22 февруари 2010 г.

Пиле по ловджийски

Това е една стара рецепта от тетрадката на мама. Преди много често го готвихме, но го бях забравила. А и се слагат ловджийски кренвирши, които преди бяха хубави, но сега не бях опитвала.

Ако искате да го опитате са ви необходими:
  
  1 пиле
   1/2 ч.ч. мазнина /олио и масло/
   200 г гъби
   1 глава лук /при мен - праз/
   200 г ловджийка / намерих такава - пушена/
   1 ч вино
   1.с.л. доматено пюре
   сол
  червен и черен пипер

Пилето се нарязва на порции и се запържва в мазнината.
Изважда се в чиния.

В останалата мазнина се запържват  гъбите, нарязани на филийки и лука.
Заливат се с 1ч вино и 1 ч.ч. гореща вода, добавят се доматеното пюре, размито в малко вода, сол, червен и черен пипер.

Добавя се и месото.
Вари се на тих огън до готовност на месото.
Малко преди да се свали от огъня се прибавя ловджийката, нарязана на филийки.

Аз имах долни пилешки бутчета, които запечатах в мазнината и сварих за 10 мин. в тенджера под налягане  с 1 глава лук и морков. 
Част от бульона добавих вместо водата, а останалия ще използвам за една супа.. 

Да ви е сладко с чаша вино... 
  

12 коментара:

  1. Вкусно :) Приятна вечер, Дани и на здраве! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Харесва ми много :)
    Открих любовта си към манджичките, когато много пътувах. Не мога да ти опиша колко много ми се хапваха такива гозбици...
    Тези ловджийски кренвирши къде могат да се намерят?
    Поздрави и усмивки: Ина

    ОтговорИзтриване
  3. Инче, и аз обичам гозбици, със сосче!
    Ами питаш за ловджийски в мазазина - има производство.
    А аз посках нещо пушено и ми дадоха нещо като наденичка, ама изсушено и пушено.
    Иначе от една седмица в Бургас има хранителен магазин с руска стока :) Има и хубава ловджийка...
    Е аз цял трактат написах по темата:))
    Усмихната вечер:)

    ОтговорИзтриване
  4. Дани,
    чудесна яхнийка - с чесънче иначе не си я представям!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Райна!
    Обичам много чесън в такива ястия, но тук не съм сложила.
    Следващия път - с удоволствие :))
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  6. Дани,
    много мило звучат рецепти от "тетрадката ма мама".
    Освен емоционален заряд имат и гарантиран вкус - чудесна е!
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Права си, Диани, хубаво е да се връщаме към позабравени неща.
    В повечето случаи всичко ново е позабравено старо :)
    Много усмивки за теб :))

    ОтговорИзтриване
  8. не, Дани! - имах предвид като се яде!... :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Разбрахме се, Райне, но аз и вътре бих сложила :)
    Хубава вечер :))

    ОтговорИзтриване
  10. аз съм от тези, които биха си я хапнали с чесънче с удоволствие :) хрупайки го така, натурален :)

    Много хуабва рецепта, Дани, правя подобно и го обожаваме!

    ОтговорИзтриване