24 януари 2010 г.

Традиционен унгарски гулаш

В Унгария това е най-популярната национална супа, наследство от номадските времена на маджарите. Супата се е приготвяла на полето в специален съд, наречен бограч, който се закачвал на верига и под него се пали огънят. Впоследствие тази гъста супа се доразвива с прибавянето на зеленчуци, а що се отнася до червения пипер или паприката, тя започва да се употребява в Унгария едва в края на XVII век.
До тук с историята :)

За днешното приготвяне са ви необходими:
  • 600-800 г обезкостено говеждо/телешко/от плешка
  • 1 голяма глава лук
  • 6 суп.л олио/ в оригинала -свинска мас/
  • 2-3 картофа
  • 1 морков
  • 1 домат/ или от буркан, настъргани/
  • 2 чушки
  • 1/2 ч.л. кимион
  • няколко скилидки чесън
  • 1 1/2 ч.л. червен пипер /може и малко лют
  • сол
Месото се нарязва на малки парчета. В олиото, или маста се запържват до златисто нарязания лук и чесън. Оставя се леко да изстине и тогава се добавят кимиона и червения пипер. Добавя се нарязаното месо, задушава се в собствен сос на тих огън под капак.
Аз го сварих до полуготовност в тенджерата под налягане.
През това време се нарязват картофите, моркова и чушките.
Прехвърля се месото в обикновена тенджера, като месото е останало само на мазнина.
Добавят се картофите и леко се запържват в мазнината, преди да добавя вода, морковите, чушките и доматите.
Вари се до готовност.
В оригиналната рецепта се приготвят т.нар. чипетке/ csipetke /
  • 80 г брашно
  • 1 яйце
  • сол
От тези продукти се омесва тесто и се разточва на кора с дебелина 1мм. Късат се парченца, с много малка големина /като грах/ и се пускат малко преди да се свали гулаша от огъня. Когато са готови те изплуват на повърхността. На мен днес явно ми се занимаваше


и както се вижда от снимката ги направих.
Този размер е голям и ги накъсах допълнително.
Пуснах 2-3 да опитам, но не ми допаднаха и "класиката" се "провали".
Гулашът стана превъзходен.
Според унгарците маста и лютия червен пипер са много важни.
Аз сложих люто, защото обичам, но нямах мас.
Ако имате смятам, че ще се получи много добре.

От мен:добър апетит :)))

14 коментара:

  1. Дани, това е едно от най-любимите ми ястия... днес направо улучи десетката. Честно да ти кажа, на всякъде в Унгария, къдет съм яла гулаш е бил различен, но винаги е бил божествен. В Сърбия, Словения и Австрия също го приготвят, но унгарците са ненадминати. Рецептата ти задължително ще се пробва, благодаря :) Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Зори. В различните области на Унгария има различни съставки /гледах и Сегедски гулаш/, но тази ми е допаднала най-много:)) Ще се радвам да ви хареса.Топли прегръдки и слънчева седмица от мен:)

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,
    и аз обичам гулаш -
    с ароматен червен пипер.
    Твоят изглежда страхотно,
    много хубава снимка.
    Вкусна и приятна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Диани :)Наистина червения пипер придава страхотен "чар" на гулаш-а :)Поздрави и от мен :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, и аз обичам гулаш, а голямата ми дъщеря пък съвсем го обожава...
    Поздрави и дано ви става по-топло вече!
    Пепеляшка

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за топлото пожелание :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Към гулаша на Дани, мога да ви препоръчам унгарски крем от люти чушки с марката Koch, има го в МЕТРО и страхотен!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, обожавам гулаш! Преди доста пътувах до Унгария и винаги щом отидех, задължително си поръчвах! Много се зарадвах на твоята рецепта и непременно ще я пробвам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Мира, с този крем ще е страхотно /за любителите на люто/ Сега се сещам, че и в БИЛЛА има в бурканчета люта паста и мисля, че е унгарска. Хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Даниелка :)Хубава седмица:)

    ОтговорИзтриване
  11. Каква подканяща и апетитна снимка!
    Вземам си картофче, морковче и месце, Дани ;D Благодаря ти :)

    Спорна и много усмихната нова седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Тони, смятам, че ти се е усладило :)))Хубава седмица и на теб :))

    ОтговорИзтриване
  13. Толкова вкусно изглежда, направо ми потекоха лигите! :-)
    Страхотно предложение, Дани!

    Спорна и топла седмица! :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Радвам се,Ирина :) Успешна и за теб :)

    ОтговорИзтриване