сирене/
1 стрък праз, нарязан на колелца
4 стръка пресен  лук, нарязан
2 с.л. пармезан, за наръсване / или друг кашкавал/
сол и черен пипер за овкусяване
царевица от консерва или замразена-опция

Хлябът се нарязва на парчета и се накисва с млякото за  15 минути.

Фурната се загрява до 180 градуса.
Разбиват се яйцата с вилица, добавят се нарязаните праз и лук, сол и черен пипер, и кашкавала.
Сместа се добавя към  накиснатия  хляб и се изсипва  в намазнена тавичка.

 Поръсва се с пармезана и се изпича около 30 минути, или докато се зачерви.
Сервира се топъл /с нещо вкусно за намазване/ !!

Да ви е сладко!

22 коментара:

  1. Ох, това с останалия хляб и на мен ми е познато, но да си призная, макар и грях, понякога го хвърлям. И двамата мъже са претенциозни и все пресничко искат да хапват.
    Но от това ти предложение ще се възползвам със сигурност!
    Спокойна и усмихната вечер: Ина :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря много, миличка :)
    И у нас искат пресен, а аз предпочитам препечен:-D
    Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, такава си сладкодумница :)
    Хубава рецепта :)
    Лека нощ от мен и целувки :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Зори,
    целувки и от мен!
    Много слънце в душата ти!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесен е този хляб,
    много са хубави тези рецепти и много полезни! все се чудя какво да правя със стария хляб.
    В италианските блогове сега върви 1 сборник с рецепти със сух хляб.
    Искаш ли и ние да се включим? Всеки изпраща своя рецепта и накрая се оформя темачинен сборник.
    Ще взема да преведа правилата и да ги публикувам - и ще пуснем подобни рецепти.
    Как ти се струва?

    ОтговорИзтриване
  6. Това е прекрасна идея, Райна!
    Подредени тематично по-лесно се намират, когато ги търсиш!
    Аз съм "за"
    Усмихнат и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани,
    звучи многоооо вкусно,
    а и хубава идея - благодаря!
    Харесва ми и предложението на Райна,
    аз правя пица от сух хляб.
    Сутрешен поздрав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, Дианка!
    Обикновено чета коментара ти след работа!
    Слънчев и усмихнат ден от мен :))

    ОтговорИзтриване
  9. Интересно предложение.
    Никога не съм правила,макар че съм виждала подобни рецепти...
    Може би е дошло времето да опитам! :-)
    Усмихнат ден,Дани!

    ОтговорИзтриване
  10. Практична и много вкусна рецепта си представила, Дани! Усмихнат ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  11. Супер вкусна идея Дани. У нас също остава много хляб, който изхвърляме редовно, за жалост. Между другото много ми харесва новата визия на сайта! Поздрави и много прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  12. Няма да сгрешиш, ако опиташ, Краси, стига да имаш поизсъхнал хляб :)
    Усмивки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Еви,
    спокойна и усмихната вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Радвам се, Маги, че ти харесва и рецептата, и новата ми визия :)
    Много усмивки и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  15. Да позната история е това със стария хляб.И аз смятам,че не бива да се хвърля.
    Благодаря за рецептата Дани.Като че ли повечето хлебни пудинги са сладки,а аз предпочитам соленото.
    Приятна вечер ти пожелавам!:)

    ОтговорИзтриване
  16. Наистина, Диди, повечето са сладки, но аз търсих със сиренце и намерих :)
    Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани, страхотна рецепта - практична и лесна за изпълнение. А и изглежда вкусна :) Ще го пробвам като поизостане хляб!

    ОтговорИзтриване
  18. Наистина е лесна, а и винаги има останал хляб:)
    Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  19. Дани, това много ми прилича на баница от стар хляб, но доста отдавна не съм правила. Но ти ми припомни нещо, което наистина е хубаво, а е грехота да се хвърля хляб. Благодаря ти за рецептата.
    Дани, едва сега прочетох, че си зъболекар, аз съм зъботехник, но вече не работя. Доста се натрупаха годинките, та нали ти е ясно..Хубава професия, и твоята и моята..:))

    ОтговорИзтриване
  20. Вера, радвам се, че ти е харесала рецептата.
    Напълно те разбирам за умората от професията, а и нашата :колкото е хубава, толкова е изморителна.
    Слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  21. И при нас не остава хляб, но не защото е вкусен, а защото сега така го правят, че го изяждаш бързо и пак не се наяждаш.

    Но определено ще си оставя няколко филиики и ще си го направя. 340 г са около половин хляб нали?

    ОтговорИзтриване
  22. Да, приблизително.
    Така е дадено по рецепта и зависи от тавичката.
    Моята е почти квадратна и ги режеш по-дебели и гледаш да покрият дъото!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване